Träkonstruktion Botnia, eller TK Botnia som de kallar sig, bildades i Burträsk så sent som 2017. Trots att de är relativt nystartade finns dock lång erfarenhet från branschen i företaget då flera av de anställda tidigare jobbat på till exempel Tyréns och Martinsons.
– Vi såg en lucka i marknaden som vi ville fylla. Den största delen av expertisen inom träbyggande var knutna till tillverkarna vilket inte är optimalt, berättar Gustav Essebro, VD.
Ser ljus på framtiden
Sedan starten har de varit med och projekterat uppemot 200 projekt i Sverige och Norge. Deras specialitet har blivit att räkna på stora byggnader i trä, som till exempel arenor och kontorshus.
– Vi ser ljust på framtiden och en ökad efterfrågan. Det är fler och fler kommuner som anammar trästrategier för att minska klimatavtrycket vid nybyggnationer.
Att bygga med trä har många fördelar, enligt Gustav.
– Det främsta handlar om koldioxidutsläpp. Trä är en förnyelsebar råvara som binder CO2 under hela sin livslängd. Det är dessutom en lokal råvara, och eftersom den väger mindre än betong kan man frakta mer på samma lastbil – och på så vis även minska transporterna, säger han och fortsätter:
– Dessutom är det ett trevligt material att bygga med – och det finns studier som visar på att man trivs bättre i en träbyggnad än den som är byggd av andra material.
Varför bygger inte alla i trä?
– Dels är det en konservativ bransch där byggbolag haft egenintressen i betong efter att de investerat stora pengar, men även för att byggregler tidigare satt stopp för trähus.
Nya regler
Fram till 1994 fick inga trähus högre än två våningar byggas.
– Det är regler som hängt kvar sedan stadsbränder på 1800-talet, men från och med 1994 så går träbyggnader under samma regler som andra hus – vilket betyder att samma krav ställs på ett trähus som ett hus byggt av till exempel betong, säger Gustav.
Men det låter ändå brandfarligt med ett höghus i trä?
– Det är inte mer brandfarligt än något annat hus. Som sagt är kraven lika för alla byggnader, vilket betyder att de måste uppnås för att vi ska få bygga.
KL-trä, som till exempel kulturhuset i Skellefteå byggs av, är inte lättantändligt och brinner kontrollerat, enligt Gustav.
– En stor fördel med trä är att det brinner linjärt, vilket gör det lätt att räkna på till skillnad från till exempel stål som helt plötsligt kan vika sig.
Komplex byggnad
TK Botnias största projekt den senaste tiden är kulturhuset i Skellefteå. Ungefär sex heltidstjänster i ett års tid har behövts för att räkna på bygget.
– Det är en komplex byggnad där mycket tid har gått åt att säkerställa att allt ska fungera som det ska, säger Greger Lindgren, teknisk chef.
Att bygga en så hög byggnad med KL-trä har aldrig gjorts förut.
– En utmaning är att trä väger mindre än betong, och därför kan upplevas svajigare på högre höjder utan dämpande åtgärder, säger Greger.
Av den anledningen läggs mer massa på de översta planen, i detta fall betong, för att ge mer tyngd till huset.
– Vi pratar om många fördelar med trä – men det är viktigt att poängtera att alla material behövs på olika sätt, säger Gustav.