Annons
 • Emelie och Celina Ahlback driver Lövångergården sedan 2019. Foto: Jonatan Stålhös
 • När de renoverat i restaurangen har de haft ett tydligt hållbarhetsfokus. Majoriteten av de nya möblerna har de antingen köpt eller fått begagnade. Som de här cykelinspirerade barstolarna.
 • När de renoverat i restaurangen har de haft ett tydligt hållbarhetsfokus. Majoriteten av de nya möblerna har de antingen köpt eller fått begagnade. "Av alla lampor här inne har vi bara köpt två helt nya", säger Emelie Ahlback.
 • Medan restaurangen fått ett modernare utseende så är cafédelen mer i stil med kyrkstugorna.
 • Hembygdsföreningen äger kyrkstugorna men Lövångergården sköter uthyrningen. Kyrkstan består av 117 stugor och 27 stallar. 60 av dem används för uthyrning i dagsläget. "Men vi håller på att öppna upp fler stugor", säger Emelie Ahlback.
 • Hembygdsföreningen äger kyrkstugorna men Lövångergården sköter uthyrningen. Kyrkstan består av 117 stugor och 27 stallar. 60 av dem används för uthyrning i dagsläget. "Men vi håller på att öppna upp fler stugor", säger Emelie Ahlback.
 • Emelie och Celina Ahlback köpte verksamheten i Lövånger utan att ha besökt den själva. "Vi köpte den i blindo", säger Emelie.
 • Kök i en av kyrkstugorna som hyrs ut.
 • En sovstuga med dubbelsäng.
 • Man har nära till grannnarna när man övernattar i kyrkstan.
 • Hembygdsföreningen äger kyrkstugorna men Lövångergården sköter uthyrningen. Kyrkstan består av 117 stugor och 27 stallar. 60 av dem används för uthyrning i dagsläget. "Men vi håller på att öppna upp fler stugor", säger Emelie Ahlback.
 • Lövångergården planerar för mycket olika aktiviteter och event i sommar. Bland annat quiz, ölprovningar och musikkvällar.
 • På quizkvällarna håller de till på uteplatsen "Solsidan".
 • Intill restaurangen finns en aktivitetsyta med boulebana, stort schackspel och volleybollplan.
 • I den stora konferenssalen arrangeras ofta bröllopsfester.
 • Emelie och Celina Ahlback ser fram mot en sommar utan pandemi.

BILDSPEL: De planerar för en händelserik sommar i Lövånger: “Vill göra fler stora event”

REPORTAGE En sommar med musik, quizkvällar, guidade turer och en helt ny egen öl. Det är vad som väntar på Lövångergården i sommar. “Vi gillar att skapa roliga event och wow-upplevelser”, säger ägare Emelie Ahlback.

Annons

Senaste tiden har det börjat dyka upp en hel del spännande event och kulturaktiviteter i Lövånger. Som stand up-kvällar, quiz och middagar med mordmysterier.

Bakom de här aktiviteterna hittas Emelie och Celina Ahlback, ägarparet som sedan 2019 driver Lövångergården med uthyrning av boenden i kyrkstan.

Annons

– De senaste årens världsproblem har ju stoppat mycket för oss, men vi vill göra mer stora event här. Vi vill vara en plats där man kan komma bort och göra något man inte brukar göra, uppleva nya sidor av sig själv och få en paus, säger Emelie Ahlback när vi träffas i Lövångergårdens restaurang.

Hembygdsföreningen äger kyrkstugorna men Lövångergården sköter uthyrningen. Kyrkstan består av 117 stugor och 27 stallar. 60 av dem används för uthyrning i dagsläget. ”Men vi håller på att öppna upp fler stugor”, säger Emelie Ahlback, till höger. Foto: Jonatan Stålhös

Den här resan började 2015, när Emelie och Celina planerade för sitt eget bröllop. I kontakten med anläggningarna de hörde av sig till märkte de att det fanns två val.

Antingen kunde man hyra anläggningar med färdiga bröllopspaket där allt var bestämt och klart – eller så fick man hyra en bygdegård och ordna med allt det praktiska själv.

De var här och tittade på det åt oss och vi köpte i blindo utan att ens ha varit här.

– Vi valde det senare och styrde upp allt på egen hand, för vi tycker ju att sånt är kul. Men det är inte alla som vill det eller har turen att till exempel känna en kock som kan hjälpa till med maten, säger Emelie.

Den erfarenheten ledde till idén att starta en egen bröllopsanläggning där de hjälper till precis så mycket eller lite brudparet önskar. Efter mycket letande fick Stockholmsparet till slut upp ögonen för Lövånger.

Annons

Den röda Storstugan, vackert beläget i hjärtat av kyrkstan, med egen festlokal, närhet till kyrka och boende, var till salu.

– Celinas föräldrar har sina rötter i Flarken och tipsade om att det här låg ute till försäljning. De var här och tittade på det åt oss och vi köpte i blindo utan att ens ha varit här, säger Emelie med ett skratt.

Vi har haft så många avbokade event och bröllopsbokningar som ställts in. Jag fattar egentligen inte hur vi har överlevt.

Sommaren 2019 var deras första som ägare av Lövångergården. Den första tiden gick verksamheten lite på halvfart i syfte att köra på för fullt från årsskiftet.

Efter två år med pandemi ser Emelie Ahlback fram mot en sommar där anläggningen kan gå på helfart. ”Jag fattar egentligen inte hur vi har överlevt”, säger hon. Foto: Jonatan Stålhös

Men våren 2020 bjöd som bekant på en coronapandemi som skulle bromsa möjligheterna att arrangera event och samla människor över lång tid framöver.

Inte direkt de bästa förutsättningarna för ett nystartat företag i deras bransch.

– Vi har haft så många avbokade event och bröllopsbokningar som ställts in. Jag fattar egentligen inte hur vi har överlevt. Eftersom vi var ett så nystartat företag hade vi inte heller rätt till coronastödet, säger Emelie.

Annons

Men inför den här sommaren är läget annorlunda. De har bröllop bokade varje lördag hela säsongen, och gott om aktiviteter planerade under veckans övriga dagar.

– På torsdagar kör vi vårt musikquiz på uteserveringen, det brukar vara superpopulärt. På fredagar har vi skön och härlig livemusik som man kan äta och dricka gott till.

På tal om att dricka så lanserar de också en egen öl. Tillsammans med Lufta camping har de tagit fram ölen med det passande namnet “Mellanbrygden”.

– Den produceras av Fermenteriet, där vi och Lufta har bestämt smaker och tagit fram etikett. Den kommer bara finnas att köpa på campingen och hos oss, säger Emelie.

När de renoverat i restaurangen har de haft ett tydligt hållbarhetsfokus. Majoriteten av de nya möblerna har de antingen köpt eller fått begagnade. ”Av alla lampor här inne har vi bara köpt två helt nya”, säger Emelie Ahlback. Foto: Jonatan Stålhös

Tidigare år har hembygdsföreningen erbjudit bokningsbara turer av kyrkstan. Nu kommer istället gänget bakom Lövångergården att hålla i enklare guidade turer varje söndag.

– Det blir ju första gången som vi gör det så vi har lite att lära oss. Vi lämnar inga garantier att man lär sig något nytt, men förhoppningsvis får man med sig något, säger Emelie med ett skratt.

Artikeln är en del av Megafonen 22/6 – 2022. Läs hela tidningen här »

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons