Annons
Foto: Pixabay

Fisketillsyn igång längs kusten: En person polisanmäld efter kontroll

NYHETER Nu görs fisketillsyn utmed kusten i Västerbotten. Även kustremsan utanför Skellefteå bevakas och en kontroll har redan resulterat i en polisanmälan.

Annons

Skellefteå kommun bedriver tillsynen tillsammans med ett antal fiskevårdsområden, på uppdrag av länsstyrelsen i Västerbotten. Det har även gjorts tidigare år, men nu kommer tillsynen att vara mer omfattande på kvällar och helger.

Arbetet görs för att öka kännedomen om reglerna som finns, och för att kontrollera att de följs. Enligt kommunen är hela Skellefteås kust bevakad från länsgränsen i norr till kommungränsen i söder, där Robertsfors-kontrollanterna tar över.

– För Skellefteås del sker tillsynen huvudsakligen från båt men även från land, i synnerhet nu på våren då isen ligger kvar. Tillsynen sker fram till dess att isen lägger sig, berättar Tony Söderlund, fiskekonsulent vid Skellefteå kommun, i ett pressmeddelande.

Annons

En fiskare polisanmäld

En kontroll har också lett till en polisanmälan. Enligt kommunen ska fiskaren ha frångått förbudet mot fiske innanför tremeterskurvan, och fångat öringar i nät. Med andra ord har personen fiskat på för grunt vatten. Gränserna för detta framgår på fiskekortet.

– Anledningen till att den här regeln finns är just att öringen ska ges möjlighet att nå sina lekområden. På platsen där dessa nät låg råder dessutom förbud att fiska öring under hela året.

Annons

Att fånga fisk genom att strunta i reglerna kan alltså långsiktigt skada beståndet.

– Syftet med reglerna är att skydda svaga bestånd under känsliga perioder. Vi vill att människor ska kunna fiska och uppmuntrar till det, men det är viktigt att fiskare följer reglerna för att säkra framtidens fiskebestånd, säger Tony Söderlund.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons