Annons

”Variationen är det roligaste”

Annons

Ola Westerberg
2010 var Ola Westerberg i Whistler, Kanada, och hade den här utsikten när han arbetade. Foto: Kim Eijdenberg

Varje söndag återpublicerar vi intressanta intervjuer och reportage som tidigare varit i Megafonentidningen. Den här artikeln publicerades första gången i Megafonentidningen oktober 2012. Trevlig läsning!

HELGLÄSNING Ola studerade till att bli webbdesigner men insåg att det var fotograf han ville bli.
Nu jobbar han heltid med foto och njuter av varje sekund.

Jag har genom åren träffat Ola Westerberg på en rad olika uppdrag när vi arbetat på var sin lokaltidning i Skellefteå. Ola är glad, inspirerad och tar alltid bilder med det där lilla extra.
När andra fotografer väljer det enkla alternativet tänker den här Burträsksonen ett steg till och hittar en ny vinkel. Som när han simmade ut i iskallt vatten för att ta kanotbilder från en omöjlig vinkel.
– Reportern taggade mig rejält för att göra det och jag är inte svårövertalad. Det var så djupt att jag inte nådde botten så jag hade en frigolitbit under kameran samtidigt som jag trampade vatten för att hålla mig uppe. Men bilderna blev bra, berättar han för mig över en kopp te utanför fiket Lilla Marie.
– Jag var nyfiken på hur bilderna skulle se ut från den vinkeln.

Just ordet nyfiken återkommer Ola till flera gånger under intervjun och det är nog en av de saker som tagit honom till där han är idag.
Men det var inte självklart att han skulle bli fotograf.
– Jag utbildade mig till webbdesigner på Skeria efter gymnasiet men insåg att jag var helt talanglös på programmering – vilket är en stor nackdel – och även att jag är direkt dålig på att måla och teckna. Vi hade en kort kurs med inriktning på foto och bildbehandling och då insåg jag att ”det här gillar jag”.

Hur fick du dina första jobb?
– Jag började som vimmelfotograf och sedan fick jag mer och mer uppdrag. Jag insåg att det här var riktigt kul och att jag dessutom kunde leva på det kändes riktigt bra. Men du ska inte räkna med drömjobb direkt. Det gäller att fotografera allt möjligt från början…
– Folk pratar och ett gott rykte är den absolut bästa reklamen.
Vad gillar du att fotografera mest?
– Det är variationen som är det roligaste men jag gillar då det är människor inblandade på något vis. Jag gillar att fota dokumentärt, till exempel sport, där det inte går att styra själv utan det gäller att vara på tå och fånga de speciella ögonblicken.

Numera fotograferar Ola allt från bröllop, redaktionellt, porträtt, till företagstidningar och bostäder.
Jag har hört dig säga att du har världens bästa jobb?
– Det är så roligt och jag är tacksam att jag får arbeta med foto. Jag blir aldrig less på bilder.

Ola Westerberg

Ålder: 29 år
Bor: Skellefteå
Uppväxt: Burträsk
Intressen: Sport, träna och idrott i allmänhet, fiske, kompisar. ”Förut gillade jag film men nu somnar jag oftast…”
Jobb: Fotograf

Varje söndag återpublicerar vi intressanta intervjuer och reportage som tidigare varit i Megafonentidningen. Den här artikeln publicerades första gången i Megafonentidningen oktober 2012. 

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons