Annons
Baserat på pressmeddelande
Förberedelser för patienter med covid-19 på Nus. Foto: Klas Sjöberg / Region Västerbotten

Toppnoteringen, riktlinjer inför storhelgerna och planerna inför vaccinering: ”Doser prioriteras”

NYHETER Förra veckan gjordes en toppnotering i Västerbotten och regionen planerar nu inför vaccinstart mot covid-19 i mitten av januari. Det skriver Region Västerbotten i ett pressmeddelande.

Annons

Förra vecka rapporterades den högsta siffran hittills i länet. Under  veckan provtogs 10 231 personer och 991 av dessa testades positivt. Sammanlagt har 6 625 personer bekräftats med covid-19 i länet  och sedan igår har 311 personer fått ett positivt svar.

Från i måndags gäller nationella föreskrifter och allmänna råd om allas ansvar att hindra smitta av covid-19. Alla i samhället, både individer och verksamhetsansvariga, har en skyldighet att vidta åtgärder för att förhindra smittspridningen av covid-19.

– Det gäller också vid firande av högtider. Det absolut viktigaste är att begränsa sina fysiska kontakter, inte träffa nya människor och bara umgås i en mindre krets, berättar Stephan Stenmark, smittskyddsläkare i regionen, i pressmeddelandet.

– Det betyder att den här julen kommer bli annorlunda, med fler möten och aktiviteter utomhus och fler kontakter med nära och kära digitalt, fortsätter han.

Stephan Stenmark. Pressbild: Region Västerbotten

Tillgången till provtagning kommer begränsas under helgerna på grund av öppettider och kapacitet hos laboratoriet där proverna analyseras. Möjligheten att transportera prover under röda dagar påverkar också. Mer information om detta finns på 1177.se

– Har du symtom som tyder på covid-19 ska du provta dig. Jag vill än en gång betona att man bara ska lämna prov när man har symtom som inte gått över på ett dygn eller om man har uppmanats av smittspårare att lämna prov. Det här är extra viktigt under helgerna, när tillgången till egenprovtagning kommer att vara begränsad.

Planerna kring vaccinering

Region Västerbotten planerar nu inför vaccinstarten. Målet är att vaccinera så många som möjligt av länets invånare över 18 år mot covid-19 före den sista juli 2021.

Annons

– Vi kommer att vara redo att börja vaccinera i mitten av januari, förutsatt att vaccinerna godkänns av EU, och att de levereras i tid och i den mängd vi fått besked om, berättar Ronny Lestander, vaccinsamordnare vid Region Västerbotten.

Enligt den preliminära leveransplanen kommer regionen att få ungefär 6 000 doser under januari och 15 000 doser under februari, uppdelat på två-tre olika vacciner. Alla invånare som fyllt 18 år kommer att erbjudas gratis vaccination mot covid-19.

Vaccineringen kommer ges enligt Folkhälsomyndighetens prioriteringsordning för att skydda dem som har störst risk för att bli allvarligt sjuka och dö till följd av covid-19.

Annons

– Det innebär att de första doserna kommer att prioriteras till personer som bor på särskilda boenden för äldre, äldre personer som har hemsjukvård och eller hemtjänst, make/maka/partner, samt personal som arbetar med dessa grupper-

”Årets julklapp är omtanke”

– Med drygt en vecka till julafton kan det kännas tufft att höra att vi ska hålla avstånd till varandra. Det här kan göra att man känner sig mer ensam än vanligt, berättar regionens hälso- och sjukvårdsdirektör Brita Winsa i pressmeddelandet.

– Om du själv känner dig ledsen eller ensam finns det råd och stöd att få på 1177.se och andra stödlinjer. Du kan också vända dig till din hälsocentral. Vi finns här för dig.

Brita Winsa. Pressbild: Malin Grönborg

Just nu vårdas 36 personer på sjukhus och fem av dessa på intensivvårdsavdelning. Vårdläget är ansträngt hos Västerbottens grannar i den norra sjukvårdsregionen.

– Men vi hjälper och stöttar varandra. Vi har bland annat tagit emot IVA-patienter från Norrbotten. Det pågår också ett arbete nu för att se över hur resurser kan samordnas på ett nationellt plan, till exempel kring IVA-transporter där vi i Västerbotten har en mycket god kompetens och kan bidra, fortsätter hälso- och sjukvårdsdirektören.

På sjukhusen i länet gäller fortfarande besöksförbud och regionen önskar att den som kan kommer ensam till sitt vårdbesök för att minska risken för smittspridning. Det är också bra om man kan ta en egen bil eller få skjuts av någon anhörig.

Annons

– Årets julklapp är omtanke. Den bästa julklapp du kan ge dina medmänniskor är att följa råden och hålla kontakten med anhöriga på ett säkert sätt, avslutar Brita Winsa.

Denna artikel är baserad på ett pressmeddelande från Region Västerbotten
Artikeln kan ha justerats av Megafonens redaktion, men texten härstammar från ovan nämnda företag/organisation. Har du också ett pressmeddelande på gång? Skicka det gärna till oss på redaktion@megafonen.nu

Du kanske också vill läsa:
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons