Annons
Baserat på pressmeddelande
Maria Marklund, smittskyddsläkare i Region Västerbotten. Foto: Jan Alfredsson

Influensan är här: Regionen ser att smittan tagit fart – Skellefteå hade flest fall • Vaccination erbjuds alla

NYHETER Förra veckan tog smittspridningen av influensa fart i Västerbotten. 53 fall konstaterades och allt fler patienter söker sig till vården på grund av luftvägsinfektioner, meddelar regionen.

Annons

Region Västerbotten har sett att enstaka fall av influensa tidigare under hösten, men smittskyddsläkare Maria Marklund berättar att smittspridningen tagit fart nu.

– Förra veckan hade vi 53 fall av influensa, vilket är en kraftig ökning från de 14 fall vi hade veckan innan. Vi bedömer att årets influensaepidemi har startat i Västerbottens län, säger hon i ett pressmeddelande.

Flest fall har konstaterats i Skellefteå, följt av Umeå, och i södra Lappland är smittspridningen hittills låg.

Annons

Spridningen av covid-19 har också ökat kraftigt. Under förra veckan konstaterades 265 fall, en ökning jämfört med 176 fall veckan innan. De som provtas för covid-19 är patienter och brukare samt personal inom vård och omsorg.

Söktrycket på akuten

Smittspridningen har även börjat märkas på sjukhusen i länet. Akutmottagningen i Skellefteå tog emot 48 patienter med luftvägsinfektioner under helgen.

– Just nu har vi ett väldigt högt inflöde av patienter med luftvägsinfektioner, varav många är barn. Under helgen har vi haft fler patienter än vad vi hade vid den högsta vågen av covid-19, säger Ferenc Sari, verksamhetschef på akutmottagningen.

Annons

Region Västerbotten påpekar att många av de som kom till akuten under helgen hade kunnat behandlas av primärvården eller med hjälp av egenvård.

– Vid tecken på vanlig förkylning, som hosta och lite feber, klarar man sig oftast med egenvård. Att vila, dricka mycket vatten och behandla febern med receptfria läkemedel hjälper till med att lindra symtomen, säger Ferenc Sari.

Sök till akuten om du plötsligt blir sämre, får bröstsmärta eller andningspåverkan såsom andnöd, fortsätter regionen.

Nu erbjuds influensavaccin till alla som vill. Foto: Region Västerbotten

”Absolut bästa skyddet”

Årets vaccination mot influensa pågår och från och med idag, den 5 december, kan alla som vill vaccinera sig. För de som är 18 år eller äldre är det också möjligt att få en till påfyllnadsdos vaccin mot covid-19.

– Det allra viktigaste är att de som rekommenderas vaccination mot influensa och covid-19 vaccinerar sig så snart som möjligt, enligt de rekommendationer som gäller. Vaccination är det absolut bästa sättet att skydda sig mot allvarlig sjukdom, säger Maria Marklund.

Annons

Hittills har cirka 56 procent av västerbottningarna som är 65 år eller äldre vaccinerat sig mot influensa.

1177.se finns information om vad som gäller för att vaccinera sig på de centrala vaccinationsmottagningarna samt länets hälsocentraler och sjukstugor.

Denna artikel är baserad på ett pressmeddelande från Region Västerbotten
Artikeln kan ha justerats av Megafonens redaktion, men texten härstammar från ovan nämnda företag/organisation. Har du också ett pressmeddelande på gång? Skicka det gärna till oss på redaktion@megafonen.nu

Du kanske också vill läsa:
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons