Annons
Peter Svärd från Ursviken jobbade ett år med att locka spelare till spelbolag – men tyckte att branschen var smutsig och sa upp sig. Nu hjälper han istället människor som fastnat i spelmissbruk att utmana spelbolagen.

Doldis från Skellefteå hjälper Per Holknekt i kampen mot spelbolagen: ”Det är en smutsig bransch”

INTERVJUN Mellan 2005 och 2019 spelade entreprenören och föreläsaren Per Holknekt bort 55 miljoner kronor. Nu kämpar han för striktare regler i spelbranschen – med Peter Svärd från Ursviken vid sin sida.

Annons

Det var på en skate- och snowboardmässa i San Diego 1996 som Peter Svärd träffade Per Holknekt för första gången.

– Vi fann varandra snabbt och har hållit kontakten genom åren, berättar Peter när vi ses över en kopp kaffe på Scandic i Skellefteå.

Sedan mässan i San Diego har en hel del hänt i de båda männens liv. Per Holknekt har hunnit med att bygga upp välkända varumärken som Street Style, Svea och Odd Molly – men även haft stora problem med alkohol och varit hemlös, något som han berättat öppet om i både föreläsningar och böcker.

Det är starkt hur han lyckats komma tillbaka efter de motgångar som funnits.

– Jag har följt Pers resa och allt vad den inneburit. Det är starkt hur han lyckats komma tillbaka efter de motgångar som funnits, säger Peter som efter olika typer av säljjobb började arbeta med att locka spelare till ett spelbolags tjänster 2005.

– Jag lärde mig otroligt mycket på den tiden, men såg också hur eländig och tvivelaktig branschen är, säger han.

Annons

Fick många följare

Efter bara ett år sade han upp sig, och startade därefter ett anonymt twitterkonto.

– Där twittrade jag om ansvarsfullt spelande – och hur de stora bolagen fullständigt skiter i detta. Jag fick många följare från spelindustrin, men även följare som själva spelat bort hela sina liv, säger Peter som vid ett tiotal tillfällen hjälpt personer att driva sina ärenden mot spelbolagen.

– Det finns exempel där personer berättat för spelbolagen att de är fast i ett spelmissbruk och inte vill spela mer, men där företagen ej agerat ansvarsfullt och stängt av dem. De utnyttjar istället situationen och låter dem spela till sista krona.

De utnyttjar istället situationen och låter dem spela till sista krona.

Kan det bevisas att bolaget brustit i omsorgsplikt eller ej agerat ansvarsfullt så kan det finnas möjligheter att få tillbaka pengar som förlorats.

– Spelaren får då möjlighet till en ekonomisk nystart som förhoppningsvis leder till ett liv i spelfrihet, men det krävs juridisk kunskap och ork för att driva frågan – vilket den som spelat bort sina pengar sällan har.

Stora belopp

Det var med denna erfarenhet från spelbranschen i bagaget som Peter såg förändringar hos sin vän Per och började ställa obekväma frågor under förra året.

– Jag förstod att allt inte stod rätt till, men jag var inte beredd på att det handlade om så stora belopp, säger Peter.

Jag var inte beredd på att det handlade om så stora belopp.

I Dagens Industri har Per själv berättat att det rör sig om 55 miljoner kronor mellan 2005 och 2019.

– Det första jag gjorde efter att ha analyserat Pers spelhistorik, insättningshistorik och mejlkonversationer – ​som tydligt signalerade ett spelmissbruksbeteende – var att kontakta det aktuella spelbolaget. Jag ville få deras syn på om de tycker att de agerat som ett ansvarsfullt spelbolag i detta ärende, men de har inte ens svarat på våra meddelanden.

– Istället gick Per från att vara VIP-kund, som innebar att spelbolaget skickade hem presenter och satte in bonusar så fort han försökte vara spelfri mer än 36 timmar, till att hamna i soptunnan, säger Peter.

Annons

För att nå ut ändå och driva fallet vidare valde Per att skicka ut ett pressmeddelande i juli där han berättade sin historia.

– Det har fått ett enormt genomslag, säger Peter som berättar att spelmissbruk är förknippat med stor skam, och att det är en sjukdom som är svår att upptäcka för närstående.

– Till exempel; när du nått nivå tio med ett alkoholmissbruk har du mest troligt redan förlorat jobbet, kanske kört rattfull och definitivt fått kommentarer om att du dricker för mycket – men ett spelmissbruk kan pågå till dess att livet är helt raserat, utan att det märks.

Många har problem

Enligt Folkhälsomyndigheten är det omkring 340 000 personer i Sverige som har någon grad av spelproblem.

– Och undersökningar visar att den största delen av spelbolagens omsättningar kommer från bara några få procent av spelarna. Spelbolagen säger att de inte vill ha kunder med spelproblem, men så fort någon av deras storspelare inte spelat på bara ett dygn lockar de med bonusar. Det är en smutsig bransch, säger Peter.

Så fort någon av deras storspelare inte spelat på bara ett dygn lockar de med bonusar.

I Pers fall vill Peter prova rättsligt om spelbolaget brutit mot det främjandeförbud som fanns i lotterilagen vid tidpunkten då Per spelade bort sina pengar.

– Vi menar att de definitivt främjat spel genom bonusar och att de ringt upp Per vid flera tillfällen för att få honom att spela mer. Om vi får rätt öppnar det många dörrar för fler i Pers situation, säger Peter.

Annons

Vid sidan av detta har de inlett påtryckningar mot spelbolagens aktieägare, som ofta består av pensionsföretag och storbanker.

– Det här är företag som gärna pratar om att hållbarhet är viktigt för dem, men ändå har pengar investerade i den här branschen. Här tror jag att vi kan påverka ordentligt, säger Peter.

Företag som gärna pratar om att hållbarhet är viktigt för dem, men ändå har pengar investerade i den här branschen.

Vid ett möte med socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi framförde de även idéer på hur spellagen i Sverige kan skärpas.

– Det handlar om att det borde bli större konsekvenser för de bolag som bryter reglerna, att det ska finnas ett högre konsumentskydd för spelare och att det borde finnas en ombudsman som kan driva spelarnas ärenden när de blivit utnyttjade. En sådan ombudsman finns till exempel i England.

Jobbat i det dolda

Den 5000-kronorsgräns som införts under coronapandemin vill de också ska ligga fast i framtiden.

– Det går i och för sig fortfarande att spela för 5000 i veckan på över 70 bolag, vilket totalt blir cirka 350 000 kronor. Det anser jag inte är något vidare konsumentskydd, men det är i alla fall bättre än ingen gräns alls, säger Peter.

Peter Svärd tillsammans med Per Holknekt i Stockholm. Foto: Privat

Sitt engagemang för den här typen av frågor har Peter drivit på sidan av sitt heltidsjobb som fältsäljare i Norrland, utan att han skyltat med det utåt.

– Jag har inte haft något behov av att synas. Vetskapen om att jag hjälper människor har räckt bra.

Jag har inte haft något behov av att synas. Vetskapen om att jag hjälper människor har räckt bra.

Nu när han börjat synas på olika ställen så gör det dock ingenting.

– Allt som placerar dessa frågor på agendan är positivt. Jag har själv två barn som växer upp i en digital värld – och om jag så bara kan vara med och bidra till att någon i den generationen inte hamnar i samma situation som de hundratals personer som hört av sig till oss efter att vi gått ut offentligt med detta – så har allt arbete varit värt det.

Behöver du hjälp att ta dig ur ett spelberoende?

Spelberoendegruppen Skellefteå har en självhjälpsgrupp som träffas varannan måndag 18.00-20.00. Tystnadsplikten är den viktigaste principen. Ta kontakt via telefon, 072 – 366 76 76 (10.00-18.00 på vardagar. Ej SMS), eller e-post: hjalp@spelberoendegruppen.com

Läs mer på hemsidan spelberoendegruppen.com/skelleftea

Artikeln är en del av Megafonen nr 9 – 2020. Läs hela tidningen här »

Du kanske också vill läsa:
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons