I slutet av augusti larmade Lejonströms fiskevårdsområde om ett återkommande problem. Vid den tiden varje år samlas stora mängder lax och öring vid Mobackendammen, eller Kvistforsens kraftstation. Det blir så mycket fisk i vattnet att man kan kasta ut krokar på måfå och dra upp fiskar ur vattnet.
Metoden kallas ryckfiske och är olaglig på grund av de stora skador som det ger när krokarna ska fastna utvändigt på kroppen.
Områdespolis Johan Stenlund tycker att det är problematiskt, men säger samtidigt att det skulle vara svårt att upptäcka tjuvfiskarna även om de hade patruller där varje kväll, på grund av den täta växtligheten vid strandkanterna.
– Rent brottsförebyggande så borde det vara belyst och inte finnas en buske att gömma sig bakom någonstans. Då behöver det inte ens vara polis som kontrollerar, de skulle tycka att det var obekvämt att vem som helst kom förbi och såg dem. Men när det ser ut så här kan de stå och göra vad de vill utan att någon ser dem, säger Johan Stenlund.
I det avseendet tycker han att dammägaren Statkraft har ett ansvar.
– Titta på hur Vattenfall gör vid sina dammar i Luleälven. Där är det öppet och det finns grillkåtor med jämna mellanrum. Där rör sig allmänheten och blir en sorts väktare, säger han.
Vattenfalls presstalesperson Magnus Kryssare skriver i ett mejl till Megafonen att de mycket riktigt arbetar med bland annat belysning och slyröjning för att försvåra “otillåten verksamhet”.
När vi vänder oss till Mobackendammens ägare Statkraft visar det sig att den här frågan inte dykt upp tidigare.
– Jag har nog tänkt att det är bra att det inte är helt öppet ner mot vattnet, för att folk inte bara ska kunna gå ner och fiska. Men om fiskevårdsområdet och polisen tror att det skulle göra skillnad så får vi göra något, säger Sture Andersson, drift- och underhållschef för Kvistforsens kraftstation.
Statkraft är inte markägare närmast dammen. Bara de första 350 meterna nedströms om dammen finns ett flertal fastighetsägare, både kommunala och privata.
– Det gör att vi inte bara kan gå in och röja. Men jag tror egentligen inte att markägarna är medvetna om det här problemet, säger Sture Andersson, och fortsätter.
– Vi kan ta på oss att ta kontakt med markägarna och se vad vi kan göra. Vi ska nog kunna ordna röjning, även om det inte blir nu på en gång i höst.
Områdespolis Johan Stenlund tycker att svaret låter lovande.
– Det låter otroligt bra utifrån min synvinkel. Det skulle bli mer brottsförebyggande och också underlätta för fiskevårdsområdets tillsynsman, säger han.