Annons
Baserat på pressmeddelande
Foto: Pixabay

668 nya covid-fall i Västerbotten förra veckan: ”Några fall kopplade till vistelse på fjällorterna”

NYHETER Antalet bekräftade fall i länet minskade något från vecka 53 till första veckan 2021, enligt Region Västerbotten

Annons

Föregående vecka var 9,4 procent av de 7 292 analyserade testerna positiva för covid-19. Det betyder att 668 personer testade positivt, skriver Region Västerbotten i ett pressmeddelande.

– Smittspårningen visar fortfarande att de flesta positiva fall har spridits inom familjer och i sociala privata sammankomster. Vi har även sett några fall kopplade till vistelse på fjällorterna under nyårshelgerna. Cirka 40 personer som testats positivt i Västerbotten har smittats utanför länet, berättar Region Västerbottens smittskyddsläkare Stephan Stenmark.

Svårt att jämföra

Av de 668 personer med bekräftad covid-19 under vecka 1 är drygt 100 personal inom vård och omsorg i Västerbotten. Antalet bekräftade fall minskade något från vecka 53 med 10,7 procent positiva fall till 9,4 procent första veckan i 2021.

– Det är svårt att jämföra resultatet mot tidigare veckor då vi haft färre dagar med provtagning i och med begränsade öppettider på trettondagsafton och efterföljande helgdag, men jag är försiktigt positiv och hoppas att vi ser en förändrad trend efter den kraftiga ökningen vi såg i höstas, säger Stephan Stenmark.

Annons

Smittspårningen visar en minskning av fall i Skellefteåområdet, oförändrat i Umeå och en lätt ökning i södra Lappland. Det är färre fall i samtliga åldersgrupper förutom i gruppen 19–39 år.

Följ rekommendationerna

Sedan den 7 januari rekommenderas munskydd i kollektivtrafiken i hela landet, vardagar klockan 7–9 samt 16–18. Rådet gäller personer födda 2004 och tidigare, det vill säga från gymnasieåldern och äldre.

– Fortfarande gäller rekommendationen att första hand välja andra färdmedel än exempelvis buss eller tåg. Måste man åka kollektivt ska man ha munskydd och hålla avstånd, säger Stephan Stenmark och trycker på vikten att fortsätta följa de andra nationella allmänna rekommendationerna från Folkhälsomyndigheten.

– Det är viktigt och glädjande att vaccinationen för covid-19 är igång i Västerbotten men vi måste också fokusera på att följa råden för att bromsa smittspridningen. Vi påverkar utvecklingen tillsammans och måste hålla i både för vår egen och våra medmänniskors skull, säger Stephan Stenmark.

”Det är svårt att jämföra resultatet mot tidigare veckor då vi haft färre dagar med provtagning i och med begränsade öppettider på trettondagsafton och efterföljande helgdag, men jag är försiktigt positiv och hoppas att vi ser en förändrad trend efter den kraftiga ökningen vi såg i höstas, säger Stephan Stenmark.” Källa: Region Västerbotten

Denna artikel är baserad på ett pressmeddelande från Region Västerbotten.
Artikeln kan ha justerats av Megafonens redaktion, men texten härstammar från ovan nämnda företag/organisation. Har du också ett pressmeddelande på gång? Skicka det gärna till oss på redaktion@megafonen.nu

Du kanske också vill läsa:
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons