Annons
Baserat på pressmeddelande
Foto: Pixabay / Arkivbild

Fortsatt mycket hög smittspridning även denna vecka: ”Vårt beteende och agerande idag påverkar framtiden”

NYHETER Antalet bekräftade fall av covid-19 är fortsatt högt även under innevarande vecka, skriver Skellefteå kommun i ett pressmeddelande.

Annons

Under vecka 48 bekräftades drygt 500 personer med covid-19 i Skellefteåområdet. Det är den högsta veckosiffran i området hittills.

– Smittspridningen och dess konsekvenser som vi ser i norra Västerbotten är oerhört bekymmersamma. Alla har ett ansvar att följa de skärpta allmänna råden, det gäller hela samhället med individer, arbetsgivare, verksamheter och föreningar, säger Stephan Stenmark, smittskyddsläkare i Region Västerbotten, i ett pressmeddelande.

Smittspridningen är hög i Skellefteåområdet även denna vecka. Den information som framkommer i samband med smittspårningen i Västerbotten visar att spridningen framförallt sker via arbetsplatser, familjer och aktiviteter utanför den grupp man bor med.

Annons

– Majoriteten av smittan utanför familjen är aktivitetsberoende och därmed också ofta möjlig att förebygga, säger Stephan Stenmark.

”Måste följa råden”

Sedan den 10 november har Västerbotten skärpta råd med striktare rekommendationer. Att smittan fortsätter att öka så kraftigt i Skellefteå visar att det fortfarande krävs stora insatser av samtliga invånare men att det är möjligt att vända trenden om alla hjälps åt, skriver kommunen.

Många arbetsplatser och verksamheter gör anpassningar, fler av de som kan jobbar hemifrån, många aktiviteter och möten har ställts in eller ställts om till digitalt, det är färre som reser och lägre trängsel i kollektivtrafiken.

Annons

– Vi måste alla följa råden. Det handlar fortsatt om att träffa så få människor som möjligt, inte resa, inte besöka allmänna platser och inte gå på evenemang och aktiviteter. Tillsammans kan vi vända den negativa trenden men det krävs att alla tar ansvar, säger Kristina Sundin Jonsson, kommundirektör i Skellefteå.

– Vårt beteende och agerande idag påverkar framtiden, både på kort och lång sikt, och hur vi kan fira jul och de kommande helgerna tillsammans, säger Stephan Stenmark.

Denna artikel är baserad på ett pressmeddelande från Skellefteå kommun.
Artikeln kan ha justerats av Megafonens redaktion, men texten härstammar från ovan nämnda företag/organisation. Har du också ett pressmeddelande på gång? Skicka det gärna till oss på redaktion@megafonen.nu

Du kanske också vill läsa:
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons