Annons
Foto: Pixabay

Antikroppstestning blir möjligt för allmänheten i Västerbotten – så funkar det: ”Finns ett behov”

NYHETER Till veckan blir det möjligt att testa sig för antikroppar mot covid-19 i länet. Det skriver regionen i ett pressmeddelande.

Annons

Gunilla Persson, biträdande smittskyddsläkare vid Region Västerbotten, berättar att många har efterfrågat möjligheten att testa sig och få veta om de har antikroppar.

– Vi kan nu erbjuda det för allmänheten. Det finns ett behov eftersom många som hade symtom i våras inte kunde provtas då, säger hon i pressmeddelandet.

Det finns två olika typer av prov. Det prov som visar om du har en pågående infektion kallas PCR-prov. Det andra visar om du haft en infektion och utvecklat antikroppar.

Vuxna och ungdomar, från det år som de fyller 16, kan testa sig för antikroppar.

Du kan göra ett antikroppstest om något av följande stämmer in på dig:

Du har varit sjuk men inte gjort något PCR-test under tiden som du hade symtom.

Någon i din familj, eller person som du har umgåtts med, har haft bekräftad covid-19 – men du har själv inte provtagits eller tagit ett test som visade negativt provsvar.

Du har varit sjuk och har personer i din omgivning som är över 70 år, eller som av annan anledning riskerar bli svårt sjuka om de smittas av covid-19.

Annons

– Det är viktigt att resurserna för provtagning och analys används där de behövs. Därför ska du inte ta ett antikroppstest om du inte har haft symtom och heller inte umgåtts med någon som har bekräftad covid-19, poängterar Gunilla Persson.

Barn under 16 år provtas inte eftersom de oftast får milda symtom vid smitta av och inte utvecklar antikroppar på samma sätt som vuxna. Det gör provsvaren osäkra. Yngre barn kan provtas om läkare bedömer det som medicinskt nödvändigt.

Antikroppstestning i hela regionen

Ett antikroppstest kostar 200 kronor och ingår inte i högkostnadsskyddet.

Region Västerbotten skriver att de har upphandlat en extern aktör som ska utföra själva provtagningen. Provtagningen sker genom ett blodprov i armvecket.

Annons

Det kommer att vara möjligt att boka tid för antikroppstest från måndag till och med söndag i Umeå och Skellefteå. För övriga kommuner kommer verksamheten att vara ambulerande, men då ska den pågå under minst två dagar på samma ort.

Platser och tillgängliga tider uppdateras löpande på den bokningssida som nås här.

Vid provtagningen ska du själv registrera ditt prov på en webbsida, därför behöver du ha en smartphone med dig till provtagningstillfället. Provet analyseras på laboratoriet vid NUS. När det är färdigt får du ett sms, varpå du kan logga in och se ditt svar.

Vad det innebär att ha antikroppar

Folkhälsomyndigheten bedömer att den som utvecklar antikroppar sannolikt har ett skydd mot covid-19 som varar upp till ett halvår från det att du fått ditt testresultat.

Annons

– Om du har antikroppar mot covid-19 minskar risken att du smittas och därmed minskar även risken att du för smittan vidare till andra, säger Gunilla Persson.

Hon betonar samtidigt att det är viktigt att fortsätta följa råden som finns för att minska smittspridningen. Mer information om antikroppstester i länet finns här.

Denna artikel är baserad på ett pressmeddelande från Region Västerbotten
Artikeln kan ha justerats av Megafonens redaktion, men texten härstammar från ovan nämnda företag/organisation. Har du också ett pressmeddelande på gång? Skicka det gärna till oss på redaktion@megafonen.nu

Du kanske också vill läsa:
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons