Megafonen besökte Linnea och Simon Engman första gången våren 2017. Då hade de ägt den anrika herrgården Carltorp på Mobacken i knappt två år och gjort ett stort arbete med att totalrenovera den.
– Vi var i stora drag klara med nedervåningen då, men det var – och är – fortfarande mycket kvar att göra, berättar Linnea när vi sätter oss ner på behörigt avstånd.
Sedan dess har paret hunnit få två barn – men även fortsatt med sina renoveringsprojekt. På framsidan har en entré tillkommit, fasaden har målats, muren mot söder har fixats och en hel del markarbete har genomförts.
– Det ligger mycket planering bakom varje steg då vi vill att allt ska hålla samma stil som på 1800-talet, säger Simon.
Ny veranda
Det senaste projektet, som näst intill är helt klart, är den punschveranda som vetter mot söder. Det kallas för just punschveranda för att de associeras till de stora verandor som ofta byggdes i slutet av 1800-talet i syfte att dricka den då mycket populära avecen punsch.
– Det fanns en veranda här när vi flyttade in, men den var tyvärr i alldeles för dåligt skick för att behålla, säger Linnea.
För att återskapa hur det kan ha sett ut på 1800-talet har paret pratat med museet och tagit inspiration från verandan på Stiftsgården.
– Många klassiska punschverandor byggdes runt sekelskiftet och i början av 1900-talet, ofta med mycket snickarglädje. Det här huset är betydligt äldre och därför mer bastant byggt för att efterlikna stenhus, berättar Simon.
För att få rätt stil har till exempel 75 balusterdockor svarvats till.
– En balusterdocka är en pelare som håller upp till exempel ett räcke. Tanken är att det ska se ut som att verandan först är byggd utan glas och väggar, och att det sedan har satts in, säger Simon.
Utvändigt är det främst trappsteg som saknas.
– Vi har valt att tjära dem men det torkar så dåligt att vi måste vänta till våren med att sätta dit dem, men de finns redo, säger Simon och ler.
Luktar gran
Invändigt har verandan just inretts inför julen.
– Tanken var egentligen inte att varmhålla rummet på vintern, men julen har alltid varit en gemensam målbild och nu trivs vi så bra här ute att vi nog kommer hålla det varmt över jul i alla fall, säger Linnea som gillar traditionella inslag.
– Det får gärna lukta gran, finnas knäck och hänga bonader på väggarna. Vi vill återskapa för våra barn det som vi själv fick uppleva som små.
Över jul låter de även andra projekt vila.
– Det är en tid för att vara tillsammans och varva ner. Julen är viktig för oss och det vill vi föra vidare till barnen.