Annons
Baserat på pressmeddelande
Stephan Stenmark. Pressbild: Region Västerbotten

De skärpta rekommendationerna förlängs – tecken på fortsatt hög spridning i Skellefteområdet

NYHETER De allmänna råden i Västerbotten förlängs från den 8 december till den 13 december. Därefter kommer de att ersättas av nationella allmänna råd som sträcker sig över årsskiftet.

Annons

Folkhälsomyndigheten beslutade den 10 november 2020, eftersamråd med Region Västerbottens smittskyddsläkare, om att tillämpa skärpta allmänna råd i länet.

Mot bakgrund av det epidemiologiska läget i regionen anser Folkhälsomyndigheten att det finns ett fortsatt behov av de skärpta lokala rekommendationerna.

– De allmänna råden förlängs i fem dagar då de kommer ersättas av nationella allmänna råd som gäller alla som befinner sig i Sverige från mitten av december, berättar regionens smittskyddsläkare Stephan Stenmark i ett pressmeddelande.

Han tycker att det blir bra med gemensamma nationella råd över storhelgerna.

De skärpta allmänna råden för alla som bor eller vistas i Västerbotten:

• Undvik att umgås med andra.

Om möjligt, träffa inte andra personer än de som du bor tillsammans med eller ett fåtal utvalda. Det innebär att du inte ska gå på fester eller ordna liknande aktiviteter.

Annons

Begränsa även dina fysiska kontakter på jobbet. Nödvändig närkontakt, som till exempel vid vårdbesök och medicinska undersökningar, omfattas inte av råden.

• Res inte.

Undvik resor inom och utanför Västerbotten. Om du måste resa är det viktigt att du gör det på ett säkert sätt, genom att  begränsa nya kontakter så mycket som möjligt.

• Besök inte allmänna platser.

Vistas inte i inomhusmiljöer där människor samlas. Exempelvis butiker, köpcentrum, museer, bibliotek, badhus och gym. Nödvändiga besök, som i livsmedelsbutiker eller apotek kan göras, men Region Västerbotten uppmanar då alla att hålla avstånd.

Annons

• Gå inte på evenemang och aktiviteter.

Delta inte i möten, konserter, föreställningar, idrottsträningar, matcher eller tävlingar. Det är särskilt viktigt att du undviker idrottsträningar inomhus och gemensamma omklädningsrum. Detta råd gäller inte träningar för unga födda 2005 eller senare.

Fortsatt smittspridning

– Det är av största vikt att alla tar sitt ansvar och följer de skärpta allmänna råden för att vända utvecklingen. Även lika viktigt nu att stanna hemma vid symtom, hålla avstånd och tvätta händerna ofta, säger smittskyddsläkaren Stephan Stenmark.

I länet har 3 883 personer konstaterats smittade sedan pandemins början. Sedan i går har 259 personer testats positivt och enligt Region Västerbotten tyder provsvaren på en fortsatt hög smittspridning i Skellefteå med närområde.

Annons

– Fortsatt gäller att det är personer med symtom som ska provtas samt de som uppmanats till provtagning i samband med smittspårning, säger Stephan Stenmark.

– I början av november så kom det första dödsfallet på drygt fyra månader. Sedan dessa har vi 15 nya dödsfall. Samtliga av de avlidna är äldre och elva av dessa har avlidit på vård- och omsorgsboenden i länet och fyra på sjukhus, avslutar han.

Denna artikel är baserad på ett pressmeddelande från Region Västerbotten
Artikeln kan ha justerats av Megafonens redaktion, men texten härstammar från ovan nämnda företag/organisation. Har du också ett pressmeddelande på gång? Skicka det gärna till oss på redaktion@megafonen.nu

Du kanske också vill läsa:
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons