Annons
Annons
  • Mer än 350 personer står uppskriven på Bergsbyns SK:s intresselista för att börja gymnastik. “Vi behöver först och främst att fler ställer upp som ledare”, säger Therese Berggren som är deltidsanställd för att utveckla gymnastikverksamhet i BSK.
  • Dags för uppvärmning. Träningspasset är två timmar långt och det är viktigt att vara riktigt mjuk i kroppen innan man börjar med övningarna. FOTO: Jonatan Stålhös
  • Bergsbyns SK:s gymnastikgrupp Juvel tränar i Kanalskolans gymnastikhall. FOTO: Jonatan Stålhös
  • Bergsbyns SK:s gymnastikgrupp Juvel tränar i Kanalskolans gymnastikhall. FOTO: Jonatan Stålhös
  • Under uppvärmningen sträcks det ut i alla leder, även hand- och fotleder får sitt.
  • Juno Eriksson tar fart och visar hur en bakåtvolt ska slås.
  • Liah Palm och Milla Holmström visar på akrobatik i ringarna.
  • Lykke Broberg ser hur Juno Eriksson studsar förbi på mattan.
  • Elma Lindmark Boberg övar på att sätta posen efter landning. “När ni börjar tävla kommer det att bedömas”, säger tränare Therese Berggren.
  • Liah Palm trivs bra både i ringarna och med volter från studsmatta.
  • Gymnastik är en sport som kräver relativt många ledare, menar Therese Berggren. I Bergsbyns SK har de som mål att det ska finnas fyra ledare per grupp. “Det är mycket redskap som ska dras fram på träningarna”. På bild: Therese Berggren, Berit Larsson, Teres Kenttä
  • Gymnastik är en sport som kräver relativt många ledare, menar Therese Berggren. I Bergsbyns SK har de som mål att det ska finnas fyra ledare per grupp. “Det är mycket redskap som ska dras fram på träningarna”
  • Tävling i att stå på händer – den som orkar längst vinner.
  • Ellie Åkerlind blev lockad av kompisen Elina Berggren att börja med gymnastik.

BILDSPEL: Häng med in på gymnastikträning – populära sporten där hundratals väntar på en plats

HÄLSA Sedan starten 2017 har intresset för gymnastik i Bergsbyns SK bara ökat. Nu väntar hundratals barn och vuxna på att få börja i Skellefteås enda förening för truppgymnastik.

Annons MOBILE TOP

– Vill du se när jag gör en bakåtvolt?

Som normalstel trettioplusare är jag inte van vid att vara i ett sammanhang där alla andra i rummet spontant går ner i brygga, ställer sig på händer eller, för all del, slår en bakåtvolt.

Men den här kvällen i Kanalskolans gymnastikhall är spänstighet normen. Bergsbyns SK gymnastikgrupp Juvel har träning och Juno Eriksson som just demonstrerat en bakåtvolt springer nu i full fart längs hela långsidan av salen, hoppar på en studsmatta och voltar upp på en hög madrass.

I mitten av rummet håller sig Alva Hedström på raka armar i ett par ringar. Längs andra långsidan springer Liah Palm på en uppblåsbar air-track, tar sats och voltar upp i en madrass även hon.

– Det roliga med gymnastik är att man får göra tricks och träffa kompisar, säger Juno Eriksson.

Annons

Bergsbyns SK har ett kärt problem: det finns långt många fler som vill börja med gymnastik än vad föreningen kan ta emot. I dagsläget har de över 350 personer på intresselistan så när lediga platser läggs ut går de åt fort.

Jag tror att det finns potential för sporten att växa här.

– Häromdagen hade vi fyra lediga platser i en barngrupp, men över 90 personer på intresselistan till just den gruppen, säger Therese Berggren.

Hon är ledare och även deltidsanställd av Bergsbyns SK som verksamhetsutvecklare för gymnastiken. Hon berättar att intresset för gymnastik är stort.

– Jättestort! Jag tror att det finns potential för sporten att växa här. Skulle det finnas fler lokaler, men framför allt fler föräldrar som kan gå in som ledare, så skulle det finnas utrymme för fler att träna gymnastik, säger Therese Berggren.

Dags för uppvärmning. Träningspasset är två timmar långt och det är viktigt att vara riktigt mjuk i kroppen innan man börjar med övningarna. FOTO: Jonatan Stålhös

Hon berättar att gymnastik är en sport som kräver relativt många ledare. I Bergsbyns SK har de som mål att det ska finnas fyra ledare per grupp.

– Det är mycket redskap som ska dras fram på träningarna. Stora tunga mattor och en air-track till exempel. Dessutom passar man på barnen (säkrar vid övningar, reds anm), så om man har 20 barn i en grupp krävs det några ledare för att barnen ska få rätt träning, säger Therese Berggren.

– Så man kan inte vara själv som ledare. Då funkar det inte.

I dagsläget sker all gymnastikverksamhet i Kanalskolans gympahall, som egentligen är lite för liten för ändamålet. Therese Berggren berättar att föreningen för samtal med kommunen för att en ändamålsenlig gymnastikhall ska bli verklighet i Skellefteå.

– Kommunen förstår att vi inte ryms i Kanalskolan egentligen. Alla redskapen trängs i ett pyttelitet förråd. Det är som ett Tetris där inne, säger hon med ett skratt.

– Så de förstår vårt behov, men det är ju inte tvärgjort att bygga en hall.

Therese Berggren, ledare i Bergsbyns SK.

En annan som gärna skulle se fler gymnastiklokaler i Skellefteå är 12-åriga Elvira Stenlund från Medle. Till skillnad från truppgymnastiken som är den gren som bedrivs av Bergsbyns SK så tävlar Elvira i artistisk gymnastik. I dagsläget finns ingen sådan verksamhet i Skellefteå så hon åker istället fram och tillbaka för att träna med IFK Arvidsjaur GK en gång i veckan.

Ibland tränar hon med Bergsbyns SK men eftersom de inte har redskapen som används i artistisk gymnastik kan Elvira inte göra den specifika träning som behövs inför tävlingar.

– Det vore skönt att kunna träna mer än en gång per vecka. Bara resan tar nästan fyra timmar, därför kan jag bara vara med på söndagar, säger Elvira.

Elvira Stenlund tillbringar mycket tid i bil för att varje vecka åka till gymnastikträningarna i Arvidsjaur. I dagsläget finns det ingen verksamhet för artistisk gymnastik i Skellefteå. FOTO: Jonatan Stålhös

Hennes mamma Carina Stenlund får anses vara en eldsjäl i sammanhanget. Hon ställer gärna upp eftersom hon vet hur mycket Elvira älskar gymnastiken, men det blir mycket bilkörning med träningar i Arvidsjaur varje vecka. När det är dags för tävlingar sker det närmast i Luleå, Älvsbyn eller Umeå.

– När man möter folk utifrån blir de ofta förvånade över att det inte finns en riktig gymnastikhall i Skellefteå, säger Carina Stenlund.

Annons

Hon tror att en mer ändamålsenlig hall är det viktigaste steget för att möjliggöra för fler att börja med gymnastik.

– Vi har pratat en del om det hemma. Min man säger att om det fanns fler eldsjälar skulle det finnas en fin gymnastikhall. Jag säger att om det fanns en gymnastikhall skulle det komma fler ledare, säger Carina.

Elvira Stenlund på barren, ett av momenten i artistisk gymnastik. Foto: Privat

Så hur ser framtiden ut för gymnastiken i Skellefteå? Joakim Wallström (V) som är ordförande i fritidsnämnden säger att en sån hall finns med i kommunens planer framåt.

– Vid nästa skoletablering där det ska byggas en fullstor gymnastiksal kommer den att premieras åt redskapsgymnastik och cheerleading, säger Joakim Wallström.

Vi hittar inte på från tomma intet när vi bygger.

”Nästa skoletablering” skulle kunna betyda Sunnanåskolan. Enligt Wallström väntas beslut om en kraftig utbyggnation för den skolan komma under första halvan av 2022. Blir det av kommer det också byggas en idrottshall som bland annat har en hoppgrop.

– Vi har kollat på andra orter runt om i landet hur man har gjort olika lösningar men exakt hur vi löser det på Sunnanåskolan tar vi när det blir aktuellt, säger han och fortsätter:

– Det viktigaste är att berörda föreningar involveras. Vi hittar inte på från tomma intet när vi bygger utan vi vill ha en specifik målgrupp och då är de bäst förskaffade att veta vilka behov de har.

Att det nu har blivit tur för gymnastik och cheerleading är han mycket glad över.

– Det är en otroligt viktig verksamhet, inget snack om den saken. Det är också en ganska flickorienterad verksamhet så det känns extra bra att stödja den ordentligt, säger Joakim Wallström.

Artikeln är en del av Megafonen 24/2 – 2022. Läs hela tidningen här »

Annons
Annons
Annons
Annons