Annons
Baserat på pressmeddelande
Förberedelser för patienter med covid-19 på Nus. Foto: Klas Sjöberg / Region Västerbotten

2 840 personer smittade i länet – totalt har 33 avlidit: ”En fortsatt oroande utveckling”

NYHETER Just nu är 2 840 personer bekräftat smittade av covid-19 i länet. Det skriver Region Västerbotten i ett pressmeddelande.

Annons

Förra veckan testade 689 positivt. I Umeåregionen konstaterades 291 fall, i Skellefteå-Norsjöregionen var det 232 fall och i södra Lappland, Lycksele med intilliggande kommuner var det 129 fall. Utöver detta är en del är folkbokförda utanför regionen.

– Det är en fortsatt oroande utveckling med många bekräftade fall, men ökningstakten har mattats av något, tydligast i Umeåregionen och södra Lappland, berättar Stephan Stenmark, smittskyddsläkare vid Region Västerbotten.

Det är nu totalt 16 patienter som vårdas inneliggande för covid-19 på länets sjukhus; tre på NUS, fyra på Lycksele lasarett (inklusive två på sjukstugor) samt nio patienter på Skellefteå lasarett. Två patienter vårdas på länets intensivvårdsavdelningar.

Ytterligare en person, som vårdats på ett särskilt boende i Storumans kommun, har avlidit till följd av covid-19. Totalt har nu 33 personer avlidit sedan pandemins start.

Annons

Testa endast vid symtom

Samtidigt fortsätter provtagningen i länet. Förra veckan analyserades 13 112 prover.

– Vi testar mer än någonsin, men både provtagnings- och smittspårningskapaciteten är mycket ansträngd. Därför är det fortsatt viktigt att endast personer med symptom eller de som uppmanats testa sig via smittspårning tar prov, säger Stephan Stenmark.

Skärpta råd för länet

För en vecka sedan beslutade Folkhälsomyndigheten om skärpta råd för alla som bor eller vistas i länet, i samråd med regionen. Råden gäller till och med den 8 december, men kan förlängas beroende på hur utvecklingen av smittspridningen ser ut.

Annons

– Vi ser redan nu många goda exempel på hur västerbottningar har tagit åt sig av råden och ändrat sina liv och rutiner och det är mycket bra, säger Stephan Stenmark.

– Men läget är fortsatt mycket allvarligt och alla måste ta sitt ansvar och följa råden för att bromsa smittspridningen och skydda de som riskerar bli svårast sjuka. Viktigast är att träffa färre människor och hålla avstånd, fortsätter han i uttalandet.

Munskydd och vårdbesök

Kontinuerligt munskydd ska användas i alla patientnära verksamheter inom Region Västerbotten. Munskydden används som extra komplement till befintliga hygienrutiner i verksamheter där det av praktiska skäl är svårt att hålla avstånd.

Annons

För den som inte har några luftvägssymtom är det viktigt gå på sitt bokade besök i vården. För att minska risken för smittspridning ska närstående inte följa med.

Om det finns särskilda behov eller om det är ett barn som har ett inbokat besök kan en närstående, som inte har några symtom, följa med. Vid speciella situationer kan undantag göras. Regionen skriver att det är vårdpersonalen som beslutar om det.

Denna artikel är baserad på ett pressmeddelande från Region Västerbotten
Artikeln kan ha justerats av Megafonens redaktion, men texten härstammar från ovan nämnda företag/organisation. Har du också ett pressmeddelande på gång? Skicka det gärna till oss på redaktion@megafonen.nu

Du kanske också vill läsa:
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons