Annons
Baserat på pressmeddelande
Foto: Region Västerbotten / Pexels

3 200 personer vaccinerade vid veckans slut – snart inkluderas fler grupper: ”Kan rädda någons liv”

NYHETER Vaccinering pågår nu i de flesta av länets kommuner och vid veckans slut har 3 200 personer fått sin första dos av vaccinet mot covid-19. Under de närmsta veckorna kommer fler grupper att vaccineras.

Annons

3 200 personer i Västerbotten har vid veckans slut fått en första dos vaccin mot covid-19, skriver Region Västerbotten i ett pressmeddelande.

Vaccineringen pågår just nu på vård- och omsorgsboenden i Umeå, Skellefteå, Robertsfors, Dorotea, Lycksele, Malå, Vindeln, Vännäs, Vilhelmina, Norsjö och Tärnaby.

– Under nästa vecka vaccinerar vi i hela länet, tack vare ett bra samarbete med länets kommuner och hälsocentraler. Planen är att under vecka 4 och 5 vara klara med första dosen på alla särskilda boenden och kommit långt vad gäller dos två, berättar Ronny Lestander, vaccinsamordnare i Region Västerbotten.

Under denna första fas av vaccinering ingår också personer med hemtjänst, de som bor med någon som har hemtjänst eller jobbar inom hemtjänsten.

Ytterligare grupp i första fasen

– I takt med att vi får mer vaccin planerar vi att under de två närmsta veckorna vaccinera vårdpersonal i prioriterade verksamheter på länets sjukhus, samtidigt som vaccineringen av personal och omsorgstagare i kommunerna fortsätter, informerar Ronny Lestander.

Annons

Nästa steg är att personer över 70 år, vuxna som får stöd enligt LSS och personal inom vård och omsorg erbjuds vaccination.

– Ditt val gör skillnad. Vaccinering är vägen framåt och just din vaccination kan rädda någons liv, säger smittskyddsläkare Stephan Stenmark.

Förutom att vaccinera de som är högst prioriterade förbereder Region Västerbotten vaccinering i fas 2, 3 och 4.

Smittläget och provtagning

Sammanlagt har 9 465 personer testats positivt för covid-19 sedan pandemin startade. 95 har avlidit inom en månad efter sin diagnos och 31 personer vårdas nu på länets sjukhus.

Vårdläget i länet är ansträngt med ett högt tryck på vårdplatserna.

– Tack vare ett gott samarbete mellan sjukhusen, primärvården och mellan olika enheter har vi klarat denna period på ett bra sätt. Medarbetare och chefer gör ett fantastiskt arbete varje dag och tillsammans löser vi de utmaningar vi ställs inför, berättar Brita Winsa, hälso- och sjukvårdsdirektör.

Annons

Legat stabilt

I Västerbottens tas näst flest prover för aktiv covid-19 i landet. Jämförelsen är baserad på invånarantal och andelen positiva svar har under de senaste två månaderna legat stabilt på mellan 8,3 procent och 10, 7 procent. Under förra veckan testade 9,4 procent positivt.

– Det pågår även en intensiv antikroppstestning och fram till igår hade 7 286 antikroppstester analyserats och 16 procent av dessa är positiva, berättar Stephan Stenmark.

–Avslutningsvis vill jag säga att till er som har en bokad tid, känner er sjuka, är i behov av vård eller omsorg att inte tveka utan kontakta oss eller kom på ditt besök. Vårt jobb inom Region Västerbotten är att erbjuda er västerbottningar det stöd ni behöver, säger Brita Winsa.

Denna artikel är baserad på ett pressmeddelande från Region Västerbotten.
Artikeln kan ha justerats av Megafonens redaktion, men texten härstammar från ovan nämnda företag/organisation. Har du också ett pressmeddelande på gång? Skicka det gärna till oss på redaktion@megafonen.nu

Du kanske också vill läsa:
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons