Annons
Provtagning för covid-19. Pressbild: Region Västerbotten

Förra veckans bekräftade fall – majoriteten i Skellefteområdet: ”Ökningen är mycket hög”

NYHETER Förra veckan bekräftades 761 personer med covid-19 i länet. "Majoriteten av dessa befinner sig i Skellefteområdet där ökningen är mycket hög", säger regionens smittskyddsläkare.

Annons

Under vecka 47 bekräftades alltså 761 positiva fall av covid-19. Av dessa var 382 i Norsjö- och Skellefteområdet. I södra Lappland och Umeåområdet har antalet nya konstaterade fall sjunkit något. Veckan dessförinnan var det 689 fall i Västerbotten, vilket betyder att ökningstakten är oförändrad under de senaste två veckorna.

Sammanlagt analyserades 9 962 prover i länet och 7,3 procent gav ett positivt svar.

Stephan Stenmark, smittskyddsläkare vid Region Västerbotten, betonar att läget fortsätter vara mycket allvarligt i länet, med många som fortsätter att smittas.

– De skärpta råden om att undvika att umgås med andra, inte resa, inte besöka allmänna platser och inte gå på evenemang och aktiviteter gäller fortfarande.

19–39 åringar i Västerbotten är fortfarande den största gruppen som bekräftats med covid-19, men enligt regionen ökar det hos personer i grupperna 0–18 och 40–59 år.

Annons

– En tolkning av personer i åldersspannen som smittats är att vi ser allt fler tonåringar med covid-19 och även deras föräldrar, vilket beror på smitta inom familjer och de som bor tillsammans, berättar smittskyddsläkare Stephan Stenmark, och förtydligar att förutom inom familjer är arbetsplatser fortsatt den vanligaste platsen för smitta.

Region Västerbotten förstärker nu bemanningen kring provtagning och smittspårning för att kunna följa och hantera pandemins framfart bättre, avslutar regionen.

Denna artikel är baserad på ett pressmeddelande från Region Västerbotten
Artikeln kan ha justerats av Megafonens redaktion, men texten härstammar från ovan nämnda företag/organisation. Har du också ett pressmeddelande på gång? Skicka det gärna till oss på redaktion@megafonen.nu

Du kanske också vill läsa:
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons