Annons
Baserat på pressmeddelande
Skellefteå lasarett. Pressbild: Region Västerbotten

Covid-19: Regionen om dagsläget och planering inför vaccinationer – ”Kommer vara kostnadsfria”

NYHETER Regionen informerar om situationen kring covid-19 i länet, det ansträngda vårdläget och de planerade vaccinationerna.

Annons

För tre veckor sedan nådde Västerbotten en punkt när de allmänna råden inte längre var tillräckliga för att bromsa smittspridningen. Då togs beslutet om skärpta råd i länet. Dessa gäller fram till mitten av december och ersätts sedan av nationella råd.

– Det redan gått tre veckor men vi ser en fortsatt hög smittspridning i länet, säger Stephan Stenmark, smittskyddsläkare vid Region Västerbotten, i pressmeddelandet.

I dag höll regionen en digital presskonferens för att informera om situationen i länet. Antalet inneliggande på vårdavdelningar och intensivvårdsavdelningar har varit fler under hösten än under våren och trycket på hälso- och sjukvården är fortsatt stort.

Det ansträngda vårdläget

Den 23 november gick regionen upp i förstärkningsläge i Skellefteå och Umeå. Det innebär förändrade arbetssätt. Sjukhusen leds nu av särskilda sjukvårdsledningar.

Annons

– Vi följer utvecklingen dagligen och hjälps åt inom länet. Vi gör allt vi kan för att inte behöva dra ner ännu mer på planerade operationer eller annan planerad vård, berättar Brita Winsa, hälso- och sjukvårdsdirektör vid Region Västerbotten.

– Men läget är ansträngt och vi flyttar patienter mellan sjukhusen för att frigöra vårdplatser. För opererande verksamheter gäller fortsatt medicinsk prioritering.

Just nu vårdas 26 personer på sjukhus. Brita Winsa berättar att regionen lärde sig mycket om behandlingen av covid-smittade patienter som vårdats på sjukhus eller intensivvårdsavdelningar under våren, då situationen var liknande som i dag.

Brita Winsa. Pressbild: Malin Grönborg

Regionen skriver att personalen därmed är mer pålästa och har större kunskap nu.

– Sjukvården och personalen kommer fortsätta kämpa, men du och jag och alla andra västerbottningar behöver skärpa till oss och hålla avstånd och göra allt vi kan för att förhindra smittspridningen. Nu är det allvar, vi måste följa råden, säger Brita Winsa.

– Tillsammans kan vi vända den här utvecklingen, fortsätter hon i pressmeddelandet.

Planering kring vaccinationer

4 730 personer i länet har bekräftats med covid-19 sedan pandemins start. Nästan 900 av dessa testades positivt förra veckan. Sedan i går har 214 bekräftats smittade.

Annons

Smittskyddsläkaren berättar att provtagningskapaciteten är ansträngd i regionen.

– Men alla som har symtom och som uppmanats av smittspårare kan ta ett prov. Vi räknar med att ha tillgång till så kallade snabbtester, eller antigentester som det också heter, för vårdpersonal i mitten av december, fortsätter Stephan Stenmark.

Just nu pågår också en intensiv planering för hur vaccination mot viruset ska utföras inom Region Västerbotten. Det pågår ett arbete kring planeringen av mottagande, förvaring, hantering och dokumentation och utförande för att vara redo att ta emot de första leveranserna av vaccin, som preliminärt kommer i mitten av januari.

Stephan Stenmark. Pressbild: Region Västerbotten

– De första leveranserna kommer att prioriteras till de som riskerar bli allvarligt sjuka i covid-19, men också till vård- och omsorgspersonal runt dessa personer. Folkhälsomyndigheten fastställer en prioriteringsordning och vaccinationerna kommer att vara kostnadsfria, berättar Stephan Stenmark i pressmeddelandet.

Flera vacciner håller på att utvecklas och leveranser kommer att komma under lång tid. Det innebär också att vaccinationerna kommer pågå under lång tid framöver.

Annons

– Den 16 november började vi med antikroppstestning i Västerbotten. Ungefär 3 000 personer har testats för antikroppar och 9 procent är positiva. Vi ser också att det är något fler män än kvinnor som har testat sig, berättar Stephan Stenmark.

Han är tydligt med att konsekvenserna blir allvarliga om smittspridningen fortsätter.

Denna artikel är baserad på ett pressmeddelande från Region Västerbotten
Artikeln kan ha justerats av Megafonens redaktion, men texten härstammar från ovan nämnda företag/organisation. Har du också ett pressmeddelande på gång? Skicka det gärna till oss på redaktion@megafonen.nu

Du kanske också vill läsa:
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons