Annons
  • Foto: Arkivbild
  • Fransesca Quartey.
  • Mikke Ejrevi, Ulrica Hedsberg och Maria Arnqvist ser fram emot premiären.

Inför invigningen – nu fylls Sara Kulturhus med innehåll: ”Det känns jätteroligt, men även pirrigt”

NÖJE Beslut om att bygga ett kulturhus i Skellefteå togs av kommunfullmäktige 2015. Nu – efter arkitekttävling, med- och motgångar och stor nationell uppmärksamhet – står det redo för invigning 8 september. Men först ska det fyllas med innehåll. “Vi bubblar av förväntan”, säger Mikke Ejrevi.

Annons

Vi går nästan vilse i Sara Kulturhus när vi försöker hitta vägen till biblioteket via källaren för att undvika de ställen som fortfarande är en byggarbetsplats. I ett av rummen tvingas Mikke Ejrevi, avdelningschef på Kultur och bibliotek, fråga om vägen.

– Huset är verkligen stort. Här kommer jag att gå vilse många gånger, säger han och skrattar när vi tar oss fram i korridorerna.

Här kommer jag att gå vilse många gånger.

Biblioteket var den aktör som fick komma in i huset först för att börja färdigställa sina lokaler, men även för dem har det varit bråttom då tillträdet blev betydligt senare än det datum som var tänkt.

– Allt har inte gått smärtfritt, men vår engagerade personal har varit genomgående positiv och enormt flexibel. Vi är jättestolta över hur alla har jobbat mot samma mål och sett till att det här kommer att bli så bra som det blir, säger Mikke.

Annons

Till ytan kommer biblioteket att bli mindre än det var i den tidigare lokalen vid Scandic, men till innehåll och möjligheter betydligt större.

– Det är lätt att ett bibliotek döms utifrån antalet böcker, men vårt uppdrag är så mycket större än så, säger Ulrica Hedsberg, enhetschef på Kultur och Bibliotek med fokus på kunskap och bildning.

Under intervjun sätter vi oss i den stora kulturhustrappen som ligger alldeles utanför biblioteket. På den här ytan är tanken att människor ska samlas för evenemang, men även för att bara sitta en stund.

– Det känns jätteroligt, men även pirrigt, nu när allt börjar falla på plats. Det här är något vi förberett oss för i flera år, och nu är dagen för invigning snart här, säger Maria Arnqvist, enhetschef med ansvar för konst och kultur.

Mikke Ejrevi, Ulrica Hedsberg och Maria Arnqvist ser fram emot premiären.

Alla tre ser verkligen fram emot att huset ska fyllas av människor, aktörer och kollegor.

– Vi kommer att bli ännu mer tillgängliga eftersom vi finns så centralt tillsammans med andra. Det kommer att bli lättare att nå oss, och lättare för oss att nå de som inte normalt brukar besöka biblioteken. Vi bubblar av förväntan, säger Mikke.

***

Musem Anna Norlander, MAN, är en annan aktör som tar plats i huset. De kommer att hålla till i utställningshallen där de samsas med bland annat Skellefteå konsthall. Fabian Arnheim, chef på Skellefteå museum, är på semester när Megafonen når honom via telefon, men att han ser fram emot flytten går inte att ta miste på.

– Vi hamnar i ett sammanhang som möjliggör att nå besökare på ett helt annat sätt än tidigare. Dels att folks vardagshäng kommer närmare, men även att hela huset blir ett destinationsmål i sig, berättar han.

Vi hamnar i ett sammanhang som möjliggör att nå besökare på ett helt annat sätt än tidigare.

MAN’s utbud, som består av utställningar, samtal och föredrag med utgångspunkt ur perspektiven genus och samtidskonst, kommer till stor del att vara sig likt sedan tidigare – men av ännu högre kvalité.

– Det kommer att vara färre utställningar till antalet eftersom vi delar lokal med andra, men de utställningar vi har kommer istället att vara mer kvalitativa och större. Vi går från 80 till potentiellt 300 kvadratmeter utställningsyta, så det finns stora möjligheter, säger Fabian.

***

På Västerbottensteatern är förväntningarna också höga. Där har de längtat efter nya lokaler och ett kulturhus i många, många år – men det har även varit en del meningsskiljaktigheter om till exempel hur tillgången till de olika scenerna ska regleras. Kulturhusbolaget har gett teatern möjlighet att öva på den scen som föreställningen ska visas max två veckor innan premiär, vilket Västerbottensteatern tycker är för lite.

Annons

Trots det ser Fransesca Quartey, vd på Västerbottensteatern, positivt på flytten.

– Ja, det känns bra, vi har längtat efter det här i mer än 16 år. Stämningen är god och förväntansfull, säger hon.

För att lösa frågan om scenerna har Västerbottensteatern tillfälligt fått möjlighet att vara kvar i sina tidigare lokaler på Nordlandergatan i ett år till.

– Alla avdelningar kommer att flytta över till kulturhuset allteftersom, men vi fortsätter att repetera i de tidigare lokalerna på Norlandergatan. Det ger oss tid att komma in i det nya och se hur det fungerar, men vi vill så klart in helt och hållet så småningom, säger Fransesca.

Fransesca Quartey.

Själva föreställningarna, som till exempel höstens stora premiär Musikanternas uttåg, kommer dock självklart att spelas på de nya scenerna i kulturhuset.

– Ja, och vilka scener det är! De är helt fantastiska. Det känns nästan lite overkligt att vi äntligen kommer att få möjlighet att nyttja dem, säger Fransesca.

***

Från Skellefteå konsthalls sida ser de flera fördelar med sina nya lokaler.

– Det känns bra att Skellefteå konsthall verksamhet äntligen kan vara i lokaler som uppfyller statlig utställningsgaranti med klimatanläggning och säkerhetssystem, men även att den konstpedagogiska verksamheten får en lokal att ta emot grupper i för skapande, säger Anna-Karin Larsson, konstintendent.

Annons

Hon ser fram emot att öppna dörrarna till utställningen “Ditch Dance” av Sara-Vide Ericson vid invigningen 8 september.

– Här visas helt nya verk av Sara-Vide som till viss del hämtat stoff från platsen Missenträsk, Sara Lidmans föräldrahem, dit Sara-Vide blev inbjuden att bo och verka under sommaren 2020, men hon har även inspirerats från litteraturen och vår berättande bygd, säger Anna-Karin.

***

Förutom ovanstående fyra aktörer, som har sin hemvist i huset, kommer externa aktörer i form av bland annat konserter och evenemang att fylla huset. Flera artister är redan inbokade – och fler lär det bli.

Jag blir helt lycklig av att se allt som bokas, och alla aktörer som tar plats.

– Jag blir helt lycklig av att se allt som bokas, och alla aktörer som tar plats, säger Maria Ekberg Brännström, VD för Kulturhusbolaget, och fortsätter:

– Nu vill jag bara öppna och låta människor komma in och se hur otroligt fint huset och innehållet är.

Sara Kulturhus öppnar 8 september 14.00, och håller sedan öppet 10.00-20.00 alla dagar. Magnus Lindkvist

Artikeln är en del av Megafonen nr 8 – 2021. Läs hela tidningen här »

Du kanske också vill läsa:
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons