Annons
Läget är tufft, men Robert Lindberg vill poängtera att det kommer en tid efter det här. Arkivbild: Megafonen

En bransch i kris – Skellefteå Airports vd vill samtidigt inge hopp: ”Kommer att gå tillbaka”

NYHETER Robert Lindberg, flygplatschef på Skellefteå Airport, försöker göra allt för att bibehålla tillgängligheten till Skellefteå.

Annons

Coronaviruset har utdelat ett hårt slag mot flygtrafiken i Sverige.

– Branschen är i kris. Flygbolagen mår fruktansvärt dåligt och det avspeglas på oss. De regionala flygplatserna är längst ned på näringslistan, säger Robert Lindberg.

I helgen meddelade SAS vd Rickard Gustafson att 10 000 anställda ska permitteras och att antalet flygningar ska reduceras kraftigt. I början av veckan hade Skellefteå Airport tre dagliga avgångar mot Arlanda – klockan 06.35, 09.50 och 19.25, samt tre ankomster därifrån – klockan 09.25, 19.00 och 22.40.

Flygbolagen mår fruktansvärt dåligt och det avspeglas på oss.

Men exakt hur ruljansen kommer att se ut framöver är oklart.

– Vi tar det dag till dag. Vi har haft en diskussion med SAS och vi tycker att vi har fått gehör, den bastrafik som vi har just nu fungerar. Flyget är oerhört viktigt, inte minst för oss i Skellefteå som har så stora kommande etableringar, säger Robert Lindberg.

Tidigare välbesökta parkeringsytor vid Skellefteå Airport. Arkivbild: Megafonen
Man kan undra vad det här innebär för Northvolts etablering?

– Än så länge har man inte allting klart för sig, det görs förändringar hela tiden, men jag vill ändå inge hopp. Allting kommer att gå tillbaka någon dag.

Vet ni hur det kommer att bli på helgerna?

– Nej, men vi vet att det kommer att bli neddragningar, säger Robert Lindberg.

”Stoppa smittspridningen”

I egenskap av vice ordförande i SRF, Svenska regionala flygplatser, träffade han infrastrukturminister Tomas Eneroth (S) förra veckan. SRF är ett samarbetsorgan för landets icke-statliga flygplatser och jobbar för tillgänglighet i hela Sverige.

– Jag påtalade att vi kommer att göra vårt yttersta för att hjälpa flygbolag att upprätthålla en tillgänglighet till vår region. Vi tappar intäkter varje minut i princip, men två saker är viktigare än det. Det ena är att stoppa smittspridningen och det andra är att flygbolagen ska överleva tills vi kommer igång igen.

Robert Lindberg betonar att det är en fråga om när, inte om.

Jag vill ändå inge hopp. Allting kommer att gå tillbaka någon dag.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons