Annons
Baserat på pressmeddelande
Smittskyddsläkare Maria Marklund uppmanar bland annat de som rekommenderas vaccination att passa på och fylla på sitt skydd. Foto: Pexels / Klas Sjöberg

Regionen: Covid-19 fortsätter öka – influensan kan också vara på väg

NYHETER Smittspridningen av covid-19 fortsätter att öka i länet. Det har även setts enstaka fall av influensa. "Nu är det viktigt att man stannar hemma när man är sjuk och att de som rekommenderas vaccination ser till att fylla på sitt skydd", skriver Region Västerbotten i ett pressmeddelande.

Annons

De senaste veckorna har smittspridningen av covid-19 fortsatt att öka, och än finns inga tecken på att den avtar. Smittförebyggande åtgärder införs på länets sjukhus och vaccination mot covid-19 och influensa pågår för fullt. Just nu vaccineras de grupper som rekommenderas vaccination.

– För de flesta innebär covid-19 inte längre en allvarlig sjukdom, men det finns fortfarande de som blir så sjuka att de behöver läggas in på sjukhus. Därför är det viktigt att de som rekommenderas vaccination ser till att fylla på sitt skydd genom att vaccinera sig. Det uppdaterade vaccinet som används är dessutom anpassat efter de virusvarianter som cirkulerar just nu, säger Maria Marklund, smittskyddsläkare i Region Västerbotten, i pressmeddelandet.

Övriga, som inte hör till någon av de grupper som rekommenderas vaccination, erbjuds vaccin från och med den 4 december.

Annons

Influensan på väg

Utöver covid-19 finns det flera andra luftvägsinfektioner som brukar spridas under vintersäsongen. Förra året var det även en omfattande smittspridning av både influensa och RS-virus.

– Vi har börjat se enstaka fall av influensa, men vi kan inte säga att influensasäsongen är här än. Även här är det viktigt att de som riskerar att bli allvarligt sjuka och de som arbetar inom vård- och omsorg passar på att vaccinera sig, säger Maria Marklund.

Region Västerbotten har hittills haft ett fall av RS-virus den här säsongen.

Annons

Att stanna hemma

För att minska risken att bli sjuk gäller samma råd för alla luftvägsinfektioner.

– Det är viktigt med god handhygien, att man tvättar händerna ofta och noga. Undvik också att röra vid ögon, näsa och mun. Och träffa inte personer som du vet är sjuka, säger Maria Marklund.

Den som är sjuk uppmanas hålla sig hemma för att minska risken att smitta andra.

– Tänk framför allt på att det inte är läge att hälsa på äldre släktingar eller spädbarn om du har förkylningssymtom, eftersom de hör till de grupper som kan få en svårare sjukdom. Tänk på de omkring dig och vänta tills du känner dig frisk igen, säger Maria Marklund.

Denna artikel är baserad på ett pressmeddelande från Region Västerbotten
Artikeln kan ha justerats av Megafonens redaktion, men texten härstammar från ovan nämnda företag/organisation. Har du också ett pressmeddelande på gång? Skicka det gärna till oss på redaktion@megafonen.nu

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons