Annons
Foto: Pexels

Kan räcka med att hunden nosar på fel svamp: ”Sök veterinärvård”

NYHETER Hunden kan i värsta fall få i sig en dålig svamp under skogspromenaden. FirstVet tipsar om hur hundägare bör agera.

Annons

En mysig skogspromenad kan locka så här på hösten. Svampar är svårsmälta för hundar och kan även leda till allvarligare konsekvenser. Veterinärtjänsten FirstVet skriver att en hund kan bli sjuk av att bara nosa eller slicka på en giftig svamp.

De vanligaste symptomen på svampförgiftning att hålla utkik efter är kortvariga kräkningar och diarré, cirka 30 minuter till tre timmar efter intag. Toppig giftspindling ger dock symptom först efter några dagar, även om hundens njurar angrips direkt.

– Om du misstänker att din hund fått i sig giftsvamp ska du uppsöka veterinärvård så fort som möjligt, säger Caroline Caldemar vid FirstVet i ett pressmeddelande.

Det gäller nämligen att snabbt identifiera svampen som hunden har fått i sig.

Annons

– För att underlätta för veterinären kan det därför vara bra att ta bilder på platsen där svampen växer och att du tar med en svamp av samma sort. Då kan veterinären ta hjälp av svampexperter att identifiera svampen och på så sätt ge rätt behandling.

Flugsvamp är en av många som hunden kan må dåligt av. Röksvampar kan orsaka hosta och lunginflammation om hunden andas in sporerna. Det finns information och bilder på giftiga svampar hos både Giftinformationscentralen och i Svampguiden.

Du kanske också vill läsa:
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons