Annons
Sebastian Fjaestad, brandingenjör vid räddningstjänsten i Skellefteå.

Sebastian vid räddningstjänsten ger handfasta tips – så firar du en brandsäker jul: ”Kan gå snabbt”

NYHETER Statistiken för räddningstjänstens insatser i juletider talar sitt tydliga språk. Därför är det dags att prata brandsäkerhet – och viktiga saker att ha i åtanke om olyckan ändå är framme.

Annons

Bränder i bostäder är vanligare under vinterhalvåret i hela Sverige av flera olika skäl. Det är fler som stannar hemma, använder levande ljus och andra sorters belysning. Inte minst kring jul och nyår. Av naturliga skäl är det också fler som eldar på vintern.

– Och ibland eldar man för hårt. Vi ser en ökning av eldstadsrelaterade bränder så här års, säger Sebastian Fjaestad, brandingenjör vid räddningstjänsten i Skellefteå.

Att inte elda för hårt är en sak. Det är också viktigt att ha gnistskydd eller annat skydd som hindrar glödande träbitar från att sprätta ut på golvet. Sebastian betonar även vikten av sotarbesök och kontroller av skorstenen, så att sotbränder kan undvikas.

Sotbränder inträffar när tjära i skorstenen fattar eld. Brandförloppet är ofta häftigt.

– Det är också vanligt att vi åker på sådana bränder så här års, berättar Sebastian.

Annons

Risken med levande ljus

Levande ljus orsakar inte lika många utryckningar som torrkokningar exempelvis gör, men de kan fortfarande innebära stora risker. Här är placering och uppsikt A och O.

– En bra grundregel är att den som tänder ljusen ansvarar för att släcka dem – och att inte lämna dem obevakade. Det finns en risk att ljusen kan välta, kanske särskilt om man har husdjur hemma, och därför behöver man en bra placering, säger Sebastian.

Brandförloppet kan gå väldigt snabbt.

Ljusen ska hållas borta från gardiner, soffor, filtar, mattor och allt annat brännbart.

– I dagens moderna soffor och tyger använder man mer brandfarlig isolering än vad man gjorde i äldre möbler. Brandförloppet kan gå väldigt snabbt, berättar Sebastian.

Foto: Pexels

Kortslutningar och IP-klass

Med ökad användning av ljusslingor och annan säsongsbelysning ökar även risken för elbränder. Ett sätt att minimera risken är att kontrollera så att alla kablar är intakta.

– För att undvika kortslutningar ska man också ha rätt elutrustning för ändamålet.

Här är det bra kontrollera IP-beteckning; den tvåsiffriga kod som anger vilket skydd en kapsling har. Den första siffran visar hur tät kapslingen är (på skalan 0-6) och den andra anger skydd mot vatten (på skalan 0-9). Det har betydelse vid utomhusbruk.

Till exempel innebär ”IP50” att kapslingen är dammskyddad, men saknar skydd mot vatten. Elsäkerhetsverket har information om varje kapslingsklass på sin hemsida.

Annons

Värdet av rätt utrustning

Om olyckan ändå är framme kan rätt säkerhetsutrustning göra hela skillnaden.

– Brandvarnare är något som vi verkligen, verkligen förespråkar, betonar Sebastian.

Den tidiga varningen kan göra skillnad mellan liv och död. Den ger en möjlighet att ingripa snabbt, försöka släcka branden eller i alla fall dämpa den, och sätta sig själv och andra i säkerhet. Den kan även ge grannar och förbipasserande en indikation.

Alla pulversläckare är givetvis bra.

– Vi rekommenderar även brandfilt och pulversläckare. Helst ska man ha en släckare med minst sex kilo pulver, men alla pulversläckare är givetvis bra, säger Sebastian.

Foto: Pexels

Det går att göra störst skillnad när branden är som minst. I stressfylld situationer kan det ibland vara svårt att tänka rationellt – men försök att inte gripas av panik.

– Ta ett djupt andetag. Kan man göra ett släckningsförsök så är det bra. Om det inte går så ska man sätta sig i säkerhet och larma, då kommer vi till hjälp, säger Sebastian.

Varje lägenhet en brandcell

Om branden inte kan hejdas kan den i alla fall stängas inne. Här kan vanliga dörrar göra stor skillnad, i väntan på att räddningstjänsten ska komma fram till platsen.

Annons

I flerfamiljshus ska varje lägenhet även utgöra en egen brandcell. Boende ska vara säkra upp till en timme om det brinner hos grannen och det inte går att utrymma.

– Det är inte elden som dödar, utan den giftiga röken. Om trapphuset är rökfyllt är det bättre att stänga dörren, larma 112 och vänta i sin lägenhet. Det finns fall i Sverige där omkomna personer har hittats i rökfyllda trapphus, berättar Sebastian Fjaestad.

Du kanske också vill läsa:
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons