Annons
  • Det här är den stora scenen, Scen 1. 1 200 sittande eller 1 500 stående ryms. Skiss: White Arkitekter
  • SCEN 1. Lokalen med den stora scenen har cirka 15,5 meters takhöjd och rymmer 1 200 sittande gäster – eller 1 500 stående. Skiss_ White Arkitekter
  • Så här kan den norra entrén komma att se ut, samt en skiss av Skellefteå konsthall till höger. Skiss: White Arkitekter
  • SCEN 2. Den stora black boxen kommer bland andra Västerbottensteatern att nyttja. Skiss: White Arkitekter
  • SCEN 3. Här finns stora fönster mot norr. Totalt ryms 80 sittande personer på utdragbar gradäng, eller 300 stående vid indragen gradäng. Skiss: White Arkitekter
  • Maria Ekberg Brännström & Sofia Andersson Lundberg.

Så blir scenerna i Sara kulturhus – från stor till liten: ”Alla sex kan vara igång samtidigt”

NÖJE Att fylla kulturhuset med innehåll kommer inte att bli några problem, enligt de ansvariga. “Förut behövde man tjata för att få arrangemang till Skellefteå, nu ringer de oss”, säger Sofia Andersson Lundberg, programchef.

Annons

Sedan länge har det varit klart att stadsbiblioteket, Västerbottensteatern, Museum Anna Nordlander och Skellefteå konsthall ska husera i det nya kulturhuset som just nu håller på att byggas i centrala Skellefteå.

Men utöver dessa verksamheter kommer även en mängd andra arrangemang att ta plats.

– Det kan vara allt från konserter och opera till kongresser och nycirkus, berättar Maria Ekberg Brännström, VD för kulturhuset, som dock helst inte vill vara så specifik.

– Vi vill inte definiera så mycket. Vi vill låta folk vara kreativa utan ramar, säger hon.

Annons

Optimerade lokaler

Totalt kommer huset att innehålla sex scener i varierande storlekar. Från den största scenen med 15,5 meters takhöjd och plats för upp till 1 200 sittande gäster – till den mindre talarscenen med plats för 50 sittande.

– Det är ljudisolerat mellan de olika scenerna och alla sex kan vara igång samtidigt. Vi kommer att maxa kvadratmetrarna så mycket det bara går, berättar Maria.

Är ljudisolerat mellan de olika scenerna och alla sex kan vara igång samtidigt.

För att kunna ha så många människor i huset samtidigt finns fyra utgångar för att ta besökare in och ut ur byggnaden.

– Hela huset är verkligen optimerat för att kunna fyllas av så mycket kultur och möten som möjligt, säger Maria.

Öppna för förslag

Utöver detta är även foajéerna anpassade för att användas till olika happenings.

– Det skulle kunna vara 50 meter löpning för barn, tangofredag eller något helt annat. Vi är öppna för alla förslag, säger Maria och ler.

Annons

Huset är långt ifrån klart, och väntas ha invigning hösten 2021, men redan nu håller lokalerna på att bli uppbokade.

Programchefen Sofia Andersson Lundberg, som jobbat inom branschen i många år, märker en stor skillnad i hur intresset för att komma till Skellefteå ser ut.

Nu ringer de oss – innan huset ens är klart.

– Förut behövde man tjata för att få arrangemang till Skellefteå, nu ringer de oss – innan huset ens är klart, säger hon och fortsätter:

– Det är så många nya dörrar som öppnas i och med detta bygge. Det är lyxigt för Skellefteå att få tillgång till sådana här lokaler.

Annons

”Kul att få visa”

Dels är flera stora kongresser inbokade, men även konserter och andra kulturevenemang som Sofia än inte vill avslöja.

– Det ska bli så kul att få visa folk allt det här. Huset är något som kommer göra Skellefteborna stolta när de får uppleva det fullt ut, säger hon.

SCENERNA: Från 50 till 1500 personer

SCEN 1 – STORA SCENEN

Husets största scen, som uppfyller Riksteaterns krav för röd scen, är anpassad för ett brett programutbud med exempelvis musikaler, teater och kongresser. Sittplatser hel lokal: 1 200 personer, eller med stående publik 1 500 personer. Delbar scen mellan scen och salong med möjlighet att ställa om till ca 500 kvadratmeter plant golv i scen och salong.

SCEN 2 – STOR BLACK BOX

Scen 2, som är en black box, kan liknas vid en kreativ kittel som snabb kan växla utseende och karaktär för att passa olika kulturformer. Sittplatser på utdragbar gradäng: 300 personer, stående publik 900 personer.

SCEN 3

En scen mot norr med stora fönster som blickar ut mot naturen. Sittplatser på utskjutbar gradäng: 80 personer. Stående publik vid indragen gradäng: 300 personer. Mobilt dansgolv.

SCEN 4

En flexibel black box som dessutom är delbar med hjälp av en nedsänkbar akustikvägg. Sittplatser vid hel lokal: 100 personer. Stående vid hel lokal: 150 personer. Vid delad lokal: 80 personer/del.

SCEN 5

En scen med anpassad akustik, utmärkt för berättande och tal utan mikrofon. Sittplatser: 50 personer. Stående publik: 90 personer.

Bankettsal i kulturhuset. Skiss: White Arkitekter

TRAPPSCENEN

Trappscenen är en enklare scen med goda serveringsmöjligheter för cirka 100 personer.

Källa: sarakulturhus.se

Du kanske också vill läsa:
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons