Annons
Foto: Pixabay

Skärpta råd för Västerbotten – det här gäller: ”Nu krävs att alla tar sitt ansvar och följer råden”

NYHETER Här är de nya allmänna råden för Västerbotten, som syftar till att förhindra spridning av covid-19.

Annons

De nya allmänna råden för Västerbotten gäller preliminärt fram till den 8 december. Folkhälsomyndigheten har tagit fram råden i samråd med Region Västerbotten.

– Läget är mycket allvarligt och nu krävs att alla tar sitt ansvar och följer råden. Det är absolut nödvändigt för att vi ska kunna bromsa smittspridningen och skydda de som riskerar bli svårast sjuka, säger Stephan Stenmark, smittskyddsläkare i regionen.

För personer som bor eller vistas i Västerbotten gäller detta från och med nu:

• Undvik att umgås med andra.

Om möjligt, träffa inte andra personer än de som du bor med, eller ett fåtal utvalda. Det innebär att du inte ska anordna eller delta i fester och liknande sociala aktiviteter. Begränsa även dina fysiska kontakter på jobbet. Nödvändig närkontakt, som till exempel vid vårdbesök och medicinska undersökningar, omfattas inte av råden.

• Res inte.

Undvik resor inom och utanför länet. Om du måste resa är det viktigt att du gör det på ett säkert sätt, genom att du begränsar nya kontakter så mycket som möjligt.

• Besök inte allmänna platser.

Vistas inte i inomhusmiljöer där människor samlas. Det kan vara butiker, köpcentrum, museer, bibliotek, badhus eller gym. Nödvändiga besök, som i livsmedelsbutiker och apotek, kan göras – men tänk då på att hålla avstånd, uppmanar Region Västerbotten.

Annons

• Gå inte på evenemang och aktiviteter.

Delta inte i möten, konserter, föreställningar, idrottsträningar, matcher och tävlingar. Det är särskilt viktigt att du undviker idrottsträningar inomhus och gemensamma omklädningsrum. Rådet gäller inte idrottsträningar för unga födda 2005 eller senare.

För verksamheter och arbetsplatser

Verksamheter bör vidta åtgärder som underlättar för alla att följa de ovannämnda råden. Exempelvis genom att begränsa antalet besökare vid samma tidpunkt.

Arbetsgivare bör vidta åtgärder för att anställda ska kunna följa råden. De kan exempelvis uppmana till och erbjuda utökade förutsättningar att arbeta hemifrån. Tjänsteresor, konferenser och andra fysiska möten kan även skjutas upp.

Annons

”Det är nu det gäller”

Alla ska även fortsatt följa de allmänna råden om att tvätta händerna ofta, hålla avstånd, stanna hemma när man är sjuk och testa sig vid symtom på covid-19.

– Det är nu det gäller. Vi måste göra allt vi kan för att stoppa den här utvecklingen och alla behöver ta ansvar för det. Det innebär att vi behöver avstå sådant vi förut skulle ha gjort så att vi minskar våra fysiska kontakter, betonar Stephan Stenmark.

Tillbaka till max 50 deltagare

Länsstyrelsen har samtidigt fattat beslut om att det, från och med imorgon, är förbjudet att genomföra allmänna sammankomster och offentliga tillställningar med fler än 50 deltagare – oavsett plats, sammanhang eller vidtagna skyddsåtgärder.

Annons

Region Västerbotten skriver att detta inkluderar allmänna sammankomster och offentliga tillställningar som hålls på restauranger och andra serveringsställen.

Även detta beslut gäller till och med den 8 december, men kan komma att förlängas.

Du kanske också vill läsa:
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons