Annons
Annons
  • Fisk som skadats av ryckfiskekrok. Stora köttbitar har slitits loss från kroppen, och de öppna såren infekteras lätt av svampangrepp. Foto: Statkraft
  • Lejonströms FVO larmar om problem med ryckfiske vid Mobackendammen.
  • Ordningsvakten Jens Sjåfjäll brukar patrullera älven vid Mobacken på uppdrag av Lejonströms FVO. Han har vid några tillfällen kommit på ryckfiskare på bar gärning. “En gång var det två personer som fiskade från vattenskotrar mitt ute i älven. De ville inte ge sig iväg men jag höll mig kvar och gjorde det obekvämt för dem att fortsätta. Till slut for de iväg”, säger han.
  • De flesta kontroller går väldigt trevligt till, menar Jens Sjåfjäll. Den här gången visar Jens på karta hur man tar sig med bil till området nerströms där man får fiska.
  • Jens Sjåfjäll jobbar som ordningsvakt och patrullerar längs älven på uppdrag av Lejonströms FVO. Han har vid några tillfällen kommit på ryckfiskare på bar gärning. “En gång var det två personer som fiskade från vattenskotrar mitt ute i älven. De ville inte ge sig iväg men jag höll mig kvar och gjorde det obekvämt för dem att fortsätta. Till slut for de iväg”, säger han.
  • Jens Sjåfjäll jobbar som ordningsvakt och patrullerar längs älven på uppdrag av Lejonströms FVO.
  • Kerstin Brännström, ordförande i Lejonströms FVO larmar om problem med ryckfiske vid Mobackendammen.
  • Vid älven närmast Mobackendammen är det gott om fisk. Under intervjun plaskar det ljudligt flera gånger från stora fiskar som lurar just under ytan.
  • Jens Sjåfjäll, Kerstin Brännström och Mikael Karlsson. Lejonströms FVO larmar om problem med ryckfiske vid Mobackendammen.
  • Jens Sjåfjäll brukar patrullera älven vid Mobacken på uppdrag av Lejonströms FVO. Han har vid några tillfällen kommit på ryckfiskare på bar gärning. Foto: Jonatan Stålhös
  • Terrängen vid dammen gör tjuvfiskare svåra att upptäcka från vägen, menar områdespolis Johan Stenlund. Samtidigt kan polispatrullerna inte gå för långt från bilen eftersom de snabbt måste kunna svara på mer akuta larm.
  • En karta drygt 300 meter nedströms om dammen visar hur Lejonströms FVO sträcker sig.
  • Mikael Karlsson är kassör i Lejonströms FVO.
  • Vid älven närmast Mobackendammen är det gott om fisk. Under intervjun plaskar det ljudligt flera gånger från stora fiskar som lurar just under ytan.
  • Lejonströms FVO har kontakt med polisen om sina iakttagelser vid dammen, och önskar att fler ska ringa direkt till 112 när man ser ryckfiskare.
  • Lejonströms FVO larmar om problem med ryckfiske vid Mobackendammen. Kerstin Brännström har med sig bilder som tagits av Statkraft, som visar på skador fiskar fått av ryckfiskedrag.
  • Skyltar intill Mobackendammen visar tydligt vad som gäller för fisket i älven.

BILDSPEL: De vill stoppa olagligt fiske i Skellefteälven: ”Det är djurplågeri”

NYHETER Varje höst blir Mobackendammen en samlingsplats för stora mängder lax och öring som simmat uppströms Skellefteälven. Men med mörkrets intåg kommer också tjuvfiskare som ägnar sig åt det olagliga “ryckfisket”.

Annons MOBILE TOP

Solen har börjat sänka sig över Skellefteälven. Vattnet krusar och det plaskar kraftigt från stora fiskar som trycker just under ytan.

Här, vid Mobackendammen, tar det stopp för de fiskar som lämnat havet för att simma uppströms i älven. Resultatet blir stora ansamlingar av lax och öring.

– Om du står på dammen en solig dag och kollar ner då ser du att det är något grymt med lax, helt tjockt, säger ordningsvakten Jens Sjåfjäll.

Annons

Det är just det som är anledningen till vårt möte den här kvällen. Kerstin Brännström som är ordförande i Lejonströms fiskevårdsområde säger att hon ofta blir uppringd från allmänheten den här tiden på året.

– Då är det att de ser hur någon står och bara håvar in fisk, innan de bär upp och gömmer fångsten i skogen. Då svarar jag att de ska ringa polisen, säger hon.

Lejonströms FVO har kontakt med polisen om sina iakttagelser vid dammen, och önskar att fler ska ringa direkt till 112 när man ser ryckfiskare.

Ryckfiske är en metod där man kastar ut stora krokar för att de ska fastna utvändigt på fiskens kropp. Det används alltså inget bete och är inte beroende av att fisken själv nappar.

Det riskerar att skada en hel del fisk utan att man får upp dem

Vanligtvis är sannolikheten att fånga någonting på det här sättet inte särskilt stor. Men här vid dammen där vattnet är fullt med fisk är det en helt annan sak.

Ryckfiske är en förbjuden fiskemetod sedan många år, berättar Martin Rydgren som är utredare för fiskereglering vid Havs- och vattenmyndigheten.

– Den är olämplig av flera anledningar. Framför allt för att det riskerar att skada en hel del fisk utan att man får upp dem, säger han.

Fisk som skadats av ryckfiskekrok. Stora köttbitar har slitits loss från kroppen, och de öppna såren infekteras lätt av svampangrepp. Foto: Statkraft

Vid Skellefteälvens kant visar Kerstin Brännström bilder av fiskar som skadats av ryckfiske. Stora köttbitar är bortslitna från kroppen där krokarna fått fäste. De öppna såren får lätt svampangrepp.

– Det är djurplågeri, säger Kerstin Brännström med eftertryck.

– Utöver det reagerar sportfiskare som håller sig till reglementet väldigt kraftigt. De kastar ut för att fiskar ska lockas att ta betet, och så ser de hur folk bara står och rycker fast fisk. Många som ringer mig är i affekt och verkligt irriterade.

Annons

Det är krav på fiskekort i älven. Närmast Mobackendammen är det dessutom totalt fiskeförbud 350 meter nedströms om dammen och 50 meter uppströms.

Tillsynen av fisket sköts på ideell basis av Lejonströms FVO. Det innebär att de har personer ute kvällstid längs älven för att informera, kolla fiskekort och upptäcka regelbrott.

De sprang iväg som yra höns och gömde sig i grillkåtan när jag kom.

Utöver de frivilliga krafterna lägger de också pengar på att hyra in Jens Sjåfjäll som är professionell ordningsvakt. Han minns en gång när han kom på två personer på bar gärning vid Mobackenbadet.

– De sprang iväg som yra höns och gömde sig i grillkåtan när jag kom. I skenet från billjusen såg jag ett fiskespö med stora ryckfiskekrokar lutat mot ett träd. Jag frågade vems det var, men de visste såklart inte. Då sa jag bara “bra, då tar jag rätt på det här” men då började de skruva på sig, skrattar han.

Ordningsvakt Jens Sjåfjäll patrullerar vid älven kring Mobackendammen. Lejonströms FVO larmar om problem med ryckfiske vid Mobackendammen.

Eftersom ryckfisket framför allt sker nattetid i det fördolda är det svårt att säga hur många som ägnar sig åt det.En del i utmaningen är att få iakttagelser når polisen. Många vet inte var man ska vända sig och ringer till Kerstin Brännström om man ser något misstänksamt.

Men om det är ett pågående brott är det 112 som gäller, berättar områdespolis Johan Stenlund.

Annons

– En del känner motståndskraft till att ringa 112, så de ringer 114 14 (polisens växelnummer) istället. Men då riskerar man istället att hamna i en lång telefonkö som i värsta fall är uppåt en timme, säger han.

Johan förklarar deras utmaningar att upptäcka ryckfiskare. De patrullerar vid älven så ofta de kan, men måste hålla sig nära bilen utifall att det skulle inkomma mer akuta larm.

Terrängen vid dammen gör tjuvfiskare svåra att upptäcka från vägen, menar områdespolis Johan Stenlund. Samtidigt kan polispatrullerna inte gå för långt från bilen eftersom de snabbt måste kunna svara på mer akuta larm.

Därmed riskerar de att inte se någon som eventuellt gömmer sig nere i slänterna mot älvstranden.

– Men om alla som såg något ringde 112 så skapas åtminstone en händelserapport på kommunikationscentralen, och det loggas. Blir det tillräckligt många så ser vi också att det finns en problematik, säger Johan Stenlund.

Artikeln är en del av Megafonen 25/8 – 2022. Läs hela tidningen här »

Annons
Annons
Annons
Annons