Annons
Baserat på pressmeddelande
Foto: Region Västerbotten / Pexels

Regionen om smittspridningen, vårdläget och vaccinationen i Skellefteå: ”På onsdag kör vi”

NYHETER Det är en fortsatt hög smittspridning i länet. Läget i vården är fortfarande mycket ansträngt och förra veckan testades 788 personer positivt för viruset. Just nu vårdas 67 personer på sjukhus och vaccinationstakten påverkas av leveranserna som regionen får, skriver Region Västerbotten i ett pressmeddelande.

Annons

Förra veckan analyserades 11 822 tester för covid-19. Av dessa visade 788 ett positivt resultat, alltså 6,8 procent av analyserna. Det är sjunkande i alla städer i Västerbotten. I Umeåområdet konstaterades 265 fall av covid, i Skellefteå- och Norsjöområdet 432 fall, i södra Lappland 70 fall och 21 fall hos personer folkbokförda utanför regionen.

– Det är en fortsatt hög smittspridning länet om än en sjunkande trend, informerar Region Västerbottens smittskyddsläkare Stephan Stenmark i pressmeddelandet.

– Det är för tidigt att utvärdera sportlovet ännu men det är lika viktigt nu som tidigare att följa rekommendationerna om att fortsätta att träffa få människor, säger han.

Provtagningen i Västerbotten är fortsatt hög. Analyser av testerna visar på en hög andel av den brittiska virusvarianten vilket bidrar kraftig till smittspridning. I analyser längre bakåt från egentesterna har det identifierats tre fall av den sydafrikanska virusvarianten – två fall i januari och ett i februari – utan koppling till utlandsresa.

– Det visar att den sydafrikanska varianten förekommer i Västerbotten precis som i andra regioner i Sverige, men förekomsten är relativt låg och vi har ännu inga fynd via analyserna under februari och mars i samarbetet i med FOI, säger Stephan Stenmark.

Annons

Vården i länet är fortfarande mycket ansträngd med många inneliggande patienter. Just nu vårdas 67 personer på sjukhus och 20 av dessa på intensivvårdsavdelning.

– Vi behöver bromsa den här pandemin, och det kan vi göra genom att vaccinera och att följa råd och rekommendationer för att minska smittspridningen. Det är viktigt att alla tar erbjudandet om vaccin så fort man får det, fortsätter Stephan Stenmark.

Vaccinering i Västerbotten

Läkemedelsverket har inte sett något samband mellan att insjukna i blodpropp och vaccination med Astra Zenecas vaccin. Förekomsten av blodpropp bland personer som vaccinerats uppges inte vara vanligare än bland befolkningen i stort. Varken Läkemedelsverket eller den europeiska läkemedelsmyndigheten, EMA, har sett skäl att avbryta vaccinationerna med Astra Zenecas vaccin. Vaccinet fortsätter därför att användas i Sverige. Alla godkända vacciner används och man kan inte välja vaccin.

– Vi är trygga med att ge Astra Zenecas och de andra godkända vaccinerna till våra invånare, berättar Ronny Lestander, vaccinsamordnare vid Region Västerbotten.

Annons

Efter covid-vaccinationen är det vanligt med biverkningar som ömhet på stickstället, trötthet och huvudvärk. Man kan också känns sig frusen, få lite feber eller värk i muskler och leder. Enligt regionen brukar biverkningarna gå över inom ett-två dygn.

De närmaste veckorna kommer vaccin inte att levereras Sverige och Västerbottens län i den mängd som först beräknats. Målet att alla invånare 18 år och äldre ska ha erbjudits vaccin före halvårsskiftet kvarstår och Region Västerbotten följer fortsatt nationella planer och mål. Två mindre justeringar har gjorts i länets tidplan för vaccinationerna. Fas 3 kommer att pågå under april-juni och fas 4 under maj-juni.

– Vi vaccinerar med allt vaccin så fort det är möjligt när vi får det. I vilken takt vi kan vaccinera är beroende av hur mycket vaccin som levereras, säger Ronny Lestander.

Ytterligare ett vaccin har godkänts för användning inom EU. Det tillverkas av Janssen och ges i en dos. Detta vaccin levereras dock preliminärt till Sverige först under april.

Annons

Vaccinationsmottagningar

I Umeå och Skellefteå har de regiondrivna hälsocentralerna gått ihop och organiserat centrala vaccinationsmottagningar. Detta för att avlasta hälsocentralerna i arbetet och för att hälsocentralerna ska kunna fortsätta bedriva sin ordinarie verksamhet.

Vaccinationsmottagningarna är Nolia i Umeå och Skellefteå Kraft Arena i Skellefteå. De öppnar onsdagen den 17 mars och följer samma prioriteringsordning som resten av Västerbotten. Till en början vaccineras endast personer som är 80 år och äldre. Regionen noterar att mottagningarna erbjuder begränsat antal tider till en början.

– På onsdag kör vi igång. Det blir lite av testkörning för att se att alla flöden fungerar. Vi har planerat för att kunna ta emot stora mängder personer längre fram i vår då vaccinleveranserna ökar. Det kommer inte vara drop-in för vaccin mot covid-19 utan alla ska boka sina egna tider. Information kommer skickas ut löpande, säger Helene Mikko, ansvarig för vaccinationsmottagningen i Skellefteå, i pressmeddelandet.

Denna artikel är baserad på ett pressmeddelande från Region Västerbotten
Artikeln kan ha justerats av Megafonens redaktion, men texten härstammar från ovan nämnda företag/organisation. Har du också ett pressmeddelande på gång? Skicka det gärna till oss på redaktion@megafonen.nu

Du kanske också vill läsa:
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons