Annons

BILDSPEL: Här badar grannarna tillsammans – i iskallt vatten: ”Det är en obeskrivlig känsla”

HÄLSA Att hoppa ner i iskallt vatten är det många som skulle dra sig från att göra. Men inte på Alderholmen i Ursviken. Där har den udda aktiviteten blivit omåttligt populär bland grannarna som numera badar regelbundet. “Det är en obeskrivlig känsla”, säger Maia Nyström.

Annons

Solen strålar över Ursviksfjärden denna lördag i mitten av januari. Än är läget lugnt på Alderholmen när jag möter upp John Eriksson och Charlotta Havh vid den värmande eld som sprakar utanför bastun. Termometern visar kring -10 grader.

– Vi köpte vårt hus på Alderholmen 2006 som ett sommarboende, men har renoverat och bott här året om sedan fem år tillbaka, berättar John.

När de köpte huset fanns i princip bara skog runt om, men sedan dess har ett tiotal nya hus byggts längs med vattnet.

– Först var vi kanske inte jätteförtjusta i att det skulle byggas så mycket här, men nu i efterhand är vi jätteglada för det. Vi har väldigt fin gemenskap och stark sammanhållning, säger John.

John Eriksson är den som varit drivande i att det blivit så mycket isbad bland grannarna.

En av de saker som fört grannarna samman är det gemensamma intresset för isbad som utvecklats. Allt började med att John deltog i vintersimmet, som arrangeras årligen i centrala Skellefteå, för fem år sedan.

– Efter att jag hade simmat mådde jag så sjukt bra. Det var som ett lyckorus i kroppen. Jag förstod att det hörde ihop med isbadet och blev som fast, berättar han.

Annons

Första året hackade John upp en egen vak och försökte hålla den öppen hela vintern, men sedan kom han på idén att sätta ner en frysbox i vattnet.

– När jag väl intresserar mig för något så har jag lätt att grotta ner mig i det. När jag googlade såg jag en ryss som kapat av botten av en frysbox och sänkt ned i vattnet. Skitsmart, tänkte jag och köpte en gammal frysbox, tog bort alla farliga ämnen i den, sågade av botten och sänkte ner i isen. Nu behöver vi inte hacka upp hålet varje gång vi ska bada.

Många badsugna

När vi sitter och pratar glider en första skoter in vid bastun. På den sitter grannen Per Boström och hans barn.

– Det här är kanske första gången du ser någon köra skoter med badrock på? säger han och skrattar.

Per Boström och sonen Axel.

Allt eftersom ansluter fler och fler av grannarna och innan alla är på plats är fler än 15 personer närvarande. Ett 10-tal är redo att hoppa ner i vattnet.

– Du vet väl att det är obligatoriskt bad för alla reportrar som kommer hit? säger en av dem och ler stort.

Bland de badsugna finns flera barn som visar en skräckblandad förtjusning inför badandet.

– Till i år har vi satt ner en extra frysbox där vi behållit golvet och bara borrat hål i väggarna för att släppa in vatten. Det gör det enklare för barnen att bada, säger John.

Anna-Clara Havh och Klara Youngman, båda 9 år, är två av dem som tar sig ett dopp.

– Det är så kallt i början att det knappt går att andas, men när man väl börjar andas blir det skönare, säger Anna-Clara.

Anna-Clara Havh i det iskalla vattnet.

Vad säger kompisarna om att bada på vintern?

– Vissa säger att det är konstigt, och vissa frågar om de får följa med.

Klara badade för första gången förra året.

– Det kändes pirrigt då pappa hade sagt att det var väldigt kallt, men det var faktiskt inte lika kallt som jag trodde att det skulle vara, säger hon.

Annons

Hälsosamt

Förutom den häftiga naturupplevelsen sägs kallbad ha flera hälsofördelar varav bättre sömn, mindre stress, bättre immunförsvar och bättre blodcirkulation är några.

– Det är dels en mental träning i att behålla lugnet och fokusera på andningen, och dels aktiveras välgörande hormoner som minskar smärta och lindrar depression. För mig släpper stresskänslan direkt när jag hoppar i, säger Charlotta Havh.

Matt Youngman har ledsjukdomen psoriasisartrit. Han har haft problem i många år, men efter regelbundet isbadande har en stor del av värken försvunnit.

– Jag badar numera tre gånger i veckan på vintern, och duschar kallt på sommaren. Jag har helt slutat med min medicin, det är som magi, säger han.

Badkruka

Bland badarna finns även Maia Nyström, som enligt henne själv skulle beskrivas som en badkruka.

– Ja, de som känner mig vet att jag knappt badar på sommaren, säger hon.

Maia Nyström är enligt henne själv en badkruka, men fördelarna med vinterbad har gjort badandet till en återkommande aktivitet.

När hon flyttade till Alderholmen såg hon grannarna bada, men det var inte förrän hennes bästa vän gick bort i februari förra året som hon valde att testa.

– Jag kände mig likgiltig till allt och hade läst om att isbad kan vara bra för mycket. Jag hoppade ner i vattnet två dagar efter jag förlorat min vän, och har sedan fortsatt med det, säger Maia och utvecklar:

– Det är en obeskrivlig känsla. Det händer något med både huvudet och kroppen. Det är att träna sin mentala styrka, samtidigt som man får flera andra hälsofördelar på köpet.

Annons

Skulle du rekommendera andra att isbada?

– Verkligen. Det är helt underbart på så många sätt. Det går som inte att förklara för den som själv inte varit i.

Två minuter

John, som drog igång isbadandet utanför Alderholmen, är glad över den gemenskap som bildats. Han själv stannar oftast i vattnet mellan 2-5 minuter, med rekord på uppemot 10.

– Två minuter är egentligen optimalt för att hinna komma ner, få ordning på andningen och njuta en stund. Allt över det är mer för att testa mig själv mentalt, säger han.

Isbad är en uppfriskande uteaktivitet.

På Alderholmen finns en bastu, men bastu är inget krav för vinterbad.

– Nej, det är faktiskt att föredra att hoppa i utan att först ha suttit i en bastu, och speciellt nu med corona så undviker vi den, säger han men tillägger att det efter doppet är bra att ha badtofflor, badrock och varma kläder till hands.

Och om reportern hoppade i? Ja, när alla grannarna gjort sina dopp var det dags för undertecknad att kyla ner sin kropp med ett vinterbad.

För den som undrar: Jag överlevde, och ja, det är sjukt kallt, men även skönt – på något konstigt vis.

Tips till dig som vill börja isbada

  1. Bada aldrig ensam. Hitta en kompis som vill följa med dig, och bada aldrig med alkohol eller droger i kroppen. Bastu behövs inte, men ha gärna med badtofflor och tillgång till rejält varma kläder efteråt.
  2. Duscha kallt. Att förbereda sig med kalla duschar är ett bra knep. Börja att duscha varmt och sänk sedan temperaturen stegvis.
  3. Träna på andningen. Att tänka på, och kunna kontrollera andningen, är nyckeln till att kunna njuta i vattnet. Wim Hof, även kallad “Iceman”, har många bra andningsövningar som du enkelt hittar genom att googla.

Obs. Är du sjuk, har hjärtproblem, är gravid eller medicinerar kan det vara bra att avstå isbad. Om du känner dig osäker, rådfråga din läkare.

Artikeln är en del av Megafonen nr 1 – 2021. Läs hela tidningen här »

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons