Annons
  • Johanna Sundin och Robert Lindström öppnade Meliponas magasin för nästan exakt ett år sen. Magasinet stod tidigare i centrala Skellefteå men plockades ner och fick nytt liv i Renbergsvattnet. Foto: Caroline Thorén
  • Det tog ett par år att få magasinet på plats. Foto: Caroline Thorén
  • Det tog ett par år att få magasinet på plats. Foto: Caroline Thorén
  • Det mesta går att hitta på Meliponas magasin. Foto: Caroline Thorén
  • Foto: Caroline Thorén
  • Foto: Caroline Thorén
  • Foto: Caroline Thorén
  • Robert och Johanna tar ett år i taget och låter utvecklingen av gården styras av lust och intresse.
  • Robert och Johanna tar ett år i taget och låter utvecklingen av gården styras av lust och intresse.
  • Foto: Caroline Thorén
  • Foto: Caroline Thorén
  • Foto: Caroline Thorén
  • Foto: Caroline Thorén
  • Foto: Caroline Thorén
  • Foto: Caroline Thorén
  • Foto: Caroline Thorén
  • Foto: Caroline Thorén
  • På gården finns också en gammal men helt fungerande bagarstuga.
  • Trollstavarna är ett resultat av Roberts kärlek till trä som material.
  • Foto: Caroline Thorén

BILDSPEL: Följ med till Johannas och Roberts magiska värld • ”Vårt sätt att uppmuntra till återbruk”

REPORTAGE Att beskriva Roberts och Johannas gård i södra Renbergsvattnet låter sig inte göras i några få ord. Boningshuset samsas med ladugård, bagarstuga, utekök och köksträdgård. Och i centrum för alltihop står Meliponas magasin – en gårdsbutik med allt från byggnadsvård till loppisfynd.

Annons

Några kilometer från gården i Renbergsvattnet försvinner mobiltäckningen precis när Neil Young tar första tonen i refrängen till “Unknown legend”. Istället får det vackra landskapet fungera som visuellt soundtrack till återstoden av resan. Utsikten över sjön och lägdorna är bedövande vacker, stillheten når ända in i bilen.

I vad som åtminstone känns som slutet av grusvägen avtecknar sig Robert Lindströms och Johanna Sundins vita hus från 1900-talets första decennier. Vid vägen innan infarten ligger magasinet, närmare bestämt Meliponas magasin – en byggnad som ursprungligen stod mitt i centrala Skellefteå och som paret köpt och timrat upp på sin gård.

– Det var lite plockepinn under några år. Men det gick ju, säger Robert.

Det tog ett par år att få magasinet på plats. Foto: Caroline Thorén
Foto: Caroline Thorén

Sätt att bidra

Det var i augusti förra året som Robert och Johanna slog upp portarna till Meliponas magasin. Robert, som till vardags jobbar som lackerare på Alimak, har alltid samlat på saker och varit intresserad av att ta tillvara på saker som andra inte längre vill ha. Magasinet är ett sätt att dela med sig gamla men fullt användbara dörrar, fönster, inredningsdetaljer och mer klassiska loppisfynd och samtidigt sprida tanken om återbruk.

– Det här är vårt sätt att uppmuntra till återbruk och ett mer hållbart liv. Idag lever många människor så långt från naturen, vilket är ett problem. Vi behöver samarbeta med den, både för att jorden ska orka men också för att vi själva ska må bra, säger Johanna.

Annons

Men Meliponas magasin rymmer mer än så. Här får Roberts och Johannas egen kreativitet också utlopp. Ovanför disken har Robert hängt upp ett badkar som fungerar som lampa och med hjälp av gamla fönster har själva disken fått ett lika unikt som mysigt eget uttryck.

Det här är vårt sätt att uppmuntra till återbruk och ett mer hållbart liv.

Robert har också designat egna produkter med hjälp av återbrukade delar av möbler, en skyltdocka och en gammal traktor, för att nämna några komponenter i hans skapande. Johanna står för större delen av gårdens administration, fotar, skriver och sköter gårdens sociala medier.

Vågar prova

Men även om magasinet utgör den största verksamheten på gården så är det långt ifrån det enda paret jobbar med. Under rundturen på gården står det klart att Johanna och Robert är mer än villiga att testa lite av varje, prova och prova igen utifrån lust och intresse.

Annons
På gården finns också en gammal men helt fungerande bagarstuga.
Trollstavarna är ett resultat av Roberts kärlek till trä som material.

I den gamla bagarstugan på gården har de hållit kurser i brödbakning, genom ett samarbete med en expert har de också ordnat en kurs om vilda, ätliga växter. Och utedasset kom till stora delar till genom en uppskattad snickerikurs för kvinnor.

– Jag har tidigare hållit i yogaretreats på gården och har sommartid erbjudit meditation med hästar för kvinnor. Den vilsamma yinyogan tillsammans med hästarnas närvaro ger en möjlighet att landa i både naturen och sig själv, säger Johanna och tillägger

– Vi är öppna för olika typer av samarbeten. Men på senare tid har mycket fokus legat på magasinet. Vi tar något år i taget och ser vad som händer och fungerar.

Annons

Åtta år utan vatten

Utedasset är värt att prata mer om. Inte i egenskap av funktion utan för att det leder vidare till det faktum att Robert och Johanna, under de åtta år de bott i Renbergsvattnet, inte haft rinnande vatten i huset, något som kan betecknas som ganska ovanligt för ett permanentboende 2024. Lika ovanligt, men också väldigt befriande, är att Johanna och Robert inte tyckt att det varit något större problem.

– En granne sa “så här kan man väl inte bo!” Jag svarade att precis så här har ju människor bott i hundra år så det är väl inget större problem, säger Robert och skrattar.

– Det har fungerat bra och har också fört oss närmare naturen, vattnet och elden. Det har inte varit särskilt jobbigt, tillägger Johanna.

Foto: Caroline Thorén
Foto: Caroline Thorén

Men även om paret inte lidit av att behöva hämta vatten i brunn och använda utedass står de nu i begrepp att dra in vatten i huset. Och till nästa sommar planerar man för en toalett inomhus.

– Det kommer att kännas väldigt lyxigt, säger Johanna.

Alltid nåt att göra

Meliponas magasin kommer att ha öppet september ut men planerar att köra en repris på förra året då man hade öppet även vid första advent. Men att magasinet har vinterstängt betyder inte att Robert och Johanna kan sitta med armarna i kors. Med tre hästar, två får, fem hönor, en tupp, en hund, två katter, tre kaniner och en bikupa samt den ständigt pågående renoveringen av bostadshuset har de händerna fulla.

Allt behöver inte hända på en gång heller, saker kan få ta tid och växa fram.

Lägg därtill Roberts engagemang som ordförande i Naturskyddsföreningen i Skellefteå och sysslolösheten känns avlägsen.

– Det finns alltid saker att göra. Det är som det ska vara. Allt behöver inte hända på en gång heller, saker kan få ta tid och växa fram, säger Robert.

Artikeln är en del av Megafonen 21/8 – 2024. Läs hela tidningen här »

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons