Annons
Ronny Lestander, vaccinsamordnare vid Region Västerbotten. Foto: Pexels / Pressbild

Besked: Stoppad användning av Astra Zenecas vaccin mot covid-19 – misstänkta biverkningar utreds

NYHETER All vaccination med Astra Zenecas vaccin pausas som en försiktighetsåtgärd, efter beslut från Folkhälsomyndigheten.

Annons

Folkhälsomyndigheten har beslutat att pausa alla leveranser från Astra Zeneca och användningen av deras vaccin mot covid-19, från och med tisdag. Vaccinet utreds nu ytterligare av både Läkemedelsverket och den europeiska läkemedelsmyndigheten EMA:s säkerhetskommitté PRAC. All användning pausas tills utredningen är färdig.

Misstänkta biverkningar som utreds har innefattat blodpropp, kombinerat med låga nivåer blodplättar hos ett fåtal personer. Inget sådant fall har rapporterats i Sverige.

Annons

– Vi följer expertmyndigheternas rekommendationer och utlåtanden och i väntan på nya besked genomförs inga ytterligare vaccinationer med Astra Zenecas vaccin i länet. Vi fortsätter vaccinationerna enligt plan med övriga godkända vacciner, säger Ronny Lestander, vaccinsamordnare i Region Västerbotten, i ett pressmeddelande.

Region Västerbotten följer utvecklingen och ska återkomma med mer information.

Du kanske också vill läsa:
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons