Annons
Maria Söderberg från Arjeplog är initiativtagare till “Top of Skellefteå”. På bilden är hon på toppen av Vithatten. Foto: Privat

Tio toppar att bestiga i kommunen: ”Det är en stark tillfredsställelse i att komma högst upp”

HÄLSA Toppturer är kanske inte vad Skellefteå är mest känt för – men det finns många fina berg att bestiga. “Det är ett perfekt sätt att upptäcka kommunen på”, säger Maria Söderberg.

Annons

2012 drog Maria Söderberg igång konceptet Top of Arjeplog för första gången. Under den sommaren besteg hon och ett 50-tal andra personer tio utvalda toppar i Arjeplogs kommun.

– Det finns en stark tillfredsställelse i att komma högst upp och få blicka ut över landskapen, berättar Maria.

Konceptet “Top of” har sedan starten spridit sig till kommuner som Arvidsjaur, Älvsbyn, Piteå, Boden och Malå – innan det i år även dragits igång i Skellefteå.

– Skellefteå har många fina vandringsleder, men kommunen är stor och det finns massor av platser som det inte går någon led till, säger Maria.

Annons

Inga skyltar

Till denna sommar har tio toppar valts ut i olika delar av kommunen. Koordinater och enklare vägbeskrivningar finns på projektets hemsida, men det finns inga skyltar eller snitslar som visar vägen på plats.

– Vi har som policy att inte lämna några spår efter oss, och då rimmar snitslar och skyltar dåligt. Det går utmärkt att hitta ändå med hjälp av digitala hjälpmedel och kartor, säger Maria och fortsätter:

– Att det inte finns en utstakad väg är också lite av tjusningen och äventyret. Det här är inga vanliga turistplatser.

Annons

Årets toppar valde Maria ut tillsammans med bland andra Fredrik Ekefjärd på Skellefteå kommun. Bland topparna når många höjder på 400 meter över havet, men även till exempel Falkberget vid Falkträsket (147 möh) och Rönnberget i Mjödvattnet (119 möh) finns med.

– Det krävs olika insatser på olika berg, men inga stora förkunskaper, säger Maria som själv – hittills – bestigit 9 av de 10 topparna denna sommar.

Intresset ökar

Nästa år kommer tio nya toppar att väljas ut, och tanken är att Top of Skellefteå ska pågå flera år framöver. I andra kommuner har tusentals bestigningar gjorts under åren.

– Antingen går du själv, tillsammans med andra eller med en guide. Det är ett lättsamt och rofyllt sätt att umgås och träffa andra, säger Maria som berättar att det är ett 50-tal personer i Skellefteå som hon vet varit med i Top of Skellefteå hittills detta år.

– Det är ungefär vad man kan förvänta sig första året, men vi ser att intresset ökar och självklart vill vi att ännu fler ska ge sig ut på tur.

De tio topparna i Top of Skellefteå

Storklinten, Storklinta, 517 möh
Vithatten, gränsen mellan Skellefteå, Arvidsjaur och Malås kommuner, 510 möh
Vitberget, Kalvträsk, 489 möh
Dikeslidberget, nära Bygdsiljum, 269 möh
Rönnberget, Mjövattnet, 119 möh
Falkberget, Viken, 147 möh
Häbbersberget, Häbbersfors, 220 möh
Grundträskberget, Grundträsk, 397 möh
Brattberget, Luöhkkie, 477 möh
Antakberget, Àndákvárrie, 423 möh

Se kartor och mer info på: topofarjeplog.org/2020/04/ide-top-of-skelleftea-start-21-maj-2020/

MÖH = Meter över havet

Marias tre favoriter


Antakberget. “Berget i kommunens nordvästra hörn är en fascinerande plats. Enligt mig den vackraste utkikspunkten i kommunen.” Foto: Privat.

Falkberget. “Ett väldigt fint utflyktsberg som ligger så nära stan. Ta cykeln dit, gå stigen upp med ungarna, ät middag där uppe eller bara titta på utsikten.” Foto: Privat.

Storklinten. “Många besöker skidanläggningen Storklinta på vintern, men Storklinten är även en fantastisk topp på sommaren. Man behöver inte nödvändigtvis gå upp för slalombacken.” Foto: Privat.

Artikeln är en del av Megafonen nr 8 – 2020. Läs hela tidningen här »

Du kanske också vill läsa:
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons