Annons
Martin Iliou, som spelade “Klimpen” i serien Bert på 90-talet, bor sedan några månader tillbaka i Jörn. Foto: SVT / Megafonen

Så ser ”Klimpen” ut idag – och därför bor han i Jörn: ”Det har varit många mörka år”

INTERVJUN 1994 blev Martin Iliou känd för svenska folket som karaktären Klimpen i ungdomsserien Bert på SVT. Här berättar han om hur han fick rollen, missbruket som höll på att förstöra hans liv, vändningen – och varför han bosatt sig i Jörn utanför Skellefteå.

Annons

Klockan är strax efter 13.00 när Megafonen svänger in på parkeringen vid hyreshuset i Jörn utanför Skellefteå. I huset bor sedan några månader tillbaka den tidigare barnskådespelaren Martin Iliou tillsammans med sin sambo Eweline Stenberg.

Martin blev under 90-talet känd som Klimpen när han var med i ungdomsserien Bert.

– Det var en slump att jag fick rollen. SVT kom på besök till vår skola och tittade in i vårt klassrum för att fråga vägen till cafeterian, och där satt jag och räknade matte, berättar Martin när vi satt oss ner i lägenheten.

Någonting i 14-åriga Martins utseende och utstrålning hade fångat SVT-medarbetarnas uppmärksamhet, och efter lektionen stod de och väntade på honom.

– De ville att jag skulle provfilma, och efter andra provfilmningen fick jag rollen.

Hade du tidigare sysslat något med skådespeleri eller teater?

– Inte mer än att jag varit med i julspelet några år tidigare. För mig var det musiken som var den stora grejen då.

Annons

Det SVT fallit för var troligen att Martins klädstil och intryck matchade det de sökte för rollen som Klimpen.

– Jag var absolut ingen mobbare, men jag hade min egen stil. Lite rebellisk, skolkade en del och hängde med de tuffa grabbarna. På så vis var det lätt för mig att gå in i rollen.

”Fick snabbt ett stor ego”

Serien om Bert, som är baserad på de storsäljande böckerna skrivna av Anders Jacobsson och Sören Olsson, började spelas in bara två veckor efter att Martin fått rollen som Klimpen.

– Det var verkligen jättekul, framförallt att träffa andra skådespelare som Johan Ulveson och Henrik Schyffert. Jag fick även bra kontakt med regissören och allt fungerade bra, säger Martin.

När serien sändes på TV 1994 fick den stort genomslag.

– Jag fick snabbt ett stort ego, det måste jag säga. Det var roligt att se sig själv på TV och det tog bara några dagar innan jag började få blickar på stan och människor kom fram för autografer. Jag gick från att vara okänd på skolan till att bli coolast i plugget.

Serien Bert blev snabbt en succé när den sändes i Sverige 1994. Foto: SVT

Men allt var inte på topp. Bara tre dagar innan premiären hade Martins mamma gått bort efter en hjärtinfarkt.

– Det är självklart en stor sorg. Hon var jättestolt över att jag skulle vara med, säger Martin.

Försökte passa in

Efter rollen som Klimpen var Martin med i flera filmer. Förutom att han var given i den långfilm som gjordes om Bert spelade han Kenta i Nattens Barn och Sluggo i Vinterviken.

– Det var kul, men jag tröttnade lite och släppte till stor del skådespeleriet, säger han.

Efter Vinterviken gjorde han dock en del smågrejer – bland annat i Skellefteå.

– Via skolan i Sollentuna kom jag i kontakt med ett gäng som skulle spela in filmen Fristad i Skellefteå. Jag hängde där i några veckor den sommaren och gillade Skellefteå direkt. Det är något med mentaliteten och naturen, ett större lugn än i Stockholm.

Annons

Sedan dess har han hållit kontakten med de han lärde känna i Skellefteå och den senaste filmen som spelades in här var “Jävla skit” 2003.

Efter det tog livet dock en annan vändning.

– Jag började jobba på kontor med analysuppdrag åt statliga myndigheter som Arbetsförmedlingen och Migrationsverket. Jag klädde mig i kostym och försökte passa in, men mådde inte alls bra.

Han började dricka mer och mer alkohol.

– Istället för att gå till psykvården gick jag till bolaget för att självmedicinera. Det har varit många mörka år där ingenting positivt har hänt under väldigt lång tid. Jag har varit arbetslös och mått dåligt.

Hittade kärleken

Vändningen kom under förra året. Efter att han blivit intervjuad i tidningen Expressen fick han ett meddelande av Eweline Stenberg som frågade var hon kunde hitta hans musik.

– Vi började prata – och blev kära. Sedan dess har mitt liv förändrats totalt och jag känner mig som en helt ny människa nu jämfört med bara för ett år sedan, säger Martin.

Martin Iliou bor tillsammans med sin sambo Eweline Stenberg i Jörn.

Eweline kommer från Malå, och när de skulle träffas blev det naturligt att Martin tog flyget till Skellefteå, och Eweline mötte upp honom där.

– Samtidigt har jag kvar en hel del kontakter i Skellefteå så när vi började kolla på boenden så var det ett bra alternativ.

De sökte efter en lägenhet i Skellefteå, men när de inte hittade någon fick det bli Jörn istället.

– Jag trivs riktigt bra. Det är en stor kontrast till Stockholm, men jag gillar stillheten och naturen. Det är trevliga människor som bor här och jag hälsar mycket mer på grannarna här än jag någonsin gjort i Stockholm.

Annons

Planen är dock att flytta till Skellefteå när de hittar en passande lägenhet där.

– Vi har ingen bil så det är klart att det inte är supersmidigt att bo i Jörn, men det fungerar ändå bra för oss, säger Eweline.

Youtuber och musiker

Till vardags spelar Martin musik och driver tillsammans med Eweline en Youtube-kanal.

– Där får tittarna en inblick i vår vardag och följa våra personligheter, berättar Eweline.

Karaktären Klimpen lever till viss del kvar då Martin fortfarande går under det smeknamnet – och ibland bär en skinnjacka med det karaktäristiska “Blä!” på ryggen.

– I samband med Bert-serien fick jag heta Klimpen även privat, och det har följt mig sedan dess, säger Martin och fortsätter:

– För mig gör det inget då jag till stor del kan identifiera mig med Klimpen. Inte mobbarkulturen, men den attityden till livet som karaktären Klimpen hade stämmer rätt bra in på mig.

Reportaget publicerades
 i Megafonen hösten 2018:

Klicka här för att läsa tidningen i helskärm.

Du kanske också vill läsa:
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons