Annons
  • När Noak och Anna-Maria köpte huset hade ingen bott i det på 30 år. Foto: Privat
  • När Noak och Anna-Maria köpte huset hade ingen bott i det på 30 år. Foto: Privat
  • När Noak och Anna-Maria köpte huset hade ingen bott i det på 30 år. Foto: Privat
  • Noak och Anna-Maria Larsson har renoverat Västerbottensgården i samma stil som huset hade i början av 1900-talet. Foto: Privat.
  • Noak och Anna-Maria Larsson har renoverat Västerbottensgården i samma stil som huset hade i början av 1900-talet. Foto: Privat.
  • Så mycket som möjligt har återanvänts, och bland annat golvlisterna som satt i huset har satts in igen – med samma spik som tidigare.
  • Hela huset är nu renoverat i gammal vacker stil. Bordet på den här bilden har Noak byggt själv. Foto: Privat
  • Noak Larsson tar gärna emot gamla dörrar och liknande som andra tänkt slänga. “Då är det bättre att ge dem till mig så kan de fortsätta användas”.

BILDSPEL: Så har de förvandlat ödehuset i Vebomark: ”Återanvänt eller återskapat så mycket som möjligt”

BOSTAD När Noak och Anna-Maria Larsson skulle köpa hus föll de för en över 100 år gammal Västerbottensgård – som ingen bott i på 30 år. “Fler borde ta tillvara på de ödehus som finns”, berättar Noak.

Annons

Jag möter upp Noak Larsson i hans snickeri i Vebomark, inte långt från den Västerbottensgård han och hans fru Anna-Maria renoverat de senaste åren. Hemma i huset finns en något snuvig dotter, och vi håller oss därför därifrån på grund av de rådande omständigheterna.

I snickeriet, som tidigare varit byns bönhus, fyller gamla dörrar, skåp och båtmotorer de flesta utrymmen.

– Jag har hållit på med gamla grejer sedan jag var ung. Jag höll inte på med någon sport, så jag var nog lite annorlunda på det viset, berättar Noak samtidigt som vi gör i ordning varsin Nescafé.

Han säger själv att intresset för äldre saker till viss del spårat ur.

– Så fort jag ser något byggrelaterat samlar jag på mig det, även om det inte är något jag behöver. Jag svämmar över av saker, säger han och skrattar.

Annons

För att få plats med fler saker måste han sälja annat, och det var så hans byggnadsvårdssnickeri kom till.

– Det handlar om att renovera allt från golv och möbler till dörrar och lister. Många av kunderna kommer från södra Sverige där intresset för sådant är ännu större än här.

Ett annat stort byggnadsvårdsprojekt som sysselsatt Noak de senaste åren är den Västerbottensgård han köpte tillsammans med sin fru 2013. Huset, som är byggt i början av 1900-talet, hade då stått obebott i 30 år.

– Jag ville ha ett hus som var relativt orenoverat, vilket det här minst sagt var, säger Noak och ler.

Utedass från början

De första två åren gick åt att röja upp på tomten innan arbetet med själva huset började på allvar 2015.

– Vi började med kök och kammare innan vi flyttade in. Sedan bodde vi där med utedass och en provisorisk dusch bakom ladugården en vinter samtidigt som vi fortsatte med resten.

Annons

Att bara ha utedass och utomhusdusch låter inte som något alla skulle gå med på, var alla i familjen lika taggade på den här idén?

– Hon kanske inte tyckte att det vara lika kul som jag, men det gick ändå bra. Vi hade inga barn då, och vi har även en stuga i Bjuröklubb där vi kunde bo så fort det blev vår, säger Noak.

Numera är det 230 kvadratmeter stora huset så gott som totalrenoverat med fungerande badrum och allt som hör ett hus till. Allt så klart i gammal stil.

– Timmerstommen är densamma, och sen har vi återanvänt eller återskapat så mycket som möjligt så att det ser ut som i början av 1900-talet. Golvlisterna är till exempel samma, med samma spik som satt där tidigare.

Onödigt att slänga

Rent generellt tycker Noak att många är för snabba på att slänga bort saker.

– De byggde rejäla hus förr i tiden, och det mesta går faktiskt att använda. Det är så onödigt att slänga bort något gammalt för att sedan köpa en ny list i till exempel allmogestil, som mest troligt inte alls kommer att hålla lika länge.

Annons

Han vill även slå ett slag för att fler ska ta sig an ödehus.

– Det finns massor, även om de inte syns på Hemnet. Det gäller bara att åka ut i byarna och leta för att sedan kontakta ägaren och säga att du är intresserad. Ibland har ägarna inte ens funderat på att sälja för att de inte tror att det går, säger Noak.

Fina lägen

Husen står ofta fint i söderläge på en höjd.

– Det var där man byggde förut. Så om du gillar läget kanske det kan vara värt att lägga 120 000 kronor på en Västerbottensgård istället för till exempel en skoter? Om du inte vill renovera själv så finns det bra byggnadsvårdsföretag att anlita.

Vilket tips vill du ge till den som funderar på att köpa ett övergivet hus?

– Det är bra att kolla så att taket håller tätt, och att huset inte sjunkit ner. I övrigt är det bara att köra på.

Själv åker han ofta runt för att spana på ödehus.

– Det finns verkligen hur mycket som helst, och jag hoppas kunna inspirera fler att rusta upp dem. Ibland är jag själv sugen på att köpa ett till, men jag tror det får dröja ett tag till.

Du kanske också vill läsa:
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons