Annons
Foto: Skellefteå kommun

Kommunen vidtar egna åtgärder – påverkar aktiviteter och allmänna platser: ”Folkhälsan i fokus”

NYHETER Här är Skellefteå kommuns egna, lokala restriktioner som nu införs i syfte att stoppa spridningen av covid-19.

Annons

På tisdagen infördes nya, skärpta allmänna rekommendationer för Västerbotten i hopp om att hejda spridningen av covid-19. På onsdagsförmiddagen kallade Skellefteå kommun till en presskonferens, där lokala åtgärder tillkännagavs.

– De allmänna råden grundas generellt i att vi ska undvika fysisk kontakt. Det innebär att vi inte kan bete oss som vanligt längre. Vi har alla en skyldighet att göra det vi kan för att förhindra smittspridning, säger kommundirektör Kristina Sundin Jonsson.

Dels vidtas åtgärder i kommunorganisationen. Bland annat kommer inga tjänsteresor att göras under tiden som de skärpta råden gäller. Alla interna möten ska ske digitalt.

– Men vad händer i övriga delar i kommunen? Badhus, bibliotek och andra allmänna platser? Det har vi haft en stor diskussion om, berättar Kristina Sundin Jonsson.

Annons

Badhus, kultur och idrott

– Folkhälsan kommer att stå i fokus under de närmaste veckorna. Badhusen stängs för allmänheten. Föreningsdriven verksamhet för barn födda 2005 eller senare får fortsätta, säger Ingrid Thylin, förvaltningschef vid kultur- och fritidskontoret.

Alla gym kopplade till badhusen stängs också under perioden som de skärpta rekommendationerna gäller. Detta omfattar även konferensdelen på Eddahallen.

På ishallar och bollhallar gäller numera samma sak som på badhusen, att bara föreningsdriven verksamhet för unga födda 2005 eller senare får bedrivas – men ett undantag görs för idrottslag som tävlar på elitnivå. Deras träningar tillåts fortsätta.

– Vi vill att barn och unga ska byta om hemma, säger Ingrid Thylin.

Annons

– Sedan går vi över på kulturdelen. På biblioteken är det bara in- och utlåning som gäller. Offentliga program som författarbesök ställs in. Vi kommer dock att stärka vår digitala närvaro, det ska finnas möjlighet att låna via digitala kanaler, fortsätter hon.

Konsthallen på Nordanå stängs, tillsammans med alla program kopplade dit. Museet kommer även att upphöra med sina utställningar under den här perioden.

– Kulturskolan kommer att följa samma riktlinjer som idrottsrörelsen, att de fortsätter driva verksamhet för barn och unga födda 2005 eller senare, berättar Ingrid Thylin.

Skola och fritidsverksamhet

Anders Bergström, förvaltningschef vid Utbildning och arbetsmarknad, berättar att de har hög personalfrånvaro av olika skäl. Nu begränsas undervisningstiderna i grundskolan samt öppettiderna på fritids och förskola, för att frigöra vikarier.

Annons

– Det har vi redan gjort i Ursviken. Vi har olika förutsättningar i vår stora kommun och det kan bli lokala skillnader i hur vi genomför det här, säger Anders Bergström.

För att undvika smittspridning stängs öppna förskolor och familjecentraler fram till årskiftet. Elevkaféer stängs och på gymnasieskolorna blir det mer fjärrundervisning.

Anders Bergström uppmanar alla tänkbara vikarier att höra av sig till kommunen.

Du kanske också vill läsa:
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons