Annons
Elpriserna i norra Sverige ligger fortfarande betydligt lägre än i södra. Men det finns anledning att ta höjd inför vintern, menar Lars Lundmark, affärsenhetschef vid Skellefteå Kraft. Foto: Pixabay / Patrick Degerman

Flaggar för höga elpriser i vinter • Tipsen till Skellefteborna: “Kan vara läge att ha en buffert”

SAMHÄLLE I september steg elpriserna kraftigt även i norra Sverige. Vinterns elpriser ser nu ut att bli högre än vanligt, enligt Skellefteå Krafts affärsenhetschef Lars Lundmark. “Vi är ärliga med att det aldrig varit så här svårt att förutspå framtiden”, säger han.

Annons

Först, elpriserna har historiskt varit lägre i norra Sverige. Varför har det stigit så mycket nu?

– Produktionsapparaten i norra Sverige är mycket större än elkonsumtionen. Det gör att priset generellt hålls nere, men det kan ändå stiga. Just nu beror det framför allt på låg produktion på vindkraft eftersom det är en period med mindre vind, i kombination med höga priser i omgivningen. Men det är väldigt mycket som påverkar elpriserna.

Annons

Vad är vanliga frågor till er just nu?

– Vad elpriset kommer bli i vinter. Vi försöker att säga hur det ser ut just nu men är samtidigt ärliga med att det aldrig varit så här svårt att förutspå framtiden. Det är stora hopp på elbörsen – en dag går det upp tio öre för att sen minska tio öre nästa. Sådana skillnader har vi aldrig sett tidigare, det brukar skilja kanske ett öre från dag till dag annars. Vi får också hundratals förfrågningar om solceller varje vecka.

Graf som visar prisutvecklingen i elområde SE1. Källa: elbruk.se

Så vad är prognosen för elpriset närmaste tiden?

– Omvärlden med krig och politiska utspel gör att man inte vet vad som kommer att hända. Dagens premisser säger att det kommer att vara ett lite högre pris för vintern även här, uppemot 100 öre per kilowattimme. Samtidigt slår marknadsanalyser inte alltid in. Tidigare i år såg det ut som att sommaren skulle bli dyr, men priset höll sig lågt i augusti. Sen tvärvände det i september.

Hade man utmaningar att betala decemberfakturan förra gången kan det vara läge att se till att man har en buffert den här gången.

Om man konkretiserar det för hushållen. Hur dyr blir den här vintern jämfört med förra?

– Decemberfakturan som landade i januari var den dyraste från förra vintern. Då låg elpriset på dryga 90 öre, momsen inräknad. Risken att det blir samma nivå i år är hög, och någon månad kan priset vara högre. Hade man utmaningar att betala decemberfakturan förra gången kan det vara läge att se till att man har en buffert den här gången. Risken är hög att en sån faktura kan komma igen.

Annons

Svenska kraftnät har flaggat för att strömmen kan brytas för enskilda personer i södra Sverige i vinter om det blir effektbrist. Kan det bli aktuellt här?

– Som jag förstått det är det bara södra Sverige som det är risk för.

Många pratar om timpriser. Vad är för- och nackdelar med det?

– Om man har rörligt elavtal kan man få sin elmätare utbytt till en där man mäter och ser sin förbrukning per timme. Då betalar man det elpris som gäller för den specifika timmen. Historiskt har skillnaderna över dygnet inte varit så stora och en aktiv elkonsument som styr sin elförbrukning till lågpristimmarna har kunnat spara kanske 20-50 kronor per månad. Nu kan det handla om hundralappar. Men risken är att du missar och förbrukar under de dyra timmarna och istället får betala mer.

– Det har dock börjat komma ny teknik som hjälper gemene man. Till exempel smarta värmepumpar och elbilsladdare som är uppkopplade mot elpriserna och inte jobbar när priserna är som högst.

Annons

Elförbrukning

Lars Lundmark ger tre tips för att sänka din förbrukning:

• “Uppvärmningen står för den största delen av ett hushålls förbrukning. För en del över 50-60 procent. Man brukar generellt säga att man sparar fem procent genom sänka temperaturen en grad inomhus.”

• “Om man har golvvärme kan man tänka om man verkligen behöver det eller om det mest är mysigt. Stäng av golvvärmen om man reser bort en period.”

• ”Har man delar av bostaden som sällan används kan det också vara läge att kallställa och släcka ner.”

Artikeln är en del av Megafonen 22/9 – 2022. Läs hela tidningen här »

Du kanske också vill läsa:
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons