Annons
  • Åsa Israelsson och Ejja Häman Aktell, med Maria Wikström och Mona Holmgren i bakgrunden.
  • Verksamhetsutvecklarna Maria Wikström och Mona Holmgren spritar händerna konstant.

Nu ska färdiga paket med skyddsutrustning levereras: ”Engagemanget helt fantastiskt”

NYHETER Många har hjälpts åt i tillverkningen – och nu ska munskydd, visir och skyddsrockar göras mer lättåtkomligt för personalen inom stöd och service samt vård och omsorg.

Annons

På måndagsförmiddagen packar Maria Wikström och Mona Holmgren utrustningen i färdiga kit inne på äldreboendet Höken i centrum. Därifrån ska paketen fördelas till olika arbetsplatser inom stöd och service samt vård och omsorg.

Tanken är att utrustning ska finnas redo i verksamheterna, så att personalen inte behöva invänta en leverans om misstanke om smitta av covid-19 uppstår. Fram tills nu har personalen fått ringa ett dygnet runt-nummer för att få extra utrustning.

– Jätteskönt att det här kommer på plats. Man ska känna att man har den utrustning som man behöver, säger David Johansson, kvalitetsledare vid Skellefteå kommun.

Annons

En trygg arbetssituation

Två som befinner sig inne på Höken på måndagen är äldreomsorgschef Ejja Häman Aktell och Åsa Israelsson, avdelningschef för Stöd och service. Kommunens förhoppning är att det nya upplägget ska leda till en ökad trygghet för personalen.

– Säg att du upptäcker att en person är förkyld. I dialog med sköterskan ombeds du göra en närmare, mer noggrann undersökning och vill ta på dig skyddsutrustning. Det är där medarbetarna har känt sig oroliga och det förstår vi, säger Åsa Israelsson.

Vi har inte fått leveranser.

De berättar att den här lösningen inte har varit möjlig förrän nu.

– Vi har hunnit förbereda oss bättre än övriga Sverige. Vi var tidigt ute med att rigga för skyddsmaterial, men vi har inte fått leveranser, säger Ejja Häman Aktell.

– Vi vill alla att man ska känna sig trygg i sin arbetssituation, säger Åsa Israelsson.

Annons

Lokalt engagemang

Ejja Häman Aktell förklarar att läget gällande skyddsmaterial var grönt på morgonen, med andra ord ska tillgången vara säkrad för den närmaste veckan. I nuläget känner sig äldreomsorgschefen trygg, även sett till det fortsatta behovet av utrustning.

– Vi har ett gult läge på skyddsrockar, men de produceras lokalt i Skellefteå och vi väntar oss leveranser dagligen, säger Ejja Häman Aktell.

Har varit helt fantastiskt.

Det är W Print och Skellefte Reklam som producerar skyddsrockar tillsammans med Solkraft. På Rondellen och i flera Dagliga verksamheter har det tillverkats visir.

– Engagemanget lokalt har varit helt fantastiskt, säger David Johansson.

Annons

”Ett fantastiskt jobb”

Åsa Israelsson betonar vikten av dialog i organisationen, så att eventuella brister uppmärksammas snabbt. Medarbetare som reagerar på något uppmanas säga till.

Ejja Häman Aktell hyllar arbetet som görs i de kommunala verksamheterna.

– Chefer och medarbetare gör ett fantastiskt jobb varje dag, säger hon.

Du kanske också vill läsa:
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons