Annons

Sofia Andersson Lundberg: ”Det gäller att vara sig själv”

Annons

Varje söndag återpublicerar vi intressanta intervjuer och reportage som tidigare varit i Megafonentidningen. Den här artikeln publicerades första gången i Megafonentidningen juni 2012. Trevlig läsning!

HELGLÄSNING Event, festivaler, produktions- och trivselansvarig, koordinator…
Sofia Andersson Lundberg är bara 24 år men har gjort mer än många.
Men resan har inte alltid varit lätt. Möt en av Skellefteås mest inspirerande personer.

Redan som ung var Sofia en påhittig tjej.
– När jag var liten var jag väldigt busig och kom på alla möjliga saker som slangbelletävlingar och lådbilsrace. Jag var väldigt väldigt aktiv och jag är inte avundsjuk på min familj som var tvungen att hålla koll på mig, berättar hon när vi träffas på en av årets första sommardagar.
Men med åren har hon börjat använda busighet som kreativt tänkande i arbetslivet.

”Otroligt tacksam”
Den största förändringen i Sofias liv kom när hon var 14 år. De hittade en godartad tumör i levern.
– Det var en jättevändning för mig. Allt stannade av och jag började se livet ur en ny synvinkel. Jag insåg att man inte klarar av allt själv. Sjukvården gjorde ett jättebra jobb och alla runt omkring mig stöttade till hundra procent. Jag är otroligt tacksam för den hjälp jag fick och då insåg jag att jag vill hjälpa andra.

Hennes första jobb fick hon vid 14 års ålder. På kiosken Karamellen i Burträsk fyllde hon på godis.
– Det var ett drömjobb för mig då. Jag insåg också att jag tyckte att det var kul med service och har sedan jobbat på med det på olika vis.

Annons

Som bartender, servitris, koordinator för mindre fester och andra småjobb har hon sedan tagit sig hela vägen till Melodifestivalen och andra stora produktioner.
– Det var 2009 som jag kom i kontakt med Jessica som var koordinator för Melodifestivalen. Hon trodde på mig och redan samma år gjorde jag min första julturné med Sissel Kyrkjebo och Orsa Spelmän med Kalle Moraeus.
– Det var motigt många gånger och jag ringde hem och grät från någon toalett för att jag kände mig dålig och inte riktigt trodde på mig själv, men fick alltid peppande svar från familjen. Det jag har lärt mig i livet är att motgångar är till för att lösas.
– Att fördöma ett problem är en lat ursäkt till att inte vilja försöka.

Melodifestivalen
Och när Melodifestivalkarusellen drog igång 2010 var Sofia med.
– Det är Sveriges absolut bästa som jobbar i produktionen för Melodifestivalen och det är en väldigt stimulerande miljö.
Vad jobbar du med när du är på Melodifestivalen?
– Det handlar om trivsel, loger och catering. Att se till att artisterna mår bra och att alla trivs.
Nu tre år senare har Sofia jobbat med Melodifestivalen tre år i rad och börjat få mer och mer ansvar och har dessutom jobbat på andra festivaler som bland annat Metaltown, Summerburst, och Status Quos turné. För att bara nämna några.

Du har träffat många kändisar förstår jag?
– Ja, det kan man säga. Men de är också vanliga människor och om man är öppen mot dem är de öppna tillbaka. Det gäller att våga vara sig själv.
Och det går alltid smidigt?
– Allt som oftast. För två år sedan jobbade jag på en festival då jag mötte Rammstein på dagarna, då var jag livrädd. Sångaren är två meter lång och två meter bred, sminkad och hade hängselbyxor. Då var jag inte så kaxig… men sen insåg jag att han också är en mjukis. Människa precis som alla andra. Resten av allt skvaller måste jag tyvärr hålla för mig själv, säger Sofia och ler.

Annons

I sommar är det full fart. I dagarna kom hon och hennes vän Sanna hem från Metaltown i Göteborg där bland andra Marilyn Manson och In Flames uppträtt. Senare i sommar blir det Putte i parken i Karlstad med Gavin Degraw, Chris Cornell och Kent, Sverigeturné med Status Quo och såklart Stadsfesten där hon är ansvarig för Strandrestaurangen.
– Stadsfesten är det jag ser mest fram emot. Att jobba på hemmaplan är någonting speciellt. Att ha sina bästa vänner och bekanta som gäster, ger mig energi, säger hon.
Vad har du för råd till andra som vill lyckas med sina drömmar?
– Våga vara sig själv, och våga tro på sig själv!

 

Sofia Andersson Lundberg

Ålder: 24 år
Bor: Skellefteå
Uppväxt: Burträsk/Skelleftehamn
Familj: Pojkvännen Jens och en jättestor familj.
Fritid: Kvalitetstid med familj, vänner, musik och bygga ideér.
Jobbar med: Har jobbat som produktionsledare på WDO, just nu produktionsansvarig på Folkparken Skellefteå, egna företaget For Events AB.

Sofia om…

Stadsfesten:
– Det jag ser fram mest emot varje år. Förra året blev det succé i Strandrestaurangen och det är ett härligt gäng jag jobbar med där.

Marilyn Manson
– Jag har försökt googla alla låtar men jag tycker inte det låter speciellt bra. Jag är ingen hårdrockstjej men det är alltid jättekul på Metaltown.

Sitt  jobb på Folkparken i Skellefteå:
– Sedan två månader är jag produktionsansvarig på Folkparken i Skellefteå. Det är en riktigt bra anläggning för den här staden och jag ser massor med möjligheter och mycket som behöver utvecklas – så tillsammans med mina kollegor ska vi upp mot toppen och hoppas att varje Skelleftebo stöttar oss!

Varje söndag återpublicerar vi intressanta intervjuer och reportage som tidigare varit i Megafonentidningen. Den här artikeln publicerades första gången i Megafonentidningen i juni 2012.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons