Annons
Gunnar Karlsson, festivalgeneral på Summertime music & life festival, håller med om att det finns en otydlighet. Foto: Visit Skellefteå / Jonatan Stålhös

Detta gäller kring väskförbudet på Summertime: ”Finns en otydlighet”

NYHETER Frågorna kring hur väskförbudet under Summertime-festivalen ska tolkas har varit många. Nu meddelar arrangören för festivalen vad som gäller men efterlyser samtidigt en större tydlighet från Polismyndigheten inför kommande år.

Annons

– Vi hade velat ha ett exakt mått för den väskstorlek som går att ta med sig in. Det har vi inte fått, tyvärr. Jag håller med om att det finns en otydlighet och hoppas att vi kan få tydligare regler nästa år, säger Gunnar Karlsson, festivalgeneral på Summertime.

Beslutet om väskförbud vid större evenemang i Sverige infördes den 1 november 2023 och togs mot bakgrund av den höjda terrorhotsnivån i landet. Det omfattar större idrottsevenemang, större konserter och festivaler samt alla arrangemang på landslagsnivå.

Annons

Egen bedömning

Undantag får dock göras för skötväskor för små barn samt för personer som av medicinska skäl har behov av att ta med en väska in på den offentliga tillställningen. Necessärer och plånböcker som ryms i en ficka får alltid medföras, även om väskförbud gäller för arrangemanget.

Hur stor ska man tänka att en godkänd necessär är?

– Eftersom vi inte fått något mått kommer vi att göra vår egen bedömning. Man kan säga att en tight handväska som rymmer mobil, bankkort och nycklar är okej. Däremot godkänns inte en väska som rymmer exempelvis en jacka eller en PET-flaska.

Annons

Väskförbudet kommer att gälla kvällstid från det att entrén öppnar klockan 19, under fredag och lördag. Entrépersonal och ordningsvakter kommer att kontrollera väskornas innehåll och storlek.

Så fungerar väskförbudet under Summertime

Vilka väskor kommer att omfattas av förbudet?
Alla former av väskor och påsar omfattas av väskförbudet, med undantag för väskor för medicinska skäl och skötväskor. En plånbok eller mindre necessär som kan förvaras i en ficka är inte att betrakta som en väska.

Vilka undantag finns från väskförbudet?
I de fall villkoret om totalt väskförbud används gäller ett undantag för de som av medicinska skäl måste ta med sig en väska till arrangemanget. Om någon sådan väska tas med ska den kontrolleras vid inpassering. Det ställs DOCK inga särskilda krav på läkarintyg eller andra bevis på att medicinska skäl föreligger.
Undantag görs även för skötväskor.

Annons

Får en väska för medicinska skäl användas som förvaring för andra föremål?
Vid inträde, får väskan enbart användas för medicinska ändamål. När väskan kontrollerats och besökaren kommit in på området får besökaren använda väskan även för andra föremål som får plats i den, t.ex. nycklar.

Vem eller vilka vid arrangemanget omfattas av väskförbudet?
Det är deltagarna/publiken vid den allmänna sammankomsten eller den offentliga tillställningen som omfattas av villkoret. Funktionärer, artister, idrottsutövare vid en idrottsmatch och journalister i tjänst är exempel på sådana personer som inte räknas som deltagare och därför inte omfattas av villkoret.

Källa: Summertime music & life festival

Du kanske också vill läsa:
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons