Annons
Kurt Nyström i Byske installerade solceller när de byggde nytt hus. Foto: Jonatan Stålhös

De producerar egen el på garagetaket hemma i Byske: “Har presterat över förväntan”

NYHETER När familjen Nyström byggde nytt hus 2019 valde de att installera solceller. Ett beslut som de inte ångrat. “På tre år har vi sparat 28 200 kilowattimmar”, säger Kurt Nyström.

Annons

Vi tittar på skärmen till Kurt Nyströms telefon. Genom en app ser vi i realtid hur mycket elektricitet som produceras av solcellsanläggning familjen har på garagetaket.

Även den här gråmulna dagen alstras det – just nu 1,8 kilowatt per timme.

– Det har presterat över förväntan. När den går på max är det omkring 9 kilowatt per timme, säger Kurt Nyström.

Annons

2019 bestämde sig Kurt och hustrun Maria för att bygga nytt hus. De hade fått tag på en centralt placerad tomt i Byske med älvutsikt och ville bygga en enplansvilla.

– Man blir ju inte yngre och det känns ju bra på sikt att inte ha några trappor inne i hemmet, säger Kurt.

När elpriserna nu stiger ser många över sin elförbrukning. Det har även rapporterats om stora företag som valt att installera solceller för att till viss del bli självförsörjande.

Solcellerna sitter uppe på garagetaket, till höger i bild. I efterhand tror Kurt Nyström att de producerat mer el om panelerna suttit på själva hustaket, som ligger i bättre vinkel mot solen.. Foto: Jonatan Stålhös

Nyströms visste redan när de ansökte om bygglov att de också ville ha solcellspaneler. De fick ta del av det statliga bidrag som tidigare fanns för privatpersoner för att bygga solceller. Kostnaden, efter bidraget, blev 130 000 kronor.

Vi kör ju husbil och skoter, så det här kanske gör att man drar sitt strå till stacken på något sätt.

– Det tar ju lång tid att att tjäna in den utgiften, men nu när elpriserna är som de är så känns det ju inte helt fel, säger han.

Om du räknat på att inte tjäna igen det, varför valde ni att installera det?

– Ja det känns väl som att man, jag vet inte, miljökompenserar lite. Vi kör ju husbil och skoter, så det här kanske gör att man drar sitt strå till stacken på något sätt.

I april 2020 var anläggningen installerad och klar. När han kollar av hur mycket el som de själva producerat på garagetaket sedan dess landar det på 28 200 kWh. Det är alltså mer än vad en genomsnittlig svensk villa förbrukar på ett helt år.

– Historiskt har ju elen kostat ungefär en krona per kilowattimme, med alla skatter och påslag. Så det är den kostnaden vi sparat. Med dagens priser är det ju närmast det dubbla. Då blir ju den här lösningen bara ännu bättre, säger Kurt.

Annons

När solcellsanläggningen producerar mer el än vad hushållet förbrukar åker överskottet automatiskt ut i elnätet. De blir då mikroproducenter till nätägaren Skellefteå Kraft, som köper överskottselen.

Pengarna de tjänar på att sälja överskottsel hamnar som tillgodo och dras av från elräkningen.

– Allt går helt automatiskt. Det enda knepiga är att det finns ju ingen chans att kontrollera att det stämmer, hur mycket el som går ut till försäljning och så. Man får bara lite på att tekniken fungerar, säger han.

På tre år har de tjänat in mer än en årsförbrukning för en genomsnittlig svensk villa. Foto: Jonatan Stålhös

En lärdom de dragit i efterhand gäller placeringen av solcellspanelerna. Av estetiska skäl valde de att ha solcellerna på garagetaket. Det taket lutar lätt mot bostadshuset, så för att snö inte ska rasa ner vintertid har de snörasskydd.

Men det medför också att solcellerna förblir täckta av snö även sent på vintern.

– Det försenar vår säsong kan man säga. Hade vi satt solcellerna på hustaket ut mot gården hade de nog tinat fram tidigare, säger Kurt.

Artikeln är en del av Megafonen 22/9 – 2022. Läs hela tidningen här »

Du kanske också vill läsa:
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons