Annons
Selam Berhane och Abadi Ybrah utanför lokalen på gågatan.

Eritreanskt i Skellefteå: Nu öppnar sprillans nya familjerestaurangen

MAT På måndagen öppnade en ny familjerestaurang i Skellefteå, med eritreansk mat serverad på traditionellt vis. "Jag tror att det kommer gå jättebra", säger Abadi Ybrah förväntansfullt.

Annons

Abadi Ybrah lämnade sitt hemland 2007 efter att krig utbrutit mellan Eritrea och Etiopien. Han korsade Medelhavet till Italien, öppnade en pub tillfälligt och kom sedan till Sverige. Här återförenades han med sin familj som stannat kvar i Eritrea och nu är de hemmastadda i Skellefteå.

– Vi har bott här i sex år ungefär. Vi har en lägenhet på Morö Backe, berättar Abadi.

På måndagen öppnade familjen sin restaurang i centrala stan. Selams eritreanska restaurang & bar ligger österut på gågatan, i lokalen nära E 4 där Angry grizzly bar var innan den restaurangen flyttade till Skelleftehamn.

Annons

Abadi ska jobba här tillsammans med sin fru Selam Berhane, som restaurangen är uppkallad efter, och deras äldsta dotter Semhar Abadi.

– Att restaurangen skulle döpas efter mamma var självklart från början. Pappa har alltid pratat om att öppna restaurang för henne, som hon skulle få driva. Hon älskar matlagning och gör det så gott, berättar hon.

På traditionellt vis

Kött, grönsaker, linser och ärtor – här kommer de att servera autentisk eritreansk mat på traditionellt vis. Exempelvis zigni, en populär köttgryta som serveras med det plätt-liknande tunnbrödet injera, och ätes för hand. De har även fullständiga rättigheter.

Annons

– Jag tror att det kommer gå jättebra. Alla jag pratar med säger att de verkligen ser fram emot öppningen, berättar Abadi.

De hade tänkt öppna i somras men starten har blivit framskjuten tills nu. Familjen är väldigt peppad, 22-åriga Semhar har fem yngre syskon som också kommer att hoppa in ibland, när de inte pluggar eller så.

– Vi tycker att detta är så spännande och roligt att det inte går att beskriva. Vi kommer att göra det här hundraprocentigt, säger hon.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons