Annons
Joe Grenholm, Lars Lundqvist, Susanne Lagerhjelm, Petter Westermark och Leif Wennerlöf vid Vaktisteamet.

Samhället ställer upp när sjukvården ber om hjälp – visirtillverkning igång

NYHETER En vädjan om overhead-ark har gjorts. Privatpersoner, skolor, och företag i Skellefteå kommun – alla har slutit upp för att motverka en förutspådd brist på visir inom vård och omsorg.

Annons

Tanken är att overhead-arken ska användas för att skapa engångsvisir.

Maria Wikström vid Stöd och service samordnar insamlingen från kommunalt håll. Hon ingår i en grupp som arbetar för säkerställa tillgången på skyddsutrustning kopplad till coronautbrottet. Vädjan till skolorna skickades ut för några dagar sedan.

– Och nu är det Solkraft som samlar in overhead-arken från dem. Sedan är det personer med LSS som tillverkar visiren. Till exempel de på Vaktisteamet, säger hon.

Gruppen hos kommunen har gjort en beställning på 2 000 visir, tills vidare.

– Det kan bli mer än så. Det är omöjligt att förutse, säger Maria.

Annons

Meningsfullt arbete

Vid 11-tiden på fredagen har tillverkningen hos Vaktisteamet just hunnit komma igång. De har fått in overhead-ark från Brinken och Solkraft har hunnit genomföra en av sina leveranser. 19 visir ligger färdiga i en korg och stödassistenten Susanne Lagerhjelm förklarar att de försöker hinna med så många som möjligt innan helgen.

– De ville ha det utfall det skulle bli en boom, säger hon.

Hon och kollegan Leif Wennerlöf tycker att arbetet känns meningsfullt.

– Det känns väldigt bra i dessa tider. Vi är bara i startgroparna nu, säger Leif.

Joe Grenholm visar glatt upp ett färdigt visir.

Ett väloljat maskineri

Petter Westermark, Joe Grenholm, Lars Lundqvist och stödassistenterna delar upp de olika momenten och arbetet går som ett löpande band. En klipper och en annan tejpar. Förutom overhead-arken använder de resårband, dubbelhäftande tejp, gummisnoddar och skumgummitussar för att tillverka visiren.

– Vi tömde Ohlssons Tyger och Jysk på resårband när vi skulle handla allt material. Det är 560 meter, berättar Susanne.

Vi är bara i startgroparna nu.

Till veckan ska fler engagera sig i tillverkningen hos Vaktisteamet. Då ska även andra Dagliga verksamheter sätta igång. Med Vaktisteamet blir det åtta grupper totalt.

– Det här är roligt, säger Joe och Lars instämmer.

– Man blir bara så less på det här med corona, säger han.

Annons

”Fantastiskt engagemang”

På torsdagsaftonen efterlyste Per Strömbro, kommunikatör vid Region Västerbotten, även overhead-ark i Facebookgruppen #backaskellefteå. Snabbt tillkännagav bland annat Martinsons, Scandic, Elecosoft och Bygma och de skulle bidra.

Privatpersoner hakade på och kommentarer som ”Har ynka tre stycken hemma. Kommer med dem”, ”Vi kommer med ett gäng” och ”Bästa Skellefteå” fyller nu inlägget. Snart fick Per Strömbro meddela att det inte behövs fler i nuläget.

– Skellefteborna har visat ett helt fantastisk engagemang, sade han på kvällen.

Det kan visa sig finnas ett behov av andra saker. Per Strömbro förklarade att de håller på att inventera produkter som handsprit, skyddsmasker och ytdesinfektionsmedel.

– Vi återkommer om det, berättade han.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons