Annons
  • Drönarfoto: Matilda Isaksson
  • Drönarfoto: Matilda Isaksson
  • Drönarfoto: Matilda Isaksson

BILDSPEL: Följ med hem till Elisabeth och Mats i Myckle – ett hus utöver det vanliga

BOSTAD Med sina femton takkupor, specialbyggda fönster och sju meters takhöjd är Elisabeth och Mats Lövgrens hus i Myckle någonting alldeles extra.

Annons

Sedan 1973 har Elisabeth och Mats Lövgren bott på jordbruksfastigheten i Myckle väster om Skellefteå. I omgångar byggde de om sitt hus – men för cirka tio år sedan började samtalen istället handla om att bygga nytt.

– Huset vi bodde i var charmigt, men det var konstruerat i flera etage och hade många trappor, berättar Elisabeth.

Ett alternativ som Mats lyfte fram var att sälja gården och bygga ett nytt hus på ängen intill, som de också äger.

Jag skulle inte vilja bo granne med min egen trädgård.

– Men det var aldrig aktuellt för mig. Jag skulle inte vilja bo granne med min egen trädgård, säger Elisabeth och ler.

Annons

Istället började de undersöka möjligheten att bygga ett nytt hus på samma gård, och kom fram till att det var genomförbart om de rev en del av det gamla huset.

– Det blev en bra lösning som vi båda var överens om, säger Mats.

Ett lanthus

2015 påbörjades planeringen på allvar, och 2016 överlämnades en pärm med inspirationsbilder till Rolf Marklund på Collage Arkitekter. På bilderna syntes tvåplanshus med många takkupor.

– Vi ville ha ett lanthus som passar in på gården och då var det bara aktuellt med två våningar, säger Elisabeth.

– Takkupor hade vi även i vårt förra hus. Dels är det snyggt utifrån, och dels är vi förtjusta över det ljusinsläpp de ger, säger Mats.

VACKER UTSIKT. Lövgrens lantbruksfastighet ligger i Myckle väst om Skellefteå – med närhet till älven. “Jag har alltid tyckt att det är en av Skellefteås finaste tomter”, säger Elisabeth. Till vänster syns det hus som paret tidigare bodde i, och som nu minskats med en tredjedel för att ge plats åt det nya. Drönarfoto: Matilda Isaksson

Till en början var tanken att huset skulle vara rött.

– Jag är svag för rödmålade hus på landet, men jag blev nedröstad av arkitekten. Han insisterade på vitt och så här i efterhand är vi glada att vi följde hans råd. Nu blev det nya huset istället som en mangårdsbyggnad inramad av den röda ladugården och det som är kvar av vårt gamla hus, säger Elisabeth.

Jag är svag för rödmålade hus på landet, men jag blev nedröstad av arkitekten.

Annons

Vill bli gamla på landet

Att bygga ett nytt tvåvåningshus kan kanske verka bakvänt om syftet med hela projektet är att slippa trappor – men när du kliver in i byggnaden inser du snabbt att paret Lövgren haft med den tanken i planeringen.

Huset består av 220 kvadratmeter boyta på nedervåningen, och 120 kvadratmeter på övre plan.

– Allt vi behöver finns här nere, och där uppe är det bara två gästrum, ett badrum och några förråd, säger Mats som menar att de byggt ett hus som de kan bo i länge.

– Alternativet skulle vara att flytta till en lägenhet i stan, men det finns inte på kartan. Vi vill bli gamla på landet och ha möjlighet att dricka kaffe på verandan när vi vill, säger han och ler.

Det stora badrummet på nedervåningen som är anpassat för att vara lättillgängligt. ”Vi vill bli gamla på landet”, säger Mats.

På de ytor som inte har ett övre plan, i vardagsrum och kök, är takhöjden över sju meter.

– Det var något som vi tidigt var överens om; att ha mycket rymd med fint ljusinsläpp. Vi är så nöjda med hur det blev, säger Elisabeth.

Aldrig byggt något liknande

Uppdraget att bygga det spektakulära huset fick Lars Sundström och hans kollegor på Skellefteå Allbygg.

– Jag har jobbat 30 år i branschen och aldrig byggt något liknande. Enligt mig är det ett av de absolut vackraste husen i Skellefteå, berättar Lars som säger att den största utmaningen var den rejäla takhöjden.

– Det var en hel del järnbalkar som skulle upp och det gällde att arbetsmiljön var säker hela tiden, säger han.

RYMLIGT. Ovan ses vardagsrummet med sju meters takhöjd.

Huset innehåller även många vinklar, speciella detaljer och fina snickerier.

– De 15 takkuporna var så klart också en utmaning, men så här i efterhand förstår man att de fyller sitt syfte, både från in- och utsidan, säger han.

Annons

Sedan maj 2018 har Mats och Elisabeth bott i det nya huset.

– Jag vet att jag länge var osäker på om vi skulle bygga nytt, men nu i efterhand är jag jättenöjd, säger Elisabeth som främst lyfter fram tre anledningar.

– Det är ännu bättre utsikt än tidigare, är så mycket mer lättskött – och golven är varma, säger hon och ler.

Artikeln är en del av Megafonen nr 4 – 2020. Läs hela tidningen här »

Du kanske också vill läsa:
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons