Annons
Foto: rcphotostock.com – © rcphotostock (7793)

Varnar för brandfarlig elektronik på nätet: ”En uppsjö av lågprisprylar”

NYHETER Nätet svämmar över av brandfarliga julklappar, enligt brandskyddsföretaget Presto, som tipsar om några saker du bör känna till när du tänker handla elektroniska produkter på nätet.

Annons

Att inte lämna ljus eller kastruller på spishällen utan uppsikt är (förhoppningsvis) en självklarhet för de flesta. Enligt Presto finns det moderna inslag som blivit en större säkerhetsrisk kring jul, i takt med att utbudet av elektroniska prylar ökat på nätet.

– Många av produkterna är bra men det finns samtidigt en uppsjö av lågprisprylar som inte är säkra, som kan överhettas och i värsta fall ställa till med en brand, förklarar Prestos kommunikationschef Daniel Friberg i ett pressmeddelande.

Både Elsäkerhetsverket och samarbetsorganisationen Sveriges konsumenter ska ha varnat för lågprisprodukter med säkerhetsbrister. Presto hänvisar till ett test av billiga mobilladdare från internationella lågprissajter, som Elsäkerhetsverket har gjort.

Testet ska ha visat att sex av tio laddare inte klarade kraven på brandsäkerhet.

Foto: https://rcphotostock.com

Annons

Presto: Saker att tänka på när du handlar el-prylar på nätet

• Det kan klassas som privatimport. När du handlar från ett land utanför EU så klassas det som privatimport. Det innebär att du själv ansvarar för att varan är säker.

• Stickproppen ska passa i uttaget. Försök att undvika produkter som kräver adapter. Produkterna ska ha stickproppar som passar i svenska eluttag.

• Kontrollera CE-märkning. En CE-märkning borgar för att produkten uppfyller säkerhetskrav.

• Undvik kopior. Vad är en kopia och inte? Det låga priset är ofta någonting som avslöjar.

• Dra ut kontakten när du har laddat klart. Om laddaren lämnas kvar i eluttaget efter du har laddat färdigt finns det en risk att den kan överhettas.

Källa: Presto

Du kanske också vill läsa:
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons