Annons
  • Dani har studerat apor i Costa Rica och Peru. Nu är det ekorrar och Kalvträsk som gäller. Foto: Jonas Nilsson
  • Den lilla ekorrungen är lite försiktig nu när en okänd besökare är med. Foto: Jonas Nilsson
  • Då passar det bättre att vila lite uppe bland löven... Foto: Jonas Nilsson
  • ...och tjuvkika på journalisten som kommit på besök. Foto: Jonas Nilsson
  • När bara Dani är med kan hon komma betydligt närmare ekorrarna. Foto: Danielle Connor

De söta ekorrarna från Kalvträsk gör succé i världen – Danis film har setts av miljoner: ”Väldigt oväntat”

NYHETER Danielle Connors video och fantastiska historia sprids över världen. Den handlar om kärlek för djur, ekorrungar som har förlorat sin mamma – och den utspelar sig i Kalvträsk.

Annons

Att det blir ett myggbett eller två är en underdrift. Torsdagsmorgon blir förmiddag medan vi sitter och väntar i skogen. Det är nästan vindstilla och redan stekhett.

Zoologen och vildmarksfotografen Dani Connor ruskar lätt på en låda med solrosfrön och nötter, men den nyfikna lilla ekorrungen på stocken i närheten låter sig inte charmas. Med en främling med på besöket är alla fyra lite försiktiga.

– I början var de även skygga runt mig. Jag fick använda mat, tid och tålamod. Nu känner de igen min röst när jag kommer. Ibland avvaktar de lite, som för att säkerställa att det är jag, men sedan springer de ned från träden och kommer.

Annons

Hon är född i engelska Warwick men har bott i London nästan hela livet. Dani har studerat spindelapor i Costa Rica och spenderat månader i regnskogen i Peru. Nu är det Norrland och lummiga Kalvträsk som gäller – men inte helt frivilligt.

Jag blev som fast här.

– Jag skulle egentligen ha varit i Peru och jobbat som volontärkoordinator nu. Jag hade tänkt stanna i Sverige en vecka, men då kom covid-19. Jag blev som fast här.

– Jag tänkte ”skitsamma”. Jag är jätteglad att vara här, säger Dani och ler.

Kom nära ekorren Remy

Dani bor i huset som vildmarksfotografen Conny Lundström äger. Där hjälper hon honom med att redigera bilder och organisera material från de senaste 20 åren.

Begynnelsen till det som nu uppmärksammas världen runt går att hitta på baksidan.

– Naturligvis kom ekorrarna och åt maten som var avsedd för bofinkar, blåmesar och talgoxar. Jag byggde två plattformar. Ekorrarna måste klättra upp till den ena och hoppa till den andra för att få mat. Samtidigt har jag suttit och fotograferat dem.

Dani med en av ekorrungarna. Bilden är inte ett montage. Foto: Danielle Connor

Tid och tålamod är vad som krävs av en vildmarksfotograf. Dani har lagt ned många timmar för att bilderna ska bli helt perfekta. Under tiden har hon lagt märke till ekorrarnas olika beteende och små egenheter. Hon kan lätt skilja dem från varandra.

– Det var en jättefin ekorre som alltid var först med att göra saker. Hon var väldigt självsäker. Jag döpte henne till Remy, efter råttan i filmen Råttatouille. De andra sprang iväg när jag kom ut från huset, men hon var väldigt bekväm med mig.

Men för två veckor sedan hittade Dani lilla Remy bredvid vägen.

Jag gav henne en liten begravning.

– Hon hade blivit påkörd av en bil. Jag blev jätteledsen, det värsta var att jag visste att hon hade fått ungar någonstans. Jag gav henne en liten begravning med blommor.

Skulle inte överleva själva

Den lilla ekorrungen i skogen tröttnar till slut. Den springer upp i en asp, lägger sig bland bladen och verkar slumra till. Det var här som Dani hittade Remys fyra ungar.

– Plötsligt var det något som hoppade förbi mig. Jag skojar inte när jag säger att den var så här stor, säger hon och måttar 6-7 centimeter med tummen och pekfingret.

Annons

Dani förstod var ungarna hade sitt bo. Hon väntade och väntade, men ingen vuxen ekorre kom någonsin dit. Hon uteslöt att det här kunde vara någon annan än Remys ungar, sedan tog hon kontakt med djurräddare och veterinärer.

– De berättade att ungarna var för små för att överleva på egen hand.

Sedan dess har hon varit där 4-6 timmar varje dag. Förutom solrosfrön och nötter har ungarna fått äpplen, päron och vatten. I dag är de inte det minsta rädda för henne.

Både Conny och Catarina Lundström beskriver Dani som deras nya mamma.

Känner du dig som deras mamma?

– Inte egentligen, men jag gissar att jag har blivit det. De är fortfarande vilda och beter sig naturligt. De samlar redan mat för vintern fastän ingen har lärt dem det.

Foto: Danielle Connor

En viral succé i världen

Dani har filmat och fotograferat hela resan. Hon har klipp från när ekorrungarna gäspar och bråkar. Tidigare i veckan laddade hon upp sin senaste video i sociala medier – och innan dagens slut hade den över sex miljoner visningar bara på Twitter.

– Jag ville filma när de ger ljud ifrån sig. Jag har sökt på Youtube och ingen har riktigt filmat när röda ekorrar pratar, bara deras nödrop. Det man hör i min film är ljudet som ekorrarna gör när de diar. Det är som ett glatt, uppspelt och pipande läte.

Ett glatt, uppspelt och pipande läte.

Videon och Danis historia har bara fortsatt väcka uppmärksamhet sedan dess.

Förutom Megafonen har nätsajterna The Dodo, Bored Panda, BBC Radio och Stern (en av Europas största veckotidningar) alla hört av sig. Dani har även skickat in filmmaterial till ett engelskt program som sänds via nätet i morgon fredag.

– Allt det här är väldigt oväntat, säger hon och skrattar.

Snart tänker Dani Connor resa hem till London och hälsa på sina nära och kära.

– Jag behöver fortsätta mata ekorrungarna några veckor till, tills jag är säker på att de kommer att klara sig på egen hand. Jag tänker komma tillbaka hit längre fram.

Tror du att det blir svårt att säga hej då?

– Jag är säker på att de kommer att känna igen mig när jag kommer tillbaka. De kommer vara bekanta med min lukt och min röst. De är ganska klipska, säger Dani.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons