Annons

Det populära konceptet Escape Room startar i Skellefteå: ”Ett mysterium som ska lösa”

AKTIVITET I en källarlokal mitt i centrum planerar Joakim Norström att bygga Skellefteås första Escape Room. “Trenden har vuxit sig stor över hela världen”.

Annons

Att bli inlåst i ett rum låter kanske inte jätteroligt – men faktum är att konceptet Escape Room blivit väldigt populärt runt om i Sverige och världen.

– Konceptet går ut på att du tillsammans med dina vänner blir instängda i ett rum och att ni på 60 minuter med hjälp av gåtor, ledtrådar och pussel ska ta er ut genom att lösa utmaningen, berättar Joakim Norström som nu planerar att öppna en sådan verksamhet i Skellefteå.

Han har länge jobbat på Boda Borg och även om konceptet kan låta snarlikt är det en hel del som skiljer dem åt.

– På Boda Borg är det högre intensitet och du bör vara beredd på att bli svettig. I ett Escape Room är tempot långsammare och du behöver inget ombyte. Det är ett mysterium som ska lösas, och det tar max en timme, säger Joakim.

Annons

Målgruppen för den nya verksamheten är grupper på tre till sju personer från 15 år och uppåt.

– Det är kluriga saker som ska lösas för att lyckas med utmaningen, men det finns även hjälp att få ifall man kör fast. Då kan man efterfråga en ledtråd så får man lite hjälp framåt, säger han.

”PERFEKT LÄGE”
Lokalen som Joakim tänkt öppna i är en 400 kvadratmeter stor källarlokal under Akademibokhandeln mitt i centrum. Tidigare har bland annat Systembolaget funnits där, och den senaste tiden en bilbana.

Ingången är till vänster om klädbutiken Garderoben.

– Det är ett perfekt läge för den här typen av verksamhet. Vi har plats för upp till fem olika rum, men kommer nog att börja med två eller tre, säger han.

Joakim kommer själv att konstruera rummen och klurigheterna som måste klaras av för att ta sig ut.

Två teman är redan bestämda: Anne Franks gömställe samt en fängelsecell inspirerad av vilda västern.

– Vi är inte kopplade till någon franchise så vi får bygga rummen som vi vill vilket jag tycker är roligt.

Några formaliteter återstår innan bygget kan dra igång, men om allt går som det är tänkt kan verksamheten stå klar för att ta emot de första gästerna i höst.

– Det här känns superspännande och roligt, säger Joakim.

Namnet på verksamheten kommer att bli Houdini’s Hideout.

Läs också: Snart premiär för Skellefteås första Escape Room: ”Vi börjar med två rum, men det finns plats för upp till fem”

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons