Annons
Baserat på pressmeddelande
Foto: Pixabay

Positiv covid-trend i Västerbotten – samtidigt visar smittspårningen: ”Många fall hade gått att undvika”

NYHETER De positiva fallen av covid-19 minskade även under förra veckan. 441 personer testades positivt och det är ett minskat inflöde av covidpatienter till länets sjukhus, meddelar regionen.

Annons

– Vi ser en fortsatt stabiliserande trend i länet vilket är bra. Men vi måste tillsammans fortsätta hålla i rekommendationerna då vi i smittspårningen ser att många positiva fall hade gått att undvika genom att hålla avstånd och bara umgås i sin bubbla, säger Region Västerbottens smittskyddsläkare Stephan Stenmark i ett pressmeddelande.

Det är fortfarande flest fall i åldersgruppen 19–39 år och smittan är som störst bland personer mellan 20 och 29 år. Cirka 30 procent av de som testats positivt jobbar inom vård och omsorg, vilket är lägre än tidigare. Det är mycket lite vinterkräksjuka i länet och det är något färre personer som ringer till 1177 med covid-associerade symtom.

Annons

– Vi ser allt färre fall bland personerna i de äldre åldersgrupperna och det beror på en hög vaccinationstäckning. Vaccination är vägen framåt, förklarar Stephan Stenmark.

När det blir din tur i prioriteringsordningen är det viktigt att boka tid via 1177.se.

– Tills vidare ska vi umgås med få och ta tillvara på aktiviteter vi kan göra utomhus.

Annons

Inflödet till länets sjukhus

Smittspridningen i Sverige är fortfarande hög – men en stabilisering märks av. Likt föregående veckor är belastningen på intensivvården hög och det finns en en ojämn fördelning mellan regionerna. Patienter kommer att fortsätta flyttas om, även över sommaren, och den nationella samordningen kring intensivvården fortsätter också.

Det är ett minskat inflöde av covidpatienter till länets sjukhus. Förra veckan rörde det sig om ett 20-tal, varav ungefär hälften på IVA. Däribland några utomlänspatienter. Bemanningssituationen är stabil och det sker färre bortfall nu till följd av covid-19.

Annons

Sjukvårdsledning avvecklad

Under tisdagen den 18 maj avvecklades regional särskild sjukvårdsledning i Region Västerbotten kopplat till covid-19. Sedan den 16 november har såväl regional särskild sjukvårdsledning som de tre lokala särskilda sjukvårdsledningarna varit aktiverade.

Beredskapsnivåerna har varierat över tid, främst kopplat till belastning och påverkan på hälso- och sjukvården. Om läget förvärras kan sjukvårdsledningen aktiveras igen.

Denna artikel är baserad på ett pressmeddelande från Region Västerbotten
Artikeln kan ha justerats av Megafonens redaktion, men texten härstammar från ovan nämnda företag/organisation. Har du också ett pressmeddelande på gång? Skicka det gärna till oss på redaktion@megafonen.nu

Du kanske också vill läsa:
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons