Annons
Baserat på pressmeddelande
Foto: Region Västerbotten / Pixabay

Kraftig ökning av bekräftade fall i Skellefteå: ”Oerhört bekymmersamt”

NYHETER Under förra veckan bekräftades drygt 500 personer med covid-19 i Skellefteområdet, meddelar Region Västerbotten.

Annons

– Siffrorna vi ser i norra Västerbotten är oerhört bekymmersamt. Alla har ett ansvar att följa råden, det gäller hela samhället med individer, arbetsgivare, verksamheter och föreningar, säger Stephan Stenmark, smittskyddsläkare i Region Västerbotten.

Region Västerbotten skriver att de har ett nära samarbete med Skellefteå kommun. Under måndagen har regionen och kommunen haft dialog om smittläget i området.

– Smittan sprids i hela samhället via arbetsplatser, familjer och aktiviteter utanför den grupp man bor med, säger Stephan Stenmark i pressmeddelandet och fortsätter.

– Det är viktigt för oss att ha en fortsatt dialog med Skellefteå kommun för att enskilt och tillsammans ta kloka beslut och nå ut med budskap i kommunikationen.

Annons

Han betonar att alla måste följa råden för att vi ska få stopp på smittspridningen.

– Det handlar fortsatt om att träffa så få människor som möjligt, huvudsakligen de man bor med och jobba hemifrån om det går, fortsätter Stephan Stenmark.

– Beslutet från Länsstyrelsen om maximalt åtta personer i offentliga sammankomster ska ses som ett riktmärke även för andra verksamheter och sammanhang.

Pandemins framfart i länet

Det är fortsatt allvarligt läge i hela Västerbotten med många fall. Regionen skriver att totalt 4 503 personer har bekräftats smittade med covid-19 sedan pandemins start.

Annons

895 av dessa testades positivt förra veckan. Sammanlagt togs 10 254 tester och 9 procent var positiva. 29 vårdas på sjukhus i länet, varav 3 på intensivvårdsavdelning.

– Nästan hela ökningen är i Skellefteåområdet. En liten ökning i Umeåområdet, sjunkande i södra Lappland. Det är fortfarande flest fall i åldrarna 19–39 men det är de övriga åldersgrupperna 0–18 och 40–59 som ökar, berättar smittskyddsläkaren.

– Att träffa färre människor och hålla distans är det centrala och det går att vända den här utvecklingen, avslutar Stephan Stenmark i pressmeddelandet.

Så här ser utvecklingen ut i Skellefteå enligt Region Västerbotten. Illustration Region Västerbotten

Denna artikel är baserad på ett pressmeddelande från Region Västerbotten
Artikeln kan ha justerats av Megafonens redaktion, men texten härstammar från ovan nämnda företag/organisation. Har du också ett pressmeddelande på gång? Skicka det gärna till oss på redaktion@megafonen.nu

Du kanske också vill läsa:
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons