Annons
Foto: Henrik Rydell

Ett batteri för större hållbarhet på Summertime: “Väldigt spännande”

NYHETER I helgen är det dags för årets upplaga av Summertime på Norrvalla i Skellefteå. Bakom stora scenen kommer ett batteri laddat med förnybar energi att ersätta de fossila generatorer som annars är vanliga på festivaler.

Annons

– Det känns väldigt spännande att få använda modern batteriteknik till årets festival. I vår strävan att vara så hållbara som möjligt tar vi nu ytterligare ett steg mot att sänka vårt klimatavtryck då vi nu använder förnybar el genom batteridrift av Home-scenen, säger Gunnar Karlsson och Thomas Lindgren, Summertime music & life festival, i ett pressmeddelande.

Minskar utsläpp

Det är Skellefteå Kraft som ligger bakom innovationen av batteriet som är laddat med 100 procent förnybar kraft. Batterier, som är uppkopplat mot elnätet, kommer att kapa de effekttoppar som skapas då ljud och belysning dras igång på scenen. När effekten maxas under spelningen kliver batterierna in – något Skellefteå Kraft kallar Giga-med-watt. Batteriet ersätter de dieselgeneratorer som annars är vanliga på festivaler och minskar därmed de fossila utsläppen från festivalerna.

Annons

– Det häftiga med batterilösningen är att den också är skalbar utifrån behov – vilket gör det möjligt att arrangera konserter på unika platser långt från det fasta elnätet, utan att behöva använda några dieselgeneratorer som medför fossila utsläpp, säger Magnus Brodin, affärsutvecklare vid affärsenheten Innovation på Skellefteå Kraft.

Ökad efterfrågan

Sedan 2023 har Skellefteå Kraft testat de förnybart laddade batterierna i olika sammanhang för att visa att konserter och andra stora evenemang kan drivas hållbart, med stöd av lagrad mobil effekt från förnybara källor. Det gjordes bland annat på Lalehs sommarturné förra året och på festivalerna Way Out West, Lollapaloza och Sweden Rock.

Annons

– Med dessa arrangemang har vi lärt oss otroligt mycket om hur tekniken fungerar för att täcka flera konserter och festivalers energibehov med mobil effekt laddad med 100 procent förnybar kraft, säger Magnus.

Enligt Skellefteå Kraft märker man en ökad efterfrågan från produktionsbolag som vill minska sina fossila utsläpp vid festivaler och konserter.

Fakta

  • Energilagret består av en elnätsmodul och en batterimodul. Tillsammans väger de cirka 6 000 kg. Varje modul är cirka 2x1x1,6 meter.
  • Batteriet har en kapacitet på 281 kwh och nätmodulen kan leverera 225 kW. Det räcker till att snabbladda cirka fem elbilar, driva en modern eluppvärmd villa i fyra dygn under vintertid eller till tio villor med fjärrvärme i två dygn.
  • Inför festivalen levereras batterierna fulladdade med 100 procent förnybar kraft. Och kommer under Summertime även vara kopplad till elnätet på Norrvalla som också har 100 procent förnybar el.
  • Den el som batterierna laddas med är 100 procent förnybar och säkerställs genom ursprungsgarantier.

Källa: Skellefteå Kraft

Du kanske också vill läsa:
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons