Annons
Kulturhusets norra entré.

Covid-anpassad invigning av Sara kulturhus – öppnar som planerat: ”Vi ställer inte in, vi ställer om”

NÖJE Byggnaden kommer att vara redo för invigning den 8 september – men om det är möjligt med tanke på pandemin har varit en osäkerhetsfaktor. Beskedet: invigningen blir av.

Annons

När Megafonen når Maria Ekberg Brännström sitter hon i bilen. Hon har varit på åtskilliga möten under veckan där de pratat om invigningen av Sara Kulturhus – och hur, eller om, den ska genomföras.

– Hur vi ska göra med öppningen har varit en återkommande fråga under hela våren, och i tisdags ägnades hela dagen till att prata med smittskyddsläkare, polisen och andra inblandade om hur vi ska hantera situationen, berättar Maria.

Beslutet: “Vi öppnar”.

– Alternativet var att skjuta upp det en månad eller två, men det finns egentligen ingenting som säger att covid-läget är bättre då, och någon gång måste vi öppna, säger Maria.

Annons

Följa restriktioner

Invigningsceremonin, och alla aktiviteter och event kring öppningen, kommer dock att anpassas för att vara så smittsäkra som möjligt.

– Vi behöver säkra att det inte bildas trängsel i huset, genom att till exempel begränsa antalet personer olika lokaler, och självklart följa de restriktioner som finns, säger Maria.

Allmänheten har också en skyldighet att stanna hemma om de visar symptom, och hålla avstånd till varandra, påminner Maria.  Invigningsdagen kommer dessutom att sändas live via digitala kanaler.

– Då finns det möjlighet att följa med utan att vara på plats, och dessutom ta del av mer innehåll än på plats, säger hon.

Annons

Exakt vad invigningsdagen kommer att bestå av, och vilka tider som gäller, är inte bestämt när den här tidningen trycks, men det ska kommuniceras inför den 8 september.

– I dessa covid-tider är det mycket som bokas och bokas av. Det är frustrerande, men det är lika för alla och bara att gilla läget, säger Maria.

Småfix kvar

Maria ser fram emot att huset äntligen ska öppna och att besökare ska få komma in och se hur det ser ut.

– Det är något speciellt med det är huset, det har alla som varit in i det sagt. Jag längtar efter att alla andra ska få känna samma sak, säger hon.

Hon vill även skicka en eloge till de som sett till att huset faktiskt är klart i utsatt tid.

Annons

– Det kommer att vara en del småfix kvar att göra här och där, men i det stora hela har de klarat av att bygga huset efter den tidsplan som var uppsatt. Det är dessutom under ett år med covid, stopp i Suezkanalen och virkesbrist. Det är många som har lagt ner ett stort engagemang i det här, säger Maria.

Sara Kulturhus kommer att ha öppet mellan 10.00-20.00 alla dagar från den 8 september. På invigningsdagen öppnar huset klockan 14.00.

Artikeln är en del av Megafonen nr 8 – 2021. Läs hela tidningen här »

Du kanske också vill läsa:
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons