Annons
  • Närmast i bild jobbar Joakim Norström.
  • Per Boström, vd på Skellefte Reklam AB.
  • Maskinen skär ut rockarna efter ett förbestämt mönster.

Snabb omställning för att producera skyddsrockar: ”Det här trodde man inte i går morse”

NYHETER På mindre än ett dygn har Skellefte Reklam AB ställt om sin tillverkning för att leverera 50 000 skyddsrockar till vården.

Annons

I vanliga fall jobbar Skellefte Reklam AB  bland annat med reklamskyltar och dekaler.

Tidigare under coronakrisen har de även börjat tillverka skydd i plexiglas, som många butiker använder för att minimera risken för smittspridning. Förra veckan började de även få förfrågningar om skyddsrockar från kommunen och Region Västerbotten.

– Vid 11-tiden i går fick vi ordern på 50 000 skyddsrockar, berättar vd Per Boström.

Det är helt fantastiskt.

Han kastade ut en efterlysning på personal i sociala medier och över 100 ansökningar strömmade in. På mindre än ett dygn har personalstyrkan nu ökat med 20 personer.

– Redan nästa morgon skulle vi kunna gå tre skift och hunnit flytta runt utrustningen. Det är helt fantastiskt att det faktiskt är möjligt att göra det här, säger Per.

Annons

Har den vanliga produktionen åsidosatts?

– Nej, majoriteten av den ordinarie personalen fortsätter jobba med det. Vi måste ha kvar några kunder när coronakrisen är över också, förklarar han.

Dygnet runt-produktion

Skärmaskinen hos Skellefte Reklam AB ska nu gå dygnet runt. Per Boström berättar att de ska producera cirka 2 000 färdiga skyddsrockar per dygn.

– Det här trodde man inte i går morse. Man får inte vara lat, säger han och skrattar.

Känns bra att göra en insats.

20-årige Joakim Normark är en av de som är mitt uppe i produktionen. Han är kock i vanliga fall, men restaurangen han jobbar på har inte kunnat hålla all personal med arbete. Joakim förklarar att den nuvarande omsättningen inte tillåter det.

– Jag blev rekommenderat hit av chefen. Det känns bra att göra en insats, säger han.

Annons

Dra sitt strå till stacken

Företaget ska kanske leverera fler skyddsrockar när den första ordern är uppfylld.

– Jag har uppfattat signaler om att vi eventuellt ska ut med 200 000 till. Jag har hört att det totala behovet hos Region Västerbotten är 500 000 skyddsrockar, säger Per.

Han berättar att även andra företag ska bistå i tillverkningen.

– En jätteviktig aspekt i det här är samhällsnyttan. Vi har utrustningen, så varför skulle vi inte hjälpa till? Alla måste dra sitt strå till stacken, säger Per Boström.

Du kanske också vill läsa:
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons